Zupa koperkowa z marchewką i ziemniakami jest lekka i pożywna. Delikatny bulion z młodymi warzywami idealnie dopełnia aromat świeżych ziół. Całość zabielamy śmietaną, dzięki której wywar jest przyjemnie aksamitny w smaku. To doskonała propozycja na wiosenny obiad, po którym nie czujemy się ciężko. Co więcej, zupa koperkowa przygotowana na bulionie warzywnym jest odpowiednia dla wegetarian.
Zupa koperkowa / fot.StockFood
(średnia 4.06 z 235 głosów)
Warzywa: obieramy ziemniaki i marchewkę, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy.
Podsmażanie warzyw: w garnku na zupę roztapiamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną marchewkę, podsmażamy 3 min, a następnie ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Bulion: dodajemy do warzyw po kolejnych 3 minutach. Całość gotujemy ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.
Koperek: myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy drobno. Dodajemy do zupy na 2 min przed końcem gotowania.
Zabielanie śmietaną: zupę zestawiamy z kuchenki. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Zupa koperkowa jest gotowa: gorącą nakładamy na talerze, dodatkowo możemy podać świeży chleb lub grzanki.
Porady
- Zupa koperkowa świetnie smakuję z młodymi ziemniakami i marchewką.
- Zamiast zwykłej cebuli, możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem.
- Osoby, które lubią bardziej sycące zupy, mogą, zamiast bulionu warzywnego, dodać drobiowy z kawałkami mięsa.
- Jeśli chcemy zagęścić zupę mąką, mieszamy ją najpierw w zimnej wodzie. Dodajemy trochę gorącego wywaru, a następnie przelewamy do zupy. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
- Zamiast kremówki możemy dodać kwaśną śmietanę 18%. Należy ją wcześniej zahartować. Tak samo, jak przy zagęszczaniu mąką, mieszamy ją w osobnym naczyniu z niewielką ilością gorącego wywaru, a potem dodajemy do zupy.
- Po dodaniu śmietany zupa koperkowa nie musi się już dłużej gotować.
- W wersji wegańskiej pomijamy masło i śmietanę. Zamiast tego dodajemy olej i jogurt roślinny.
- Ze świeżym koperkiem doskonale skomponują się także inne zioła, np. tymianek, kolendra lub natka pietruszki.
Delikatna zupa koperkowa jest doskonałą bazą do bogatszych kompozycji smakowych. Poniżej kilka najpopularniejszych wariantów:
Zupę koperkową możemy podawać małym dzieciom już po 10. miesiącu życia. Gotujemy ją na bulionie warzywnym, bez wstępnego podsmażenia warzyw. Wykluczamy cebulę, masło i śmietanę, które mogą być trudne w strawieniu dla malucha. W zamian możemy dodać oliwę z oliwek i pokrojoną drobno pierś z indyka.
Dzięki właściwościom łagodzącym, koperek pozytywnie wpływa na układ pokarmowy nie tylko małego dziecka, ale także osób dorosłych.
Zupę możemy zmiksować na gęsty krem koperkowy, który doskonale smakuje z:
Jak zrobić zupę krem koperkowy? Nic prostszego! Całość przelewamy do blendera kielichowego lub miksujemy w wysokim naczyniu przy pomocy blendera ręcznego. Po blendowaniu warto dodatkowo podgrzać zupę i sprawdzić, czy nie potrzebuje większej ilości przypraw.
Komentarze