Gołąbki z kapusty włoskiej to tradycyjne polskie danie. Idealnie smakują nadziewane mięsem wieprzowym i ryżem lub w wersji wegetariańskiej kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej jest dość pracochłonny i zajmuje dużo czasu. To jeden z tych przepisów, które warto przygotować w kilka osób, a dodatkowe porcje zamrozić. Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym to ulubione danie najmłodszych dzieci. Proste i tanie składniki sprawiają, że są posiłkiem na każdą kieszeń. Koniecznie wypróbujcie gołąbki z kapusty włoskiej na rodzinny obiad!
Gołąbki z kapusty włoskiej /fot. StockFood
(średnia 4.45 z 172 głosów)
Na początek całą główkę kapusty należy włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować 5 minut. Następnie podzielić na liście i ostudzić je w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Potem warzywo na gołąbki z kapusty włoskiej należy oprószyć solą i pieprzem.
Grzyby należy umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Następnie gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut i wyłowić grzyby. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać prażoną kaszę gryczaną i ugotować ją na sypko.
Aby przygotować farsz na gołąbki z włoskiej kapusty należy w następnym kroku opłukać i posiekać natkę pietruszki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Prażoną kaszę gryczaną połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.
Następnie farsz należy nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki w kapuście. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki z włoskiej kapusty lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Gołąbki z kapusty włoskiej należy podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.
Kalorie: 50
Porady
- Powyższy przepis na gołąbki jest przepisem wegetariańskim. Jeśli chcecie zrobić mięsny farsz, polecamy sprawdzić przepis na gołąbki domowe lub gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem.
- Warto pamiętać, że gołąbki z kapusty włoskiej mogą być zapiekane w formie żaroodpornej.
Gołąbki z kapusty włoskiej to klasyk polskiej kuchni. Ich zawinięcie może jednak sprawić niewprawionym kucharzom pewne trudności. Jak zawijać gołąbki z kapusty włoskiej, aby się nie rozwijały? Na początek należy pozbyć się wierzchnich zabrudzonych i porwanych liści, które ma każda kapusta włoska. Gołąbki z uszkodzonych liści będą się rozpadać. Ze środkowych liści należy wyciąć twardą żyłkę i włożyć każdy z nich na chwilę do gotującej wody, aby zmiękł i był elastyczny. Na środku liścia kładziemy farsz. Gołąbki z kapusty włoskiej można zwijać tak, jak krokiety lub jak naleśniki. W przypadku metody na naleśnika farsz na gołąbki należy umieści na dole liścia i zwijać w przeciwną stronę. Ważne, aby przy obu sposobach kontrolować umieszczenie nadzienia. Farsz do gołąbków z kapusty włoskiej nie może wychodzić na zewnątrz.
Gołąbki z kapusty włoskiej będą doskonale smakować zapieczone w formie żaroodpornej lub tradycyjnej brytfance. Wtedy warto przygotować większą ilość sosu pomidorowego, aby gołąbki były dokładnie przykryte.
Komentarze