Zupa kurkowa

Łatwa, szybka i sycąca zupa kurkowa to sezonowa propozycja na obiad dla zabieganych. Sprawdzi się też w kuchni wegetarian.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 łyżki masła kurkowego lub zwykłego
  • duża cebula, pokrojona w kostkę
  • pół ząbka czosnku
  • 2–3 ziemniaki, obrane, pocięte w kostkę
  • 2 szklanki pokrojonych kurek + garść całych malutkich do dekoracji
  • 400 ml intensywnego bulionu warzywnego (lub grzybowego)
  • 2–3 liście laurowe
  • 100 ml śmietanki
  • do smaku: sól, pieprz
  • do dekoracji: koperek i natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy.
  2. Dokładamy czosnek (jeśli użyliśmy masła kurkowego, czosnek pomijamy), ziemniaki i kurki, ok. pół łyżeczki soli i dusimy ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zalewamy bulionem, wkładamy liście laurowe. Gotujemy, aż ziemniaki i kurki będą miękkie.
  4. Wybieramy 2 chochle gęstego z zupy, miksujemy dokładnie ze śmietaną, mieszamy z resztą zupy.
  5. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną i przysmażonymi na maśle malutkimi kurkami.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
kurki zupa kurkowa zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy