Zupa kurkowa

Łatwa, szybka i sycąca zupa kurkowa to sezonowa propozycja na obiad dla zabieganych. Sprawdzi się też w kuchni wegetarian.

Zupy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 192 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki masła kurkowego lub zwykłego
  • duża cebula, pokrojona w kostkę
  • pół ząbka czosnku
  • 2–3 ziemniaki, obrane, pocięte w kostkę
  • 2 szklanki pokrojonych kurek + garść całych malutkich do dekoracji
  • 400 ml intensywnego bulionu warzywnego (lub grzybowego)
  • 2–3 liście laurowe
  • 100 ml śmietanki
  • do smaku: sól, pieprz
  • do dekoracji: koperek i natka pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy.
  • Dokładamy czosnek (jeśli użyliśmy masła kurkowego, czosnek pomijamy), ziemniaki i kurki, ok. pół łyżeczki soli i dusimy ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  • Zalewamy bulionem, wkładamy liście laurowe. Gotujemy, aż ziemniaki i kurki będą miękkie.
  • Wybieramy 2 chochle gęstego z zupy, miksujemy dokładnie ze śmietaną, mieszamy z resztą zupy.
  • Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną i przysmażonymi na maśle malutkimi kurkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA