Przepisy na pasty do chleba

3 kolekcji przepisów

19 przepisów

pasty do chleba

Pasty do chleba to szybki i pewny sposób na pyszną kanapkę. W połączeniu z dobrym pieczywem stanowią doskonałą alternatywę dla innych dodatków. Co więcej, można je zrobić z mnóstwa różnych składników, od ryb aż do pieczonych czy puszkowanych warzyw. Wybór past do chleba w sklepach jest coraz większy, warto jednak tworzyć je samodzielnie. Pasta do chleba to zwykle prosty przepis, szybkie wykonanie i dużo satysfakcji. Z czego można przygotować takie pasty?

Przepisy na pasty do chleba

Pasty do chleba - z czego zrobić pastę na kanapki?

Pasty do chleba można przygotować z bardzo różnorodnych składników - niektóre są proste i klasyczne, inne naprawdę pomysłowe. Pasty do chleba przygotowuje się między innymi z jajek, z pieczonych warzyw (papryka, buraki, marchewka), suszonych pomidorów, oliwek, awokado, warzyw strączkowych (ciecierzyca, soczewica, biała i czerwona fasola), nasion (sezam, słonecznik) awokado, ryb i białego sera (twarożki ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką).

Pasta do chleba może stanowić dobre zastępstwo dla masła lub margaryny. Przepisy na domowe pasty rozpowszechniły się wraz ze wzrostem popularności kuchni roślinnej. Nierzadkim dodatkiem do chleba jest dziś klasyczne pesto z bazylii lub wegańskie z jarmużu czy liści rzodkiewki. Pasty do pieczywa mogą być nie tylko szybkie i pyszne, ale też naprawdę zdrowe.

Pasty do chleba - szybkie pasty na kanapki

Pasty na chleb mogą być wykwintne i czasochłonne, jednak najczęściej przygotowuje się je jako szybką i smaczną opcję. Najpopularniejszą, a zarazem jedną z najszybszych jest pasta jajeczna. Warto przyrządzać ją na różne ciekawe sposoby - nie tylko z dodatkiem szczypiorku, ale też ziaren prażonego sezamu czy słonecznika lub z rozgniecionym awokado. Nie brakuje przepisów na pastę jajeczną, które potrafią naprawdę zaskoczyć.

Bardo szybkie w wykonaniu są także różnorodne pasty z ciecierzycy - wystarczy kupić puszkowaną, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Szybkie pasty kanapkowe to także pasta z suszonych pomidorów oraz z czerwonej fasoli, przyprawiona ostrą papryką i kminek rzymskim. Letnia, kolorowa pasta z groszku z miętą to zaledwie kilka minut pracy w kuchni.

Pasty do chleba - wegetariańskie

Pasty do chleba w przeważającej większości są wegetariańskie, nie licząc past rybnych. Ogromną popularnością cieszy się klasyczny hummus - pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini z sezamu, a także pasty słonecznikowe. Z białej fasoli można przygotować bardzo dobre smarowidła do chleba, które w smaku do złudzenia przypominają smalec. Z kolei pasta ze zblendowanej czerwonej fasoli z indyjskimi przyprawami to absolutny klasyk i bardzo szybki sposób na dobrą kanapkę,

Pyszne pasty do chleba bez produktów odzwierzęcych przygotowuje się też z pieczonych warzyw. Prym wiodą buraki, dynie i marchewki, wspaniale smakuje także wegańska pasta z pieczonej papryki lub bakłażana. Z samych warzyw można przygotować pyszne pasty do chleba, kremowe i apetyczne. W wege pastach sprawdzają się wyraziste przyprawy - curry, kumin, kolendra, tymianek czy rozmaryn. Wiele osób przepada też za libańską pastą baba ganoush, przygotowywaną z pieczonego bakłażana.

Pasty do chleba - rybne

Pasty do chleba mogą być także rybne. Do najczęściej spotykanych należy pasta z sardynek, często z dodatkiem białego sera. W wielu domach regularnie pojawia się także pasta z makreli wędzonej, często w bardzo minimalistycznej wersji - to ryba rozgnieciona widelcem na papkę, przyprawiona lekko solą i pieprzem. Pasty z wędzonych ryb wzbogaca się niekiedy warzywami, takimi jak ogórki konserwowe, lub gotowanym jajkiem.

Popularnym połączeniem jest także pieczona ryba i suszone pomidory. Taka pasta może być nie tylko pyszna, ale też zdrowa i niezbyt kaloryczna. Pasty rybne przygotowuje się z dorsza, sardynek, makreli, ale też z tuńczyka w oleju lub sosie pomidorowym. Pasuje do nich czosnek i chrzan. Nieco mniej znany przepis to pasta śledziowa, łącząca rybę z jajkami na twardo oraz majonezem i oliwkami.

Pasty do kanapek można także przygotowywać bez oparcia o gotowy przepis, improwizując i świetnie bawiąc się w kuchni.