Gulasz z kurkami

Ocena:

4.52 (183)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz z kurkami można podawać zarówno jako dodatek do kaszy czy makaronu, jak i jako osobne danie – w obu wersjach smakuje pysznie! Jest jednak nie tylko smaczny, ale i pożywny. Połączenie jakościowego, wieprzowego mięsa z łopatki oraz świeżych grzybów leśnych z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. To świetna alternatywa dla klasycznych potraw mięsnych. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gulasz z kurek. 

Składniki:

  • łopatka  400 g

  • ocet jabłkowy  6 g

  • olej  30 ml

  • sos sojowy  40 g

  • czosnek  4 ząbki

  • papryka w proszku  1 łyżeczka

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • cebula  120 g

  • kurki  250 g

  • masło  25 g

  • mleko  50 ml

  • mąka pszenna  12 g

Gulasz z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie wieprzowiny: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W małym naczyniu łączymy ze sobą ocet jabłkowy, olej, sos sojowy, połowę czosnku, paprykę mieloną oraz po szczypcie soli i pieprzu. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy kawałki łopatki wieprzowej. Przekładamy je do lodówki i zostawiamy na co najmniej 30 minut. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników na gulasz: kurki oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Większe sztuki kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy, sieczemy na drobno. Marynatę z mięsa przelewamy do głębokiej patelni i podgrzewamy. Obsmażamy na niej z obu stron wieprzowinę, aż do zarumienienia. Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli oraz pozostały czosnek. Kontynuujemy smażenie do momentu, gdy cebula się zeszkli. 

  • Krok 3:

    Gulasz z kurkami: zawartość patelni podlewamy wodą i dusimy przez około 40–50 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Około 15 minut przed końcem duszenia, na osobnej patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim kurki oraz pozostałą część cebuli, przez mniej więcej 8 minut. Gdy grzyby zmiękną, doprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy do mięsa. Kontynuujemy duszenie przez kolejne 7–10 minut. Mąkę rozrabiamy z mlekiem. Powstałą mieszankę dolewamy do sosu. Całość energicznie mieszamy. Gotowy gulasz wieprzowy w sosie kurkowym obsypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.

Porady

  • Przechowywany w lodówce, gulasz z kurkami zachowa świeżość przez około 3–4 dni. Można go również zamrozić. Należy jednak pamiętać, by spożyć go przed upływem 6 miesięcy. 
  • Poza sezonem na świeże pieprzniki jadalne, bo tak brzmi oficjalna nazwa tych grzybów, gulasz można przygotować na bazie kurek mrożonych. 
  • Gulasz z sosem kurkowym można zabielić, dodając do niego kilka łyżek śmietany 18%. By zapobiec zwarzeniu się śmietany, polecamy ją zahartować. Jak to zrobić? Wystarczy w małym naczyniu wymieszać ją z odrobiną ciepłego sosu, a następnie wlać na patelnię. 
  • Do duszenia gulaszu wieprzowego, zamiast wody można również użyć bulion warzywny.
  • Mięso na gulasz wieprzowy w sosie kurkowym powinno się marynować przez co najmniej 30 minut. Jednak, im dłużej to potrwa, tym mocniej przejdzie ono smakiem przypraw. 
  • Jeśli chcecie lekko urozmaicić smak gulaszu z kurek, możecie dodać do niego szczyptę mielonej papryki ostrej lub wędzonej. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać gulasz z kurkami? 

Choć aromatycznym gulaszem wieprzowym w sosie kurkowym, można zajadać się nawet w wersji solo, warto zadbać o odpowiednie dodatki, by całość była bardziej sycąca. Najczęściej danie to serwuje się w towarzystwie rozmaitych kasz, takich jak choćby kasza gryczana czy jęczmienna. Równie dobrze sprawdzi się ugotowany na sypko biały ryż. Niektórzy serwują je także z makaronem w kształcie rurek czy świderków. 

Smak gulaszu z kurek świetnie podkreśli też kremowe, maślane puree ziemniaczane. Można pokusić się również o dodatek lekkiej surówki, np. z marchewki czy pora. W najprostszej wersji gulasz można podawać z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa delikatnie posmarowanego masłem. 

Jakie mięso na gulasz z sosem kurkowym? 

Zastanawiacie się, po jaki rodzaj mięsa sięgnąć, przygotowując gulasz z kurkami? Najczęściej przyrządza się go na bazie mięsa wieprzowego – w szczególności łopatki. Dobrze sprawdzi się także soczysta karkówka czy szynka. Można też użyć wieprzowych udźców czy goleni. Polecamy spróbować także gulaszu wołowego lub cielęcego. 

Jeśli zaś nie przepadacie za mięsem czerwonym, możecie pokusić się o przyrządzenie gulaszu z indyka z kurkami. Danie równie smacznie wyjdzie na bazie piersi z kurczaka. Z kolei fanom dziczyzny z pewnością posmakuje potrawka z dodatkiem mięsa z sarny czy jelenia. 

Inne dania z kurkami w roli głównej

Latem, a konkretniej od początku czerwca do końca października, na straganach i targowiskach można znaleźć świeże kurki. Co z nich zrobić? Możliwości jest wiele! Niekwestionowanie najpopularniejszym sposobem ich przyrządzania jest uduszenie ich w gęstym, śmietanowym sosie. Na bazie pieprzników jadalnych  można także zrobić rozmaite zupy. Szczególnie polecamy spróbować pysznego, wegańskiego kremu z kurek

Szukacie bardziej wykwintnych pomysłów na obiad? W takim razie koniecznie spróbujcie schabowych roladek z grzybowym nadzieniem. Choć ich upieczenie zajmuje nieco czasu, efekty końcowe są zdecydowanie warto włożonego wysiłku. Fanom wytrawnych wypieków z pewnością posmakuje tarta z kurkami na bazie maślanego, ciasta kruchego. Podsmażone do miękkości pieprzniki, świetnie sprawdzą się też jako farsz do domowych pierogów. Jeśli zaś chacie zatrzymać ich smak na dłużej, możecie je zamarynować. 

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne