Krem z kurek to aksamitna i bardzo aromatyczna zupa. Szybki i prosty w wykonaniu – to świetny pomysł na zdrowy, wegański obiad. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi kurkumy, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i delikatnego mleczka kokosowego. Z pewnością posmakuje osobom na diecie roślinnej, ale i nie tylko. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Wegański krem z kurek
(średnia 4.48 z 188 głosów)
Przygotowanie składników: Kurki oczyszczamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek sieczemy na drobno. Warzywa wrzucamy do garnka i podsmażamy, aż do zeszklenia. Kurki dodajemy do garnka, doprawiamy je solą oraz pieprzem i blanszujemy przez 5 minut. Kilka sztuk wyciągamy i odkładamy na później.
Krem z kurek: Podsmażone kurki zalewamy bulionem z dodatkiem kurkumy. Całość gotujemy przez około 20-30 minut. Po tym czasie blendujemy zupę na gładko. Dolewamy do niej 100 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby kurkowy krem doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy go kleksem śmietanki i odłożonymi wcześniej kurkami.
Porady
- Wolicie zupy o bardzo gęstej konsystencji? W takim przypadku, przed zblendowaniem kremu z kurek, możecie dodać do niego dwa ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Przygotowanie kremu kurkowego ułatwi blender ręczny. Dzięki niemu szybko i sprawnie uzyskacie pożądaną konsystencję.
- Gotowy, wegański krem z kurek (po wystudzeniu) polecamy przelać do szczelnie zamykanego słoika. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez około 3 dni.
- Podane w przepisie mleczko, można zastąpić gęstszą, delikatnie kwaskowatą śmietanką kokosową.
- Zupę krem z kurek można przyrządzić zarówno na bazie gotowego, jak i domowego bulionu warzywnego.
- Poza sezonem na świeże grzyby, możecie zrobić równie smaczny krem z kurek mrożonych. Jego przygotowanie nie różni się zbytnio od podanego powyżej.
- Powyższy przepis na krem z kurek można modyfikować. Polecamy spróbować go w wersji doprawionej mieloną papryką wędzoną i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które nadadzą całości fantastycznego, serowego posmaku.
Latem stragany na targowiskach obfitują w świeże kurki. Nic dziwnego! To jedne z najbardziej popularnych grzybów. Podane w formie gęstego, aromatycznego kremu zachwycają niejedno podniebienie. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto podać zupę kurkową wegańską w towarzystwie odpowiednich dodatków. Świetnie sprawdzi się w tym celu kawałek chrupiącej i rumianej bagietki, delikatnie posmarowany roślinnym masłem.
Polecamy spróbować również krem z kurek z dodatkiem aromatycznych grzanek paprykowo–czosnkowych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Należy je rozpocząć od połączenia w miseczce oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz szczypty mielonej papryki ostrej lub wędzonej. Następnie wystarczy posmarować gotową mieszanką czerstwe pieczywo, pokroić je na kawałki i podsmażyć na złoto.
Wierzch zupy kurkowej z mlekiem kokosowym można też posypać groszkiem ptysiowym, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i przyjemnie chrupie pod zębami. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu rozmaite nasiona – słonecznika, dyni czy pinii. Można też zaserwować ją z dodatkiem podprażonych na patelni i posiekanych na drobno orzechów.
Wbrew powszechnym mitom, że grzyby nie zawierają w sobie wartości odżywczych, ich jedzenie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Kurki zawierają witaminy A, B, C, D, E i PP. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w 90% wody. Te pyszne grzyby bogate są także w błonnik i aminokwasy egzogenne, dlatego wegetarianie i weganie powinni włączyć je do swojej diety.
Kurki mają szerokie zastosowanie w kuchni – świetnie sprawdzą się jako dodatek do pożywnej tofucznicy, aromatycznego sosu lub baza do zupy. Znudziły się wam klasyczne kanapki z hummusem? W takim razie kremowa pasta kurkowa z pewnością przypadnie wam do gustu – rozsmarowana na chrupiącej, wegańskiej bagietce smakuje wprost obłędnie. Jeśli zaś lubicie bardziej nietypowe połączenia smakowe, możecie dodać kilka sztuk kurek do roślinnego risotto z gruszką i pietruszką.
Komentarze