Pasta z awokado i jajka to świetny dodatek zarówno do kanapek, jak i wrapów, chipsów czy sałatek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i można ją modyfikować na różne sposoby. Zachwyci nie tylko smakoszy guacamole. Sprawdźcie, jak pasta z awokado i jajkiem poradzi sobie jako bohater zdrowego śniadania lub dodatek do przekąsek na spotkania z przyjaciółmi.
iStock
(średnia 4.51 z 154 głosów)
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy minutnik na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę.
Awokado: przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. W tym celu uderzamy ją lekko, ale zdecydowanie ostrzem noża, po czym go przekręcamy. Jeśli awokado jest dojrzałe, powinna wyjść bez problemu. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ do miseczki. Od razu skraplamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Rozgniatamy za pomocą widelca.
Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Siekamy.
Czosnek: obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pasta: wszystkie składniki łączymy w jednej miseczce. Dodajemy oliwę i majonez. Mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pasta z awokado i jajka jest gotowa. Przekładamy ją do czystej miseczki i przyozdabiamy listkami świeżej kolendry.
Porady
- Żeby pasta z awokado i jajkiem miała odpowiednią konsystencję, bardzo ważne jest użycie dojrzałego owocu. Jak wybrać idealne awokado? Przede wszystkim nie powinno mieć na skórce ciemnych plam. Szukamy takiego, które nie jest zbyt miękkie, ponieważ może się okazać, że jest zgniłe w środku. Nie może być też zbyt twarde – nie jest jeszcze wtedy wystarczająco dojrzałe. Żeby sprawdzić, czy kupujemy dobre awokado, zaglądamy pod szypułkę. Powinna z łatwością odchodzić od owocu, ale złym znakiem jest, jeśli ma pod spodem brązowe plamki.
- Czasami trudno jest znaleźć idealne awokado, dlatego możemy kupić je wcześniej i poczekać, aż dojrzeje u nas w domu.
- Zamiast soku z cytryny możemy użyć soku z limonki lub kwasku cytrynowego. Jeśli lubimy pikantne smaki, dodajemy więcej pieprzu lub płatki chili. Najlepiej jest, jeśli używamy świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje daniu dużo aromatu.
- Pasta z awokado i jajka doskonale sprawdza się jako składnik kanapek. Można ją jednak wykorzystać także jako dip, sos, dressing lub dodatek do posmarowania wrapów z tortilli lub tacos.
- Jeśli chcemy, żeby nasza pasta jajeczna z awokado była jednolita i kremowa, możemy użyć blendera. Warto zastosować to rozwiązanie, jeśli chcemy wykorzystać pastę w formie dipu lub sosu. Smarowidło na kanapkę nie musi być dobrze zmiksowane, ale zależy to od naszych preferencji.
- Pasta kanapkowa z awokado i jajka doskonale smakuje na różnych rodzajach chleba. Można ją łączyć z tradycyjnym chlebem pszennym na zakwasie, bagietką, ciabattą, pitą lub pieczywem o intensywnym smaku, takim jak pumpernikiel.
- Możemy całkowicie pominąć majonez lub zamienić go na jogurt. Powstanie nam wtedy prosta pasta z awokado i jajka w wersji fit.
- Pasta jajeczna z awokado to dobra przekąska dla osób na diecie ketogenicznej. Zawiera dużo białka i zdrowych tłuszczów, a niewiele węglowodanów. Oczywiście pod warunkiem, że nie rozsmarujemy jej na pszennym chlebie.
- Ciekawym pomysłem na podanie pasty jajecznej jest umieszczenie jej w miseczce ze skórki awokado. Może warto wypróbować ten sposób na następnej imprezie?
- Pasta z awokado na kanapki może leżeć w lodówce, ale ma krótki termin przydatności, dlatego nie przyrządzajmy jej na zapas. Sok z cytryny ma ją uchronić przed oksydacją, ale po pewnym czasie i tak zacznie ciemnieć i nie będzie wyglądała apetycznie.
Szukającym nowych, ciekawych składników, które urozmaicą kanapki, podpowiadamy, co można dodać do pasty z awokado. Oto kilka ciekawych wersji:
Jajka faszerowane to przysmak kojarzący się z Wielkanocą. Zaskoczmy gości podczas świątecznego śniadania i wypełnijmy je pastą z dodatkiem egzotycznego, wytrawnego owocu. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je z awokado, sokiem z cytryny i majonezem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim białka jaj. Dekorujemy szczypiorkiem i mamy idealną przekąskę, nie tylko na Wielkanoc, ale także na każde przyjęcie koktajlowe.
Tost z awokado i jajkiem w różnych postaciach – w koszulce lub sadzonym – robi na świecie zawrotną karierę. Nie bez powodu. Jest to połączenie, które sprawia, że cieknie nam ślinka, a jednocześnie danie jest sycące i zdrowe. Można je modyfikować według wymagań dietetycznych. Zadowoli osoby na diecie wegetariańskiej, keto i bezglutenowej oraz nietolerujące laktozy.
Komentarze