Żubrówka – przepis

Ocena:

4.5 (167)

  • 15 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Żubrówka to tradycyjna polska nalewka na trawie żubrowej, zwanej też turówką wonną. Suszone źdźbła nadają jej bursztynowego koloru i pięknego aromatu puszczy, wanilii i kokosa. Czas maceracji wódki wynosi 5 tygodni, ale warto czekać, bo jest o wiele bardziej intensywna od sklepowych wersji. Po tym czasie można przelać domową żubrówkę do butelek.

Składniki:

  • zioła  20 szt.

  • wódka  1 l

  • spirytus  200 ml

  • syrop cukrowy  30 ml

Żubrówka – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Turówka wonna: suszone źdźbła kroimy na mniejsze kawałki o długości 8–10 cm.

  • Krok 2:

    Przygotowanie nalewki: trawę żubrową umieszczamy w dużym, dwulitrowym słoju. Zalewamy wódką, spirytusem i syropem cukrowym.

  • Krok 3:

    Maceracja: słoik z wódką zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce na 5 tygodni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji). Codziennie wstrząsamy słoikiem, aby przemieszać zawartość.

  • Krok 4:

    Filtrowanie: po 5 tygodniach przelewamy alkohol przez bibułkę filtracyjną. Rozlewamy do butelek. W każdej umieszczamy źdźbło turówki w formie dekoracji.

  • Krok 5:

    Podawanie: domowa żubrówka najlepiej smakuje na kostce lodu lub jako dodatek do koktajli.

Porady

  • Gotową nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
  • Syrop cukrowy można zastąpić zwykłym cukrem, jednak rozmieszany z wodą łatwiej i szybciej połączy się z alkoholem.
  • Nalewka żubrówka robiona jest na suszonych źdźbłach turówki wonnej, którą można kupić w sklepach zielarskich.
  • W prostszej wersji przepisu na żubrówkę, wystarczy włożyć 1 źdźbło turówki wonnej do butelki z wódką (0,5l). Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na 14 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak podawać żubrówkę?

Najbardziej popularne jest serwowanie schłodzonej żubrówki w kieliszkach do szotów. Standardowa porcja na jedną osobę to 40 lub 50 ml.

Aby jednak niuanse smakowe wódki były bardziej wyraziste, warto podać ją nieschłodzoną w kieliszku na nóżce (do nalewek). Wypełniamy go żubrówką tylko do połowy, aby w górnej części choć na chwilę zatrzymać aromat wonnej turówki.

Nalewka na trawie żubrowej doskonale smakuje także z kostką lodu, sokiem jabłkowym lub cydrem.

Drinki z żubrówką

  • Żubrówka z sokiem jabłkowym – to popularny koktajl, zwany także tatanką lub szarlotką. Do wysokiej szklanki nakładamy kruszony lód lub w kostkach, wlewamy 50 ml żubrówki i uzupełniamy 150 ml soku jabłkowego. Można dodać szczyptę cynamonu i plasterek jabłka do ozdoby.
  • Żubrówka z tonikiem – koktajl przygotowujemy w takich samych proporcjach – 50 ml alkoholu na 150 ml napoju. Dodajemy plasterek limonki lub cytryny.
  • Żubrówka z ogórkiem – do szklanki z lodem wkładamy kilka plasterków świeżego ogórka. Wlewamy 50 ml wódki i 150 soku jabłkowego.
  • Polskie martini – do shakera wlewamy po 30 ml żubrówki, krupniku miodowego i soku jabłkowego. Dodajemy 3–4 kostki lodu. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy do martinówki.

Domowa żubrówka z turówką wonną

Aromatyczna trawa żubrowa wykorzystywana jest do produkcji perfum i aromatyzowanych wódek. Rośnie dziko nie tylko w Polsce, na terenie Puszczy BIałowieskiej, ale także na Syberii, w Azji i Ameryce Północnej. Nie należy jej jednak zrywać – w naszym kraju podlega ochronie.

Dawniej używano turówki w ziołolecznictwie na problemy z trawieniem, robiono z niej także napary do inhalacji. Suszone źdźbła trawy charakteryzują się intensywnym słodkim aromatem. Kwiaty turówki wykorzystywane są do bukietów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne