Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni to niecodzienna propozycja, ale jednocześnie bardzo smaczna. Mogą je jeść osoby na różnych dietach, ponieważ nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego, glutenu i laktozy. Jeśli dodamy do niego łyżkę syropu klonowego, przekonamy do niego też dzieci. Masło z pestek dyni robi się niezwykle prosto i przy tym szybko. Warto wypróbować przepis, bo jest zdrowe, a przy tym dużo lepsze niż kupione w sklepie.

dodany przez: Sarah Lienard

pasty

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
83 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • blendowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Masło z pestek dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Blendowanie: pestki dyni umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 5-8 minut, co jakiś czas przerywamy w trakcie oskrobujemy boki naczynia. Staramy się nie przegrzewać masła z pestek dyni. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt ciepła, robimy dłuższe przerwy w czasie miksowania. Masło powinno być dość gęste, ale tylko na tyle, żeby dało się je swobodnie rozsmarować.

  • 2.

    Doprawianie: opcjonalnie możemy wymieszać masełko ze słodkim syropem klonowym, zyska dodatkowy smak.

  • 3.

    Przechowywanie: masło dyniowe przekładamy do sterylnego słoika. Przechowujemy je w lodówce, przez tydzień.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-seed-butter

Kalorie: 83

Węglowodany: 3

Tłuszcz: 6

Błonnik: 1

Białko: 4

Tłuszcz nasycony: 1

Cukier: 1

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy