Risotto z kurkami

Wspaniałe risotto z kurkami - danie na obiad dla fanów grzybów. Przepis na risotto z kurkami wymaga czasu, ale efekt i smak wynagradzają trud gotowania. Risotto z kurkami podajemy ze startym serem.

Dodany przez:

Risotto z kurkami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
445 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag ryżu arborio Riso Gallo
  • 60 dag kurek
  • 2 cebule
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 5 dag sera typu peccorino
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić. Groszek rozmrozić. Cebule obrać, pokroić.
  2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l bulionu warzywnego. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
  3. Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut.
  4. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem 10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty ser.
Grzyby obiad wegetariańska ryż kurki ryż z grzybami risotto z kurkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy