REKLAMA

Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek to idealny sposób na zatrzymanie z nami lata na dłużej, w zwykłej szklanej butelce. Mało jest chyba osób, które nie lubią smaku i zapachu tych niewielkich, czerwonych owoców, dlatego stworzona na ich bazie nalewka z pewnością powinna się znaleźć w naszej domowej spiżarni. Tym bardziej, że jej przygotowanie raczej nie sprawi nikomu jakichkolwiek problemów. Co zatem warto wiedzieć na temat tego płynnego smakołyku? Oto przepis na nalewkę z truskawek, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole nalewki

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Truskawki 1.

    Truskawki przebieramy (odrzucając owoce obite) dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na ósemki. Przekładamy do dużego słoika i zalewamy wódką. Odstawiamy na minimum 24 godziny, optymalnie na 48 godzin, aby owoce przeszły alkoholem.

  • Cukier 2.

    Nalewkę zlewamy przez gazę lub drobne sitko. Truskawki z nalewki można wykorzystać do deserów, musów lub ciasta (dokładne wskazówki poniżej w notce redakcyjnej). W garnku z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i łączymy powoli, cały czas mieszając z nalewką i kwaskiem cytrynowym - tak, aby ten ostatni się rozpuścił. Następnie nalewkę szybko studzimy - najlepiej wstawiając garnek do miski z zimną wodą. Schłodzona nalewka z truskawek może być rozlana do butelek, szczelnie zakorkowana i odstawiona w ciemne, chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.

Porady

Jak zrobić nalewkę z truskawek?

Nalewka truskawkowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, dlatego dosłownie każdy będzie w stanie poradzić sobie z tym zadaniem. Nie potrzeba nam żadnych nietypowych i trudnodostępnych składników, ani też specjalistycznych przyrządów. W większości przypadków wystarczy to, co mamy już w domu. Jeśli chodzi o same składniki to podstawą są w tym przypadku oczywiście truskawki. Duże, czerwone, dojrzałe, pełne smaku i aromatu sezonowe truskawki. Oczywiście należy je dokładnie przebrać, aby do nalewki nie trafiły żadne nadpsute albo uszkodzone sztuki, które mogą zniweczyć nasze starania zmieniając smak przygotowywanego trunku. Z truskawek usuwamy też szypułki, po czym owoce należy delikatnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przyda się do tego praktyczny, wygodny durszlak, w którym owoce nie uszkodzą się i nie ścisną.

Gotowe truskawki z reguły umieszcza się w całości w dużym słoju lub innym naczyniu, które można następnie szczelnie zamknąć. Oczywiście istnieje wiele różnych sposobów na przyrządzenie takiego trunku, ale najczęściej owoce najpierw zalewa się wódką i odstawia na dobę w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzamy taką miksturę i przygotowujemy syrop z wody i cukru, który należy dodać do nalewki. W części przepisów pojawiają się też dodatki, na przykład w postaci kwasku cytrynowego, soku z cytryny lub limonki, mięty albo miodu. Wszystko jednak zależy od tego, jakie nuty smakowe chcielibyśmy uzyskać w naszej domowej nalewce z truskawek.

Schłodzoną nalewkę dobrze jest od razu rozlać do przygotowanych wcześniej butelek i szczelnie zamknąć. Najlepiej jeśli odstawimy ją w takiej postaci na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby mogła spokojnie dojrzeć. Niecierpliwi smakosze takich trunków mogą jej jednak skosztować już po miesiącu. Do przechowywania i serwowania nalewki z truskawek sprawdzą się też rozmaite karafki.

Notka redakcyjna

Nalewka z truskawek: sprawdzony przepis

Nalewka z truskawek jest zaliczana raczej do tych delikatniejszych trunków przygotowywanych w domu. Świetnie sprawdzi się jako element deseru, idealnie komponując się z wszelkiego rodzaju ciastami, babeczkami lub tortami. Wynika to z tego, iż z reguła ma ona przyjemnie słodki, ale również orzeźwiający smak. Dlatego zresztą zaleca się, aby nalewka truskawkowa była podawana nieco schłodzona. Co więcej, może stanowić też dodatek do wody albo lemoniady tworząc w ten sposób lekkiego drinka na upalny dzień.

To jaki ostatecznie smak będzie miała taka nalewka zależy w głównej mierze od samych truskawek użytych do jej sporządzenia. Oczywiście idealnie, jeśli będą one pochodziły z naszego własnego ogródka, ale w sezonie bez problemu można też kupić piękne truskawki na przykład na bazarze. Najważniejsze, aby były one dojrzałe, a przez to również słodkie i mocno aromatyczne. Zawsze upewnijmy się też, że nie ma wśród nich żadnych nadpsutych truskawek, gdyż mogą one bardzo negatywnie wpłynąć na smak naszej nalewki.

Jeśli nie możemy się wprost doczekać efektów naszej pracy, nalewka z truskawek może pysznie smakować już po miesiącu. Zdecydowanie warto jednak dać jej nieco więcej czasu, gdyż po 2-3 miesiącach nabierze jeszcze głębszego i pełniejszego smaku, który z pewnością docenimy.

Nalewka z truskawek: proporcje

Nalewka z truskawek na wódce to zdecydowanie jeden z najczęściej wykorzystywanych przepisów na ten smaczny trunek. Istnieją jednak jego różne wersje, w których zmienne są między innymi proporcje zastosowanych składników. Najważniejsze są oczywiście te dotyczące truskawek oraz wódki, ale woda i cukier również mają tu spore znaczenie.

Z pewnością można trafić na przepisy, w których proporcja pomiędzy owocami a wódką wynosi 1:1, czyli na 1 kg truskawek przypada 1 litr alkoholu. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza w przypadku, jeśli zależy nam na tym, aby nasza nalewka z truskawek na wódce była nieco mocniejszym trunkiem. W większości jednak miłośnicy takich smakołyków decydują się na nieco mniejszą ilość alkoholu w stosunku do owoców, aby nalewka była delikatna i orzeźwiająca. Wydaje się więc, że na 1 kg truskawek w zupełności wystarczy 0,75 l czystej wódki.

Jeśli natomiast chodzi o pozostałe składniki tego typu domowych mikstur to na przygotowany kilogram owoców z reguły w zupełności wystarcza 0,5 kg cukru oraz szklanka wody. Natomiast w przypadku wybranych przez nas dodatków, wszystko zależy już tylko i wyłącznie od tego, jaki efekt smakowy chcielibyśmy uzyskać.

Truskawki z nalewki: jak wykorzystać?

Nalewka z truskawek to prawdziwy smakołyk, ale trzeba pamiętać, że oprócz bardzo smacznego i delikatnego alkoholu w trakcie jej przygotowywania otrzymujemy również owoce. Są one nasączone wódką, choć przez niektórych sporządzana jest również nalewka z truskawek na spirytusie. Niezależnie jednak od tego, którą z tych wersji wybierzemy nie powinniśmy wyrzucać owoców, które przecież mogą się nam wciąż przydać w kuchni.

Truskawki z nalewki można przede wszystkim po prostu zjeść, jako smaczną przekąskę dla dorosłych. Wystarczy posypać je delikatnie cukrem, aby stały się fantastycznym deserem o ciekawym posmaku. A jeśli czekają nas upalne dni, takie owoce możemy również schłodzić w lodówce i dodawać do lodów albo też całkiem zamrozić i wrzucać do zimnych napojów zamiast lodu.

Takie pełne alkoholu owoce można również z powodzeniem wykorzystać w pieczonych przez nas ciastach. Istnieje sporo przepisów, w których truskawki z nalewki doskonale spełnią swoją rolę i nadadzą wypiekom naprawdę wyjątkowego smaku. A jeśli wolimy truskawki w ich naturalnej postaci możemy zdecydować się na ich przetarcie na sitku albo zblendowanie na gładką masę. Do takiego musu wystarczy dodać na przykład trochę miodu, aby stał się świetnym uzupełnieniem naleśników i innych deserów. Możliwości jest po prostu mnóstwo, ale najważniejsze, aby nie marnować takich pysznych owoców i wykorzystać je w taki sposób, który najbardziej będzie nam odpowiadał.

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy