Zupa kurkowa jest delikatna w smaku, a przy tym sycąca i aromatyczna. To pomysł na obiad dla zabieganych – warto od razu zrobić większą porcję na kilka dni. Najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków i świeżego koperku, ale można też podawać ją z makaronem i dodatkami mięsnymi. Z naszego prostego przepisu zawsze powstanie pyszna zupa z kurek jak u babci. Przekonajcie się sami.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 194 głosów)
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Kurki: dokładnie oczyszczamy z piasku, myjemy i osuszamy, na przykład na ręczniku papierowym. Większe sztuki kroimy na pół. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z masłem. Kiedy puszczą wodę i skurczą się, dodajemy czosnek. Podsmażamy je przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowanie: do dużego garnka wkładamy ziemniaki i zalewamy je bulionem warzywnym. Doprowadzamy go do wrzenia. Po 10 minutach dodajemy kurki z masłem i czosnkiem oraz startą marchewkę. Kontynuujemy grzanie zupy, aż warzywa i grzyby zmiękną, przez około 20 minut.
Podanie: do garnka, w którym kończy gotować się zupa kurkowa, wrzucamy posiekany koperek. Dodajemy zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Serwujemy w głębokim talerzu lub miseczce.
Porady
- Śmietanę należy przed dodaniem do zupy wymieszać w oddzielnej miseczce z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Inaczej zwarzy się i w potrawie powstaną nieestetyczne grudki.
- Żeby zupa była nieco lżejsza, zastąpmy śmietanę jogurtem naturalnym. Jeśli nie liczymy kalorii, do zabielenia możemy również wykorzystać kremówkę, kefir lub maślankę. Ciekawym pomysłem na sycące pierwsze danie jest zupa kurkowa z serkiem topionym lub mascarpone.
- Do przygotowania tej potrawy warto wybrać świeże grzyby. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, sięgnijmy po mrożone kurki. Przed gotowaniem należy doprowadzić je do temperatury pokojowej.
- Dodatek ziemniaków sprawia, że nasze danie staje się sycące i pożywne. Doskonale pasuje do nich młody koperek. Równie pyszna będzie zupa kurkowa z makaronem. Łatwiej będzie przekonać do niej młodszych smakoszy.
- Zupa z kurek to ciekawa, bardzo aromatyczna propozycja dla wegetarian. Przyrządzona na bulionie warzywnym jest lekka i delikatna w smaku. Mięsożercy mogą ją jednak przyrządzić na żeberkach wieprzowych lub wywarze drobiowym.
- Osoby na diecie roślinnej mogą zamienić masło na dowolny olej, a śmietanę na zagęszczone mleczko kokosowe lub inny napój roślinny.
- Zupa z kurkami będzie miała piękny żółty kolor, jeśli dodamy do niej szczyptę kurkumy.
Sycąca zupa kurkowa z ziemniakami na obiad to tylko jeden z pomysłów na przyrządzenie leśnych grzybów, które zbieramy na przestrzeni lata i jesieni. Wspomnieliśmy już, że można podać ją z ziemniakami, zabielić serkiem topionym, odchudzić lub zrobić w wersji całkowicie roślinnej. Jakie jeszcze wersje tej zupy da się przyrządzić? Sprawdźcie:
Krem z kurek to propozycja dla miłośników gładkich, aksamitnych zup. Żeby ją przyrządzić, wystarczy zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera (najlepiej ręcznego). Warto przetrzeć ją przez sito, żeby miała idealną, jednolitą strukturę. Podobnie jak w przypadku podstawowego przepisu, można zabielić ją kwaśną śmietaną, kremówką lub mlekiem kokosowym (w wersji wegańskiej). Roślinny przepis czasem urozmaica się za pomocą płatków drożdżowych, które nadają zupie lekko serowy posmak i pomagają uzyskać smak umami. Zupę kurkową w postaci kremu można podawać z takimi dodatkami jak:
Kurki to wyjątkowo aromatyczne i delikatne grzyby, które sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Warto wykorzystać je do makaronu lub gulaszu. Są również świetne do przygotowania sosów do mięs. W kremowej wersji stanowią pyszny dodatek na przykład do klusek śląskich. Co zrobić na obiad z kurkami? Oto kilka propozycji:
Z tych uniwersalnych grzybów można również przyrządzać różnego rodzaju tarty, risotto, zapiekanki i pierogi. Pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je marynować w occie i wykorzystywać jako dodatek do większości potraw, zwłaszcza tych serwowanych zimą.
W niektórych domach rodzinne grzybobranie to tradycja i świetny sposób na pyszny i szybki obiad. Jeśli sami zbierzemy skarby lasu, zupa z kurek będzie także bardzo tanim daniem. Ale w takim przypadku czeka nas ich mycie, często dość pracochłonne, zwłaszcza gdy zbieramy je po deszczu. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie po ugotowaniu? Przede wszystkim trzeba je bardzo dokładnie oczyścić. Są na to dwie metody. Po pierwsze możemy użyć pędzelka, którym delikatnie zdejmujemy piasek. Jest to bardziej czasochłonny i żmudny sposób. Sprawdzi się w przypadku mniejszych zabrudzeń. Listki i inne drobne zanieczyszczenia usuwamy ręcznie. Osobom, którym brakuje cierpliwości na takie przerabianie grzybów, polecamy przygotować dużą miskę z osoloną wodą. Delikatnie wkładamy do niej kurki. Mieszamy je ostrożnie, a potem wyławiamy łyżką cedzakową. Cały proces zaleca się przeprowadzić 2–3 razy, w zależności od stopnia zabrudzenia grzybów.
Komentarze