Tartaletki z kurkami smakują wprost fantastycznie. Połączenie maślanego, kruchego ciasta i aromatycznego grzybowego farszu z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. To świetny pomysł na imprezową przekąskę, ale i nie tylko. Z łatwością można je zabrać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzą się też jako pożywna kolacja na ciepło – możliwości jest wiele. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wytrawne babeczki z kurkami.
iStock
(średnia 4.5 z 157 głosów)
Ciasto na wytrawne tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej 200 g zimnego masła. Całość sieczemy, aż do uzyskania konsystencji grudek. Powstałą masę łączymy z jajkiem, szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Farsz do tartaletek: kurki oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą. Czosnek obieramy i sieczemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy kurki oraz czosnek. Całość smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie doprawiamy grzyby szczyptą soli oraz pieprzu, tymiankiem i sosem sojowym. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
Tartaletki z kurkami: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pozostałe masło trzemy na tarce. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i wykładamy nim formy na tartaletki. Spody pieczemy przez 8–10 minut. Gdy się zarumienią, wyciągamy je i wypełniamy farszem. Całość posypujemy wiórkami masła i zapiekamy przez dodatkowe 5 minut. Gotowe tartaletki faszerowane podajemy z kleksem śmietany.
Porady
- Tartaletki z kurkami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Kruche ciasto ma tendencję do ześlizgiwania się z formy podczas pieczenia. By temu zapobiec, przed włożeniem tartaletek do piekarnika, można schłodzić je przez około 5–10 minut w zamrażalniku. Dzięki różnicy temperatur spody wyjdą idealnie.
- Jeśli chcecie urozmaicić smak minitartaletek, możecie doprawić farsz z kurek odrobiną ostrej papryczki chili. Ciekawego aromatu nada mu także dodatek gałki muszkatołowej i posiekanej na drobno natki pietruszki.
- Przed upieczeniem spody do tartaletek wytrawnych polecamy dodatkowo nakłuć widelcem, przykryć warstwą papieru pergaminowego i obciążyć przy pomocy suchych ziaren fasoli czy grochu.
- Jeśli nie przepadacie za kruchym ciastem możecie przygotować proste tartaletki z kurkami z ciasta francuskiego.
- Szukacie pomysłów na smaczny obiad? Sprawdźcie nasz przepis na tartę z kurkami i porem.
Połączenie kruchego, mocno maślanego ciasta i delikatnie pieprznych kurek samo w sobie smakuje naprawdę świetnie. Jeśli jednak chcecie urozmaicić nieco podany powyżej przepis na tartaletki z kurkami, możecie zapiec je pod warstwą tartego, żółtego sera. Szczególnie dobrze sprawdzi się do tego holenderska gouda lub włoski parmezan. Można pokusić się również o dodatek cheddara, edamu lub maasdamera.
Jeśli zaś lubicie nieco bardziej wyszukane połączenia smakowe, możecie przygotować tartaletki z kurkami i kozim serem. W tej wersji, oprócz grzybów, do przygotowania farszu potrzeba około 60 g cebuli, 100 g serka koziego, 1 jajka oraz 100 ml gęstej śmietanki. Całość można doprawić mieszanką tymianku, ostrej papryki i czosnku.
Polecamy spróbować także pożywnych tartaletek z kurkami i szpinakiem. Smak farszu kurkowo–szpinakowego świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami. Warto więc pokusić się o dodatek kilku sztuk. Równie często tartletki z kurkami przyrządza się z dodatkiem podsmażonego na maśle pora i tartej mozzarelli.
Kurki to jedne z najpopularniejszych, leśnych grzybów. Ich delikatnie pieprzny smak świetnie komponuje się z wieloma rodzajami wypieków. Jeśli w kuchni cenicie prostotę, możecie w kilkanaście minut przygotować smaczne, zawijane ciasteczka z grzybami. Wystarczy podsmażyć grzyby na odrobinie masła z dodatkiem czosnku, a następnie podzielić je na porcje, ułożyć na kawałkach ciasta francuskiego i delikatnie zawinąć. Całość piecze się przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
Polecamy spróbować także puszystych bułeczek drożdżowych z kurkami i serem. Sprawdzą się one zarówno na drugie śniadanie, jak i jako pożywna przekąska do pracy. Fanom wypieków na bazie drożdży z pewnością posmakuje także focaccia ze świeżymi ziołami i leśnymi grzybami. Jeśli zaś wolcie wypieki o bardziej chrupkiej strukturze, możecie przyrządzić francuskie galette z kurkami, cebulą i serkiem śmietanowym.
Komentarze