Risotto z kurkami

Wspaniałe risotto z kurkami to danie na obiad dla fanów grzybów. Najlepiej przygotować je w sezonie, czyli od czerwca do listopada. Przepis na risotto z kurkami wymaga czasu, ale efekt i smak wynagradzają trud gotowania. Risotto z kurkami podajemy ze startym serem.

dodany przez: mojegotowanie

risotto

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
445 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kurki 1.

    Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na mniejsze części. Cebule obrać i pokroić w równą kostkę. Jak przygotować grzyby na risotto z kurkami? W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i smażyć ją chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodać kurki, całość dusić na małym ogniu 10–15 minut mieszając. 

  • Ryż do risotto 2.

    Ryż należy opłukać pod zimną wodą, aby wypłukać z niego skrobię. Osączony ryż należy wsypać do garnka i zalać ok. 1/2 l bulionu warzywnego. Płyn powinien zakrywać ryż około 2 cm warstwą. Ryż na risotto z kurkami napęcznieje, dlatego warto wybrać większy garnek.

  • siekany tymianek 3.

    Tymianek posiekać. Ryż oprawić solą i pieprzem, dosypać tymianek. Całość wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu. Gotować kolejne około 10 minut, podsypując serem i mieszając. Gotowy ryż zdjąć z ognia, dołożyć kurki i zostawić pod przykryciem 10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Ryż z kurkami podawać posypany dodatkowym, startym serem. 

Kalorie: 445

Porady

  • Jak najprościej oczyścić kurki na risotto z kurkami? Wystarczy wsypać grzyby do miski i zalać wodą. Następnie zebrać kurki pływające na powierzchni i wylać wodę z piaskiem. Czynność powtórzyć trzy razy.
  • Risotto z kurkami dużo smaku wyciąga z aromatycznego bulionu warzywnego – sprawdź przepis, jak ugotować dobry bulion.
  • Do risotto przyda się odpowiedni ryż, ale też akcesoria - rondel z nieprzywierającą powłoką, a także drewniana łyżka
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić risotto z kurkami?

Risotto z kurkami to danie inspirowane kuchnią włoską. Włosi słyną nie tylko z pysznych past i miękkich, wyrośniętych pizz, ale również z fantastycznego risotto. Polecamy przygotować również risotto z owocami morza lub nietypowe risotto z porem w formie roladek.

Jak przygotować risotto z kurkami? Kurki należy oczyścić i przesmażyć razem z cebulką, do momentu aż grzyby puszczą soki i będą miękkie. Najwięcej uwagi podczas gotowania risotto z kurkami wymaga przygotowanie ryżu. Dokładnie opłukany ryż powinien być gotowany na wolnym ogniu najpierw z bulionem warzywnym (ok. 15 minut). Następnie należy wsypać część sera i gotować ryż przez kolejne 10 minut, cały czas mieszając. Do garna dołożyć kurki i całość zostawić, aby ryż z kurkami mógł „dojść”. Przepis na risotto z kurkami wymaga trochę uwagi, jednak smak zdecydowanie wynagradza trud włożony w jego przygotowanie.

Składniki na risotto z kurkami

Do risotto z kurkami najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty, o owalnych i krótkich ziarnach. To właśnie dzięki niemu ryż z kurkami ma swoją charakterystyczną konsystencję. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia ryżu do risotto warto sięgnąć po poradnik Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu, aby wybrać odmianę nam najbardziej odpowiadającą. 

Kurki charakteryzują się łagodnym smakiem oraz intensywnie żółtym kolorem. Idealnie uzupełniają one każde danie. Jeśli nie mamy pod ręką akurat tych grzybów, warto sprawdzić przepis na risotto z borowikami lub popularne risotto z pieczarkami. Przepis na risotto z kurkami może być uzupełniony o inne kolorowe warzywa, np. czerwoną paprykę lub zielony groszek.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy