Przepisy na pasty do chleba

3 kolekcji przepisów

45 przepisów

Pasty do chleba to szybki i pewny sposób na pyszną kanapkę. W połączeniu z dobrym pieczywem stanowią doskonałą alternatywę dla innych dodatków. Co więcej, można je zrobić z mnóstwa różnych składników, od ryb aż do pieczonych czy puszkowanych warzyw. Wybór past do chleba w sklepach jest coraz większy, warto jednak tworzyć je samodzielnie. Pasta do chleba to zwykle prosty przepis, szybkie wykonanie i dużo satysfakcji. Z czego można przygotować takie pasty?

Przepisy na pasty do chleba

Pasty do chleba - z czego zrobić pastę na kanapki?

Pasty do chleba można przygotować z bardzo różnorodnych składników - niektóre są proste i klasyczne, inne naprawdę pomysłowe. Pasty do chleba przygotowuje się między innymi z jajek, z pieczonych warzyw (papryka, buraki, marchewka), suszonych pomidorów, oliwek, awokado, warzyw strączkowych (ciecierzyca, soczewica, biała i czerwona fasola), nasion (sezam, słonecznik) awokado, ryb i białego sera (twarożki ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką).

Pasta do chleba może stanowić dobre zastępstwo dla masła lub margaryny. Przepisy na domowe pasty rozpowszechniły się wraz ze wzrostem popularności kuchni roślinnej. Nierzadkim dodatkiem do chleba jest dziś klasyczne pesto z bazylii lub wegańskie z jarmużu czy liści rzodkiewki. Pasty do pieczywa mogą być nie tylko szybkie i pyszne, ale też naprawdę zdrowe.

Pasty do chleba - szybkie pasty na kanapki

Pasty na chleb mogą być wykwintne i czasochłonne, jednak najczęściej przygotowuje się je jako szybką i smaczną opcję. Najpopularniejszą, a zarazem jedną z najszybszych jest pasta jajeczna. Warto przyrządzać ją na różne ciekawe sposoby - nie tylko z dodatkiem szczypiorku, ale też ziaren prażonego sezamu czy słonecznika lub z rozgniecionym awokado. Nie brakuje przepisów na pastę jajeczną, które potrafią naprawdę zaskoczyć.

Bardo szybkie w wykonaniu są także różnorodne pasty z ciecierzycy - wystarczy kupić puszkowaną, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Szybkie pasty kanapkowe to także pasta z suszonych pomidorów oraz z czerwonej fasoli, przyprawiona ostrą papryką i kminek rzymskim. Letnia, kolorowa pasta z groszku z miętą to zaledwie kilka minut pracy w kuchni.

Pasty do chleba - wegetariańskie

Pasty do chleba w przeważającej większości są wegetariańskie, nie licząc past rybnych. Ogromną popularnością cieszy się klasyczny hummus - pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini z sezamu, a także pasty słonecznikowe. Z białej fasoli można przygotować bardzo dobre smarowidła do chleba, które w smaku do złudzenia przypominają smalec. Z kolei pasta ze zblendowanej czerwonej fasoli z indyjskimi przyprawami to absolutny klasyk i bardzo szybki sposób na dobrą kanapkę,

Pyszne pasty do chleba bez produktów odzwierzęcych przygotowuje się też z pieczonych warzyw. Prym wiodą buraki, dynie i marchewki, wspaniale smakuje także wegańska pasta z pieczonej papryki lub bakłażana. Z samych warzyw można przygotować pyszne pasty do chleba, kremowe i apetyczne. W wege pastach sprawdzają się wyraziste przyprawy - curry, kumin, kolendra, tymianek czy rozmaryn. Wiele osób przepada też za libańską pastą baba ganoush, przygotowywaną z pieczonego bakłażana.

Pasty do chleba - rybne

Pasty do chleba mogą być także rybne. Do najczęściej spotykanych należy pasta z sardynek, często z dodatkiem białego sera. W wielu domach regularnie pojawia się także pasta z makreli wędzonej, często w bardzo minimalistycznej wersji - to ryba rozgnieciona widelcem na papkę, przyprawiona lekko solą i pieprzem. Pasty z wędzonych ryb wzbogaca się niekiedy warzywami, takimi jak ogórki konserwowe, lub gotowanym jajkiem.

Popularnym połączeniem jest także pieczona ryba i suszone pomidory. Taka pasta może być nie tylko pyszna, ale też zdrowa i niezbyt kaloryczna. Pasty rybne przygotowuje się z dorsza, sardynek, makreli, ale też z tuńczyka w oleju lub sosie pomidorowym. Pasuje do nich czosnek i chrzan. Nieco mniej znany przepis to pasta śledziowa, łącząca rybę z jajkami na twardo oraz majonezem i oliwkami.

Pasty do kanapek można także przygotowywać bez oparcia o gotowy przepis, improwizując i świetnie bawiąc się w kuchni.

Artykuły powiązane

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.

wypiekacz do chleba
14.04.2020

Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!

Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.

Książki o chlebie
14.03.2020

Chcesz upiec chleb? Te książki powinny znaleźć się na twojej półce

Pieczenie własnego chleba w domowych warunkach nadal uchodzi za niełatwą sztukę. Wbrew pozorom nie jest to jednak aż tak skomplikowane jak się wydaje. Zwłaszcza jeśli mamy dobrych nauczycieli - w cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy książki, które musicie mieć, jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z przygotowywaniem pieczywa.

deker
05.03.2020

Tomasz Deker: Chleb to prosta rzecz

Piecze torty, rzeźbi w czekoladzie, a jego praliny są chlubą Sopotu. Dla nas przygotował jednak coś ekstra – receptury na wytrawne pieczywo, wspaniały chleb. Wszystkie godne naszych stołów. Tomasz Deker, doświadczony cukiernik i ekspert kulinarny, autor książki "Chleb" wydawnictwa Burda Książki, opowiedział Dorocie Filipkowskiej o swojej pasji do kuchni. Wywiad ukazał się na łamach magazynu "Moje Gotowanie".

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

Chleb
07.11.2019

Domowy chleb – który będzie najzdrowszy?

Nie wyobrażamy sobie bez niego życia i jadamy codziennie, powinien więc być dobrej jakości. Upieczony z odpowiedniej mąki nie tuczy i wzmacnia odporność.

piekarnia-little
29.10.2019

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Domowy Chleb
04.05.2019

Domowy chleb – Piotr Kucharski podpowiada patenty na pieczywo

Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach, który roznosi się po całym domu. Domowy chleb pieczony własnoręcznie to moda, która wraca do łask i na nowo podbija serca oraz podniebienia Polaków. Ci, którzy jeszcze nie próbowali, z kilkoma trikami na pewno upieką swój idealny bochenek. Piotr Kucharski w naszym cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiada, jak upiec domowy chleb.

Domowe pieczywo i sposoby na jego przechowywanie
05.03.2019

Jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dobry chleb wymaga odpowiedniego przechowywania. Jak prawidłowo przechowywać ulubiony bochenek, rogale lub bułki? Jak wybrać chlebak i zadbać o świeżość pieczywa? Lepszy chlebak drewniany, a może metalowy? Podpowiadamy nasze triki i wybory chlebaków w cyklu "Dobre rzeczy".

Jak wybrać dobre pieczywo? Chlebodawca radzi
25.11.2018

100-letni zakwas dla millenialsów? Rozmowa z Chlebodawcą o kulturze wypieku chleba w Polsce

Chlebodawca, czyli Arkadiusz Andrzejewski, to mistrz wypieku chleba. Tradycjonalista, który za pomocą klasycznych przepisów, jakościowych produktów i wiedzy o tym, jak upiec dobry bochenek, kusi wypiekami jak mało kto! W cyklu "Przy wspólnym stole" rozmawiamy o 100-letnim zakwasie i podejściu do współczesnego pieczywa.