Risotto z kurkami bazuje na kilku prostych składnikach – to prawdziwe danie we włoskim stylu posypane serem pecorino. Zachwyca smakiem i aromatem, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom grzybów. Najlepiej przygotować je w sezonie, czyli od czerwca do listopada. Podajemy sprawdzony przepis na risotto z grzybami leśnymi.
StockFood
(średnia 4.47 z 186 głosów)
Kurki – przygotowanie: grzyby oczyszczamy i myjemy dokładnie, tak żeby wypłukać z nich cały piasek. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki (jeśli mamy małe, możemy dodać je w całości). Cebule obieramy i kroimy w równą kostkę. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy do niej kurki. Całość smażymy na małym ogniu 10–15 minut, często mieszając.
Ryż – przygotowanie: na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wsypujemy ryż, przesmażamy go aż stanie się szklisty, ok. 2 minuty. Następnie podlewamy go mniej więcej połową bulionu, gotujemy na małym ogniu aż się wchłonie. Często mieszamy. Potem dolewamy niewielkimi porcjami resztę, np. chochelką, każdą kolejną dopiero po wchłonięciu płynu przez ryż.
Risotto z kurkami – przepis: świeży tymianek siekamy. Ryż doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy tymianek. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu. Od tego momentu odmierzamy kolejne około 10 minut, w tym czasie mieszamy i podsypujemy serem. Gotowy ryż zdejmujemy z ognia, dokładamy kurki i zostawiamy pod przykryciem 10 minut, żeby risotto nabrało pełniejszego smaku. Ryż z kurkami podajemy posypany dodatkowym, startym serem.
Kalorie: 445
Porady
- Jak najprościej oczyścić kurki na risotto? Wystarczy wsypać grzyby do miski, zasypać solą i zalać wodą. Przemieszać je kilka razy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie zebrać kurki pływające na powierzchni i wylać wodę z piaskiem. Czynność powtarzamy w razie konieczności.
- Risotto z kurkami dużo smaku wyciąga z aromatycznego bulionu warzywnego – sprawdź przepis, jak ugotować dobry bulion.
- Do risotto z kurkami przyda się odpowiedni ryż, ale też akcesoria – rondel z nieprzywierającą powłoką, a także drewniana łyżka.
- Ryż na risotto z kurkami napęcznieje w czasie namaczania i gotowania, dlatego warto wybrać większy garnek ze sporym zapasem.
- Jeśli nie mamy pod ręką akurat kurek to warto sprawdzić przepis na risotto z borowikami lub popularne risotto z pieczarkami.
Risotto z kurkami to danie inspirowane kuchnią włoską. Włosi słyną nie tylko z pysznych past i miękkich, wyrośniętych pizz, ale również z fantastycznego risotto. Nasz przepis na risotto z kurkami to podstawowa wersja tej potrawy. Zdecydowanie we włoskim stylu, bo z niewielkiej ilości składników i z dobrej jakości serem. Jeśli jednak chcemy poeksperymentować, to nic nie stoi na przeszkodzie. Najłatwiej zmienić przepis, robiąc risotto z kurkami i kurczakiem. Będzie to wersja z pewnością bardziej sycąca, a jej przyrządzenie zajmie nam nieco więcej czasu. Sprawdzi się tu zarówno filet z kurczaka, jak inna część, np. upieczone udko, dodane pod koniec gotowania risotto. Z kolei filet pokrojony w kostkę możemy obsmażyć wcześniej na patelni i dodać do gotującego się ryżu i kurek. Możemy go też wcześniej upiec.
Kurki dobrze komponują się również z pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy przekroić je na pół, jeśli są naprawdę małe, mogą być w całości. Dorzucamy je pod koniec gotowania risotto – tak, żeby się tylko podgrzały. Inna opcja to dodatek startej marchewki lub też kawałka pietruszki i selera. Warzywa korzeniowe podsmażamy razem z cebulą. Przepis na risotto z kurkami może być uzupełniony o inne kolorowe warzywa, np. czerwoną paprykę lub zielony groszek.
Do risotto z kurkami najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty, o owalnych i krótkich ziarnach. To właśnie dzięki niemu danie ma swoją charakterystyczną konsystencję. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia ryżu do risotto warto sięgnąć po poradnik Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled. Pozwoli nam to wybrać odmianę najbardziej nam odpowiadającą.
Kurki charakteryzują się łagodnym smakiem oraz intensywnie żółtym kolorem. Idealnie uzupełniają one każde danie. Ponadto wyglądają na tyle charakterystycznie, że mogą je bezpiecznie zbierać nawet początkujący grzybiarze. Ryzyko pomyłki jest naprawdę niskie, ponieważ nie ma grzybów podobnie wyglądających. W polskich lasach znajdziemy bardzo dużo kurek, łatwiej się też ich szuka, ze względu na kolor. Możemy je też bez problemu kupić w sklepach, nawet w hipermarketach, a także w warzywniakach. Kurki dobrze też znoszą mrożenie, możemy bez problemu zrobić sobie zapasy na zimę i cieszyć się grzybowym risotto przez cały rok.
Komentarze