Risotto z kurkami

Wspaniałe risotto z kurkami - danie na obiad dla fanów grzybów. Przepis na risotto z kurkami wymaga czasu, ale efekt i smak wynagradzają trud gotowania. Risotto z kurkami podajemy ze startym serem.

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
445 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 185 głosów)

Składniki:

  • 25 dag ryżu arborio Riso Gallo
  • 60 dag kurek
  • 2 cebule
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 5 dag sera typu peccorino
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kurki oczyścić. Groszek rozmrozić. Cebule obrać, pokroić.
  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l bulionu warzywnego. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
  • Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem 10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty ser.

Kalorie: 445

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy