REKLAMA

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa to pomysł na obiad dla zabieganych. Delikatna w smaku, a przy tym sycąca i aromatyczna. To świetny przepis na szybkie i proste danie nie tylko w sezonie jesiennym, choć najsmaczniejsze jest właśnie ze świeżych grzybów. Można ją serwować zarówno z ziemniakami, makaronem jak i w formie kremu. Zobacz, jak zrobić zupę kurkową i ciesz się smakiem tych wyjątkowych w smaku grzybów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Świeże kurki 1.

    Przepis na zupę z kurek rozpoczynamy od poszatkowania cebuli. Następnie roztapiamy masło w rondlu i wrzucamy  na nie cebulę, szklimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy np. na ręczniku papierowym. Pokrojone ziemniaki oraz kurki dorzucamy do rondla wraz z solą. Całość dusimy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 

  • Śmietana 2.

    Po tym czasie zalewamy zawartość rondla bulionem, dorzucamy liście laurowe. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki i kurki będą miękkie. Śmietanę przekładamy do miseczki, zalewamy dwoma chochlami zupy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawartość miski ze śmietaną wlewamy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy zupę kurkową siekaną świeżą zieleniną. Gotową zupę możemy udekorować również kilkoma kurkami, wystarczy jedynie że wcześniej podsmażymy je na maśle.  

Porady

  •  Aby zupa kurkowa była nieco lżejsza, można zabielić ją jogurtem naturalnym. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku śmietany. Do zabielenia zupy z kurek można wykorzystać również kefir, mascarpone lub serek śmietankowy. Zabielanie zupy nie jest koniecznością, krok ten można pominąć.
  •  Ziemniaki dodawane do zupy można zamienić na makaron.
  •  Do przygotowania zupy z kurek warto wybrać świeże kurki. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, sięgnijmy po kurki mrożone, które przed przygotowaniem należy rozmrozić.
  • Zupa kurkowa może być serwowana na zastawie lub w ładnej wazie - w zależności od tego, jak i kogo przyjmujemy na obiad.

Notka redakcyjna

Krem z kurek

Zupę kurkową można zrobić w formie kremu. Aby ją przygotować postępujemy zgodnie z krokami przyrządzenia tradycyjnej zupy kurkowej, a na koniec całość blendujemy na krem o gładkiej konsystencji. Krem z kurek to pyszna i rozgrzewająca zupa, której nie sposób się oprzeć.

Kurki – pyszny dodatek do wielu dań

Kurki to wyjątkowo aromatyczne i delikatne grzyby, które sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Warto wykorzystać je do makaronu lub sałatki. Kurki to również świetne grzyby do przygotowania z nich sosów do różnych potraw. Taki sos kurkowy to pyszny dodatek np. do klusek śląskich. Z grzybów tych można przygotować również wyjątkowe risotto z kurkami lub masło kurkowo – ziołowe, które podane na świeżej bagietce, smakuje wręcz obłędnie. Kurki to też doskonały dodatek do wielu mięs. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, sprawiają, że każda potrawa z ich dodatkiem wprost rozpływa się w ustach.

Zobacz również: przepis na zupę ze świeżych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy