Taramasalata to tradycyjna grecka pasta z ikry dorsza, oliwy, białego pieczywa oraz cebuli. Jest podawana zazwyczaj w formie przystawki w pierwszy dzień Wielkiego Postu. Jednak równie dobrze sprawdzi się na co dzień z kromką chleba. Domowa taramasalata jest bardzo prosta w wykonaniu i o niebo lepsza od tej ze sklepu.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Chleb: skórka chleba nie będzie nam potrzebna, więc należy ją usunąć. Następnie dzielimy pieczywo na mniejsze kawałki, wrzucamy je do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do namoczenia.
Czerwona cebula: obieramy ją, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cytryna: dzielimy ją na pół i wyciskamy z niej sok.
Taramasalata: chleb odciskamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy go z cebulą i soloną ikrą z dorsza. Wrzucamy składniki do malaksera i rozdrabniamy. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy ze sobą, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Podanie: taramasalatę przekładamy do miseczki i serwujemy w towarzystwie pieczywa.
pasta rybna - zobacz inne inspiracjePorady
- Taramasalatę podajemy udekorowaną czarnymi i zielonymi oliwkami, świeżym pomidorem lub ogórkiem. Warto posypać ją również posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem. Tak przygotowana pasta będzie nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.
- Ten grecki przysmak serwujemy zazwyczaj w towarzystwie sałatek oraz świeżego pieczywa lub pokrojonej pity.
- Jeśli nie mamy ikry z dorsza, równie dobrze możemy użyć tej z karpia.
- Przepis na taramasalatę to świetny pomysł na wykorzystanie starego, czerstwego chleba – najlepszy będzie upieczony w domu.
- Taramasalatę możemy doprawić czarnym pieprzem. Nadamy jej wtedy ostrzejszego smaku.
- Dodatek startej skórki z cytryny wspaniale wzbogaci aromat pasty. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej dokładnie sparzyć owoc wrzątkiem.
- Do przygotowania pasty, zamiast pieczywa możemy użyć ugotowanych ziemniaków. Taka wersja będzie o wiele bardziej sycąca.
Komentarze