Gołąbki z włoskiej kapusty

Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 1 godzina Gotowanie: 45 minut Porcja: 50 kcal

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
50 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty (1 kg)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 3/4 szklanki prażonej kaszy gryczanej
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować 5 minut, podzielić na liście i ostudzić w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Grzyby umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut, osączyć. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać kaszę i ugotować na sypko.
  • Natkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Kaszę połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.
  • Farsz nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Gołąbki lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
  • Podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.

Kalorie: 50

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy