4.45 (151)
Pomysł na dodatek do pieczywa lub przekąsek - domowa pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem, z dodatkiem ogórków konserwowych i jajek na twardo. Łatwa do przygotowania pasta zasmakuje całej rodzinie.
makrela wędzona 300 g
majonez 1 łyżka stołowa
jogurt naturalny 1 łyżka stołowa
jajka kurze 2 szt.
konserwowe ogórki 2 szt.
szczypiorek 0.5 pęczka
koperek 0.25 pęczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Ostrożnie i bardzo dokładnie oddzielamy mięso z makreli (uwaga na ości) i przekładamy do miski.
Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu, razem z ogórkami kroimy na drobna kostkę. Przekładamy do miski z makrelą.
Zioła siekamy i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt, a do smaku sól i pieprz.
Porady
Szczypiorek ma dosyć ostry, mocno wyczuwalny cebulowy smak i zapach. Jest popularnym dodatkiem do jaj pod każdą postacią. Ze względu na swój wygląd często używa się go do dekoracji past, kanapek, sałatek, twarogu.