Baziółka szczypiorek cięty

Pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem

Ocena:

4.45 (151)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pomysł na dodatek do pieczywa lub przekąsek - domowa pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem, z dodatkiem ogórków konserwowych i jajek na twardo. Łatwa do przygotowania pasta zasmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • makrela wędzona  300 g

  • majonez  1 łyżka stołowa

  • jogurt naturalny  1 łyżka stołowa

  • jajka kurze  2 szt.

  • konserwowe ogórki  2 szt.

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • koperek  0.25 pęczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ostrożnie i bardzo dokładnie oddzielamy mięso z makreli (uwaga na ości) i przekładamy do miski.

  • Krok 2:

    Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu, razem z ogórkami kroimy na drobna kostkę. Przekładamy do miski z makrelą.

  • Krok 3:

    Zioła siekamy i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt, a do smaku sól i pieprz.

Porady

Szczypiorek ma dosyć ostry, mocno wyczuwalny cebulowy smak i zapach. Jest popularnym dodatkiem do jaj pod każdą postacią. Ze względu na swój wygląd często używa się go do dekoracji past, kanapek, sałatek, twarogu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne