Nalewka z mniszka lekarskiego

Ocena:

4.51 (173)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nalewka z mniszka lekarskiego to cudownie aromatyczny, alkoholowy napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Przygotowuje się ją na początku wiosny, gdy tylko pojawią się pierwsze kwiaty. Ma lekko gorzki smak, dlatego często dosładza się ją miodem. Jeśli chcecie celebrować ciepłe, letnie dni zdrowym trunkiem, koniecznie sprawdźcie, jak powstaje nalewka z mniszka. 

Składniki:

  • wódka  1 l

  • mniszek lekarski  100 szt.

  • miód  25 g

  • woda  100 ml

Nalewka z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: świeżo zebrane i oderwane z łodygi kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na pergaminie. Zostawiamy je na godzinę w cieple. W tym czasie powinny wyjść z nich wszelkie polne żyjątka. Oczyszczamy główki mniszka z piasku i przekładamy je do słoja. 

  • Krok 2:

    Macerowanie: oczyszczone kwiaty zalewamy wódką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 7 dni (czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania). 

  • Krok 3:

    Nalewka z mniszka lekarskiego: przelewamy ją przez sitko wyłożone gazą. Dobrze odciskamy kwiatki, żeby odzyskać jak najwięcej aromatycznego płynu. Rozrabiamy miód z zagotowaną i przestudzoną wodą i dodajemy go do nalewki. Rozlewamy ją do butelek, zakręcamy je i odstawiamy na miesiąc (okres ten nie został wliczony do czasu przygotowania dania).  

  • Krok 4:

    Filtrowanie: kiedy nalewka nabrała już właściwości zdrowotnych i jest gotowa do spożycia, zlewamy ją ponownie do czystego naczynia przez bibułkę. Pozbywamy się w ten sposób osadu, który wytrącił się w trakcie dojrzewania trunku. Dzięki temu otrzymujemy klarowny płyn. 

Porady

  • Kwiatów nie należy przed zalaniem alkoholem płukać, żeby nie utraciły cennego pyłku. 
  • Nalewkę możemy także posłodzić zwykłym cukrem. Polecamy jednak użyć miodu, ponieważ jest zdrowszy. Ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia działanie lecznicze trunku.  
  • Kwiaty, z których powstaje nalewka z mniszka lekarskiego na wódce, powinniśmy zrywać w miejscach położonych z dala od ruchliwych ulic, najlepiej wczesną wiosną. Warto się upewnić, że nie były pryskane nawozem. Zbierajmy je do przewiewnego koszyczka, żeby nie uległy zaparzeniu. 
  • Nie powinniśmy zbierać kwiatów na nalewkę, jeśli niedawno padał deszcz. Wilgoć w roślinach przyczynia się do powstawania pleśni. 
  • Pamiętajmy, że mlecz i mniszek lekarski to dwie różne rośliny o podobnym wyglądzie. Pierwsza z nich ma jedną łodygę, od której odchodzą boczne pędy, a druga rozetę wychodzącą z ziemi. Warto wiedzieć, że nalewka z mlecza nie jest trująca, ale nie miałaby cennych właściwości leczniczych. 
  • Nalewka z mniszka lekarskiego będzie jeszcze smaczniejsza i aromatyczna, jeśli dodamy do niej cytrynę. Owoc należy sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do kwiatów na etapie maceracji.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z mniszka lekarskiego – na co pomaga?  

Mniszek ma wiele właściwości prozdrowotnych, z których możemy czerpać między innymi poprzez przygotowanie nalewki. Roślina ta zawiera inulinę (naturalny prebiotyk), flawonoidy, fitosterole, witaminy A, C i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak potas, magnez, krzem i żelazo. Spożywanie nalewki z mniszka jest wskazane między innymi przy zaburzeniach trawienia, niedokrwistości, chorobach nerek i pęcherza, braku apetytu i chorobach skóry. Osobom, które nie mogą spożywać alkoholu, polecamy wypróbowanie innych przetworów z mniszka, takich jak: 

  • herbata (zaparzona z liści, kwiatów lub korzenia),  
  • syrop – wywar z mniszka z dodatkiem cukru, miodu lub syropu klonowego, 
  • miód – kupiony w sklepie lub przyrządzony samodzielnie poprzez połączenie oczyszczonych kwiatów z dowolnym miodem. 

Domowa nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie  

Aromatyczny trunek z mniszka możemy również stworzyć na bazie spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcjach 1:1. Przygotowujemy go dokładnie tak samo, jak nalewkę na bazie wódki. Innym sposobem na zrobienie napoju alkoholowego o prozdrowotnych właściwościach jest przyrządzenie w pierwszej kolejności miodu z mniszka. W tym celu zalewamy kwiaty wrzątkiem i odstawiamy je na 24 godziny, żeby woda naciągnęła aromatem, a następnie odcedzamy je i gotujemy napar z cukrem, do uzyskania gęstego syropu. Dopiero tak przygotowaną miksturę łączymy ze spirytusem lub wódką.     

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne