Masło z pestek dyni to niecodzienna propozycja, ale jednocześnie bardzo smaczna. Mogą je jeść osoby na różnych dietach, ponieważ nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego, glutenu i laktozy. Jeśli dodamy do niego łyżkę syropu klonowego, przekonamy do niego też dzieci. Masło z pestek dyni robi się niezwykle prosto i przy tym szybko. Warto wypróbować przepis, bo jest zdrowe, a przy tym dużo lepsze niż kupione w sklepie.
bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Blendowanie: pestki dyni umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 5-8 minut, co jakiś czas przerywamy w trakcie oskrobujemy boki naczynia. Staramy się nie przegrzewać masła z pestek dyni. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt ciepła, robimy dłuższe przerwy w czasie miksowania. Masło powinno być dość gęste, ale tylko na tyle, żeby dało się je swobodnie rozsmarować.
Doprawianie: opcjonalnie możemy wymieszać masełko ze słodkim syropem klonowym, zyska dodatkowy smak.
Przechowywanie: masło dyniowe przekładamy do sterylnego słoika. Przechowujemy je w lodówce, przez tydzień.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-seed-butter
Kalorie: 83
Węglowodany: 3
Tłuszcz: 6
Błonnik: 1
Białko: 4
Tłuszcz nasycony: 1
Cukier: 1
Komentarze