Zupa z kurek

Zupa z kurek jest delikatna w smaku, a przy tym sycąca i aromatyczna. To pomysł na obiad dla zabieganych, warto od razu zrobić większą porcję na kilka dni. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych grzybów, ale bez problemu możemy gotować ją przez cały rok, używając mrożonych. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, makaronem, jak i w formie kremu. Podajemy przepis na zupę z kurek jak u babci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Zupa z kurek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Świeże kurki 1.

    Zupa z kurek – przygotowanie: cebulę obieramy i szatkujemy. Następnie roztapiamy masło w rondlu i wrzucamy na nie cebulę, szklimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy, np. na ręczniku papierowym. Pokrojone ziemniaki oraz kurki dorzucamy do rondla wraz z solą. Całość dusimy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Śmietana 2.

    Zupa z kurek – gotowanie: zalewamy zawartość rondla bulionem, dorzucamy liście laurowe. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki i kurki będą miękkie (ok. 10 minut). Śmietanę przekładamy do miseczki, zalewamy dwoma chochlami zupy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawartość miski ze śmietaną wlewamy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy siekaną świeżą zieleniną. Gotową zupę możemy udekorować również kilkoma kurkami, wystarczy jedynie, że wcześniej podsmażymy je na maśle.

Porady

  • Żeby zupa była nieco lżejsza, można zabielić ją jogurtem naturalnym. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku śmietany. Można wykorzystać również kefir, mascarpone lub serek śmietankowy. Zabielanie zupy z kurek nie jest koniecznością, krok ten można pominąć.
  • Ziemniaki dodawane do zupy z kurek można zamienić na makaron.
  • Do przygotowania zupy z kurek warto wybrać świeże grzyby. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, sięgnijmy po mrożone, które przed przygotowaniem należy rozmrozić.
  • Zupa kurkowa może być serwowana na zastawie lub w ładnej wazie – w zależności od tego, jak i kogo przyjmujemy na obiad.
  • Zupę z kurek możemy przygotować również na bulionie mięsnym, będzie miała głębszy smak.
  • Jeśli lubimy zawiesiste, gęste zupy to możemy całość zblendować i rozkoszować się smakiem zupy krem z kurek.
  • Pamiętajmy, że zup grzybowych nie mogą jeść małe dzieci. Zaleca się, żeby nie spożywały ich nawet do 12 roku życia.

Notka redakcyjna

Zupa z kurek – jak skutecznie oczyścić grzyby

W niektórych domach rodzinne grzybobranie to tradycja i świetny sposób na pyszny i niskokosztowy obiad. Jeśli sami zbierzemy grzyby w lesie to zupa z kurek będzie bardzo tanim daniem. Ale w takim przypadku czeka nas oczyszczanie, często dość intensywne, zwłaszcza, gdy zbieramy je po deszczu. W przypadku tych kupionych w sklepie lub na straganie musimy się liczyć z dość wysokim kosztem. W zamian za to zazwyczaj otrzymujemy już wstępnie oczyszczone grzyby.

Jak poradzić sobie z samodzielnym oczyszczaniem kurek? Są na to dwie metody. Po pierwsze możemy użyć do tego pędzelka, którym delikatnie zdejmujemy piasek. Jest to bardziej czasochłonny i żmudny sposób. Sprawdzi się w przypadku mniejszych zabrudzeń. Listki i inne drobne zanieczyszczenia usuwamy ręcznie. Jeśli nie mamy cierpliwości na takie przebieranie grzybów to polecamy przygotować dużą miskę. Nalewamy do niej wodę i mocno solimy, a następnie delikatnie wsadzamy kurki. Mieszamy nimi ostrożnie, a potem wyławiamy łyżką cedzakową. Cały proces zaleca się przeprowadzić 2–3, w zależności od stopnia zabrudzenia kurek.    


Kurki – pyszny dodatek do wielu dań

Kurki to wyjątkowo aromatyczne i delikatne grzyby, które sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Warto wykorzystać je do makaronu lub sałatki. Są również świetne do przygotowania sosów do różnych potraw. Kurki w śmietanie to pyszny dodatek np. do klusek śląskich. Z grzybów tych można przygotować również wyjątkowe risotto z kurkami lub masło kurkowo–ziołowe, które podane na świeżej bagietce, smakuje wręcz obłędnie. To też doskonały dodatek do wielu mięs. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, sprawiają, że każda potrawa z ich dodatkiem wprost rozpływa się w ustach. A zupa z kurek to absolutna klasyka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy