Agnieszka Pietroń

Taramasalata – grecka pasta z ikry dorsza

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Taramasalata to tradycyjna grecka pasta z ikry dorsza, oliwy, białego pieczywa oraz cebuli. Jest podawana zazwyczaj w formie przystawki w pierwszy dzień Wielkiego Postu. Jednak równie dobrze sprawdzi się na co dzień z kromką chleba. Domowa taramasalata jest bardzo prosta w wykonaniu i o niebo lepsza od tej ze sklepu.

Składniki:

  • ikra  100 g

  • czerstwy chleb  300 g

  • oliwa z oliwek  170 ml

  • cytryna  1 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

Taramasalata – grecka pasta z ikry dorsza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Chleb: skórka chleba nie będzie nam potrzebna, więc należy ją usunąć. Następnie dzielimy pieczywo na mniejsze kawałki, wrzucamy je do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do namoczenia. 

  • Krok 2:

    Czerwona cebula: obieramy ją, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 3:

    Cytryna: dzielimy ją na pół i wyciskamy z niej sok.

  • Krok 4:

    Taramasalata: chleb odciskamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy go z cebulą i soloną ikrą z dorsza. Wrzucamy składniki do malaksera i rozdrabniamy. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy ze sobą, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

  • Krok 5:

    Podanie: taramasalatę przekładamy do miseczki i serwujemy w towarzystwie pieczywa.

Porady

  • Taramasalatę podajemy udekorowaną czarnymi i zielonymi oliwkami, świeżym pomidorem lub ogórkiem. Warto posypać ją również posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem. Tak przygotowana pasta będzie nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.
  • Ten grecki przysmak serwujemy zazwyczaj w towarzystwie sałatek oraz świeżego pieczywa lub pokrojonej pity.
  • Jeśli nie mamy ikry z dorsza, równie dobrze możemy użyć tej z karpia.
  • Przepis na taramasalatę to świetny pomysł na wykorzystanie starego, czerstwego chleba – najlepszy będzie upieczony w domu.
  • Taramasalatę możemy doprawić czarnym pieprzem. Nadamy jej wtedy ostrzejszego smaku.
  • Dodatek startej skórki z cytryny wspaniale wzbogaci aromat pasty. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej dokładnie sparzyć owoc wrzątkiem.
  • Do przygotowania pasty, zamiast pieczywa możemy użyć ugotowanych ziemniaków. Taka wersja będzie o wiele bardziej sycąca.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne