Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z kapusty włoskiej to tradycyjne polskie danie. Idealnie smakuje nadziewane mięsem wieprzowym i ryżem lub w wersji wegetariańskiej kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej jest dość pracochłonny i zajmuje dużo czasu. To jeden z tych przepisów, które warto przygotować w kilka osób i rozdzielić zadania. Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym to także ulubione danie najmłodszych dzieci. Proste i tanie składniki sprawiają, że są posiłkiem na każdą kieszeń. Podpowiadamy również, jak zawijać gołąbki z kapusty włoskiej. Ponadto warto pamiętać, że przepis na gołąbki z kapusty włoskiej mogą być zapiekane w formie żaroodpornej. Koniecznie wypróbujcie gołąbki z kapusty włoskiej na rodzinny obiad! 

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-kapusta-wloska-min1.Gołąbki z kapusty włoskiej - przepis:
    Na początek całą główkę kapusty należy włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować 5 minut, podzielić na liście i ostudzić w misce z lodowatą wodą. Następnie z dużych liści ściąć grube nerwy. Potem warzywo na gołąbki z kapusty włoskiej należy oprószyć solą i pieprzem.
  • kasza-gryczana-iStock (1)2.Następnie grzyby należy umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut i osączyć. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać prażoną kaszę gryczaną i ugotować na sypko.
  • cebula-iStock (1)3.Potem natkę pietruszki należy opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Prażoną kaszę gryczaną połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.
  • pietruszka-iStock (1)4.Następnie farsz należy nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki z włoskiej kapusty lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Gołąbki z kapusty włoskiej należy podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.

Kalorie: 50.00

Porady

Jak zawijać gołąbki z kapusty włoskiej?

Na początek należy pozbyć się wierzchnich liści kapusty. Następnie należy wyciąć twardą żyłkę i włożyć liść na chwile do gotującej wody, aby zmiękły i  był elastyczny. Następnie na środku kładziemy farsz. Gołąbki z kapusty włoskiej można zwijać tak jak krokiety lub jak naleśniki. W przypadku metody na naleśnika farsz na gołąbki należy umieści na dole liścia i zwijać w przeciwną stronę. Ważne, aby przy obu sposobach kontrolować umieszczenie nadzienia. Farsz do gołąbków z kapusty włoskiej nie może wychodzić na zewnątrz. 

Gołąbki z kapusty włoskiej będą doskonale smakować zapieczone w formie żaroodpornej lub tradycyjnej brytfance. Wtedy warto przygotować większą ilość sosu pomidorowego, aby gołąbki były dokładnie przykryte. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy