REKLAMA

Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka z mniszka lekarskiego posiada lekko gorzki smak, dlatego często jest dosładzana miodem. Nalewka z mniszka powinna być przygotowywana na początku wiosny, gdy tylko pojawią się pierwsze kwiaty. Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga leczenie chorób nerek i cukrzycy. Nalewkę z mniszka lekarskiego w umiarkowanych ilościach można stosować w chorobach wątroby.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 169 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Nalewka z mniszka lekarskiego – przygotowanie:
    Kwiaty mniszka lekarskiego, należy szybko opłukać i osuszyć. Najlepiej robić to w maju, gdy kwitnie mniszek. Następnie kwiaty mniszka lekarskiego należy włożyć do słoja i zalać 1 litrem czystej wódki. Kolejnym krokiem jest odstawienie nalewki z mniszka lekarskiego w szczelnie zamkniętym naczyniu. Nalewka z mniszka lekarskiego będzie macerować się przez tydzień. Po tym czasie nalewka z mniszka lekarskiego powinna być zlana do butelek i przepuszczona przez bibułkę filtracyjną. Nalewka z mniszka lekarskiego jest gotowa.

Porady

Nalewka z mniszka lekarskiego wykorzystuje w przepisie:

  • 30 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wódki

Opcjonalnie można zamienić na spirytus lub dosłodzić miodem.

Notka redakcyjna

Nalewka z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze

Nalewka z mniszka lekarskiego jest dobrym środkiem żółciopędnym, likwidującym zaparcia oraz ma działanie lekko moczopędne. Korzeń mniszka lekarskiego stosowany jest również przy reumatyzmie, podagrze, wysypce oraz bezsenności. Sok z mniszka lekarskiego to świetny dodatek do mleczek oczyszczających i nawilżających skórę. Stosować można przy każdym rodzaju cery. Nalewka z mniszka lekarskiego ponadto zawiera inulinę, która działa jak naturalny prebiotyk. Ponadto inulina ma przypisywane właściwości oczyszczające organizm.

Nalewka z mniszka lekarskiego – jak zrobić

Na samym początku należy się upewnić, że zebrało się kwiaty mniszka lekarskiego. Mlecz i mniszek lekarski to różne rośliny o podobnym wyglądzie. Z łodygi mniszka lekarskiego wyrasta tylko jeden kwiat, a z mlecza kilka. Warto wiedzieć, że nalewka z mlecza nie miałaby tylko właściwości mniszka lekarskiego, ale byłaby trująca. Aby nalewka z mniszka lekarskiego miała działanie lecznicze należy się upewnić, że z korzenia rośliny wyrasta kilka łodyg, w przeciwieństwie do mlecza. Najlepszą porą do zebrania mlecza jest wczesna wiosna. Wtedy liście i kwiaty są młode, a nalewka z mniszka lekarskiego będzie wyjątkowo smaczna. Najpierw należy oberwać kwiaty z łodyg, opłukać, rozłożyć na ręczniku i osuszyć. Najlepiej w przewiewnym, ciemnym miejscu. W podobny sposób należy oczyścić liście. Nalewka z mniszka lekarskiego powstaje w najprostszy sposób, gdy kwiaty i liście zostają zalane wódką i odstawione na tydzień do macerowania.

Nalewka z mniszka lekarskiego - nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie

Jednak nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie również ma swoich miłośników. Wystarczy, że zebrany i oczyszczony mniszek lekarski wraz z korzeniami będzie zagotowany dwóch litrach wody. Do wywaru należy dodać cukier. Wiele przepisów podaje, że powinien być to nawet kilogram cukru. Tak powstały syrop należy doprawić sokiem z cytryny. Zawartość garnka należy gotować na małym ogniu przez około godzinę. Następnie płyn należy odcedzić do dużego słoika i odstawić do wystygnięcia. Gdy wywar będzie już chłodny należy dolać litr spirytusu i odstawić na trzy tygodnie. Nalewka z mniszka lekarskiego powinna być na koniec przelana do butelek i odstawiona na kolejne sześć miesięcy. W identyczny sposób należy przygotowywana jest nalewka z korzenia mniszka lekarskiego.

Nalewka z mniszka lekarskiego - nalewka z mniszka lekarskiego z miodem

Kolejnym przykładem jest nalewka z mniszka lekarskiego z miodem. Kwiaty mniszka lekarskiego (ok. 60 g) należy umyć i oczyścić. Dokładnie sprawdzić czy nie schowały się owady ani piasek. Następnie kwiaty należy zostawić w suchym i przewiewnym miejscu. Następnie kwiaty mniszka lekarskiego należy umieścić w dużym słoiku i zalać litrem wódki. Następnie słoik należy odstawić na miesiąc do zmacerowania się składników. Po upływie wymaganego czasu nalewka z mniszka lekarskiego powinna być przefiltrowana. Nalewkę należy następnie wymieszać z miodem np.: wielokwiatowym lub akacjowym i przelać do butelek. Nalewka z mniszka lekarskiego z miodem powinna być odstawiona na minimum sześć miesięcy, aby z czasem nabierała właściwości leczniczych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy