Domowe masło

najlepsze masło, bo domowe

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 600 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • miska z lodowatą wodą

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wlewamy zimną, wyjętą prosto z lodówki śmietanę i obijamy na najwyższych obrotach, dopóki się nie zważy. W międzyczasie solimy do smaku. Jeżeli ktoś chce, może dać swoje ulubione przyprawy. Proces wytrącania masła będzie trwał ok 15 minut.
  2. 2. Gdy już wytworzyła się serwatka i masło, do kolejnej miski wlewamy lodowatą wodę i zimnymi rękoma przekładamy masło do wody zlepiając je w kulę. W wodzie formujemy osełkę.

Wskazówki

Zobacz też: masło oliwkowe

Śniadanie przekąska kolacja chleb masło do smarowania do chleba
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze