Gołąbki wigilijne to jedno z tradycyjnych bezmięsnych dań serwowanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Liście włoskiej kapusty wypełnione są doskonałym farszem z suszonych grzybów leśnych, prażonej kaszy gryczanej i pieczarek. Aromatu dodają mu zioła – natka pietruszki, koperek i majeranek. Wigilijne gołąbki podane z kremowym sosem grzybowym wprawią w zachwyt wszystkich gości na uroczystej wieczerzy.
Artur Rogalski
(średnia 4.35 z 189 głosów)
Przygotowanie kapusty: zdejmujemy największe liście z wierzchu głąba. Wyłożymy nimi później naczynie żaroodporne lub garnek. Wycinamy trzon u podstawy kapusty, żeby można było ją rozdzielić. Sparzamy ją. Da się to zrobić na dwa sposoby – najpierw zdjąć liście i i umieścić na chwilę we wrzątku lub, jeśli nie chcą odchodzić od głąba, podgotować go w całości (przez około 7 minut). Przekładamy warzywo do zimnej kąpieli wodnej (żeby natychmiast przestało się gotować i zachowało żywy zielony kolor). Osuszamy liście i wycinamy z nich zgrubiały nerw. Gołąbki na Wigilię możemy zrobić zarówno z kapusty włoskiej, jak i białej.
Gotowanie kaszy: przygotowujemy wrzątek w garnku. Wsypujemy do niego szczyptę soli. Pamiętajmy, że odpowiednie proporcje wody do kaszy to 2:1. Nawet jeśli kupiliśmy prażone ziarna w torebkach, warto wysypać je przed gotowaniem. Dzięki temu wchłoną cały płyn i zachowają maksimum wartości odżywczych. Gotujemy je przez około 15 minut lub według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Jeśli nie przepadamy za kaszą, możemy też przyrządzić gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami.
Farsz: zalewamy suszone podgrzybki lub borowiki gorącą wodą i odstawiamy je na około 30 minut, żeby napęczniały (można też namoczyć je dzień wcześniej). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy go, aż uwolni aromat. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w kostkę, grzyby odciskamy (nie wylewamy wywaru) i siekamy. Wrzucamy je na patelnię. Smażymy, aż wyparuje nadmiar wody. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz natkę pietruszki, koperek i suszony majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zawijanie gołąbków: umieszczamy porcję farszu nieco poniżej środka liścia. Składamy boki do środka, a potem rolujemy kapustę na wzór krokietów. Na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego układamy odłożone wcześniej surowe liście. Na nich umieszczamy gołąbki, ciasno jeden obok drugiego. Podlewamy je bulionem warzywnym. Przykrywamy pozostałą kapustą. Dusimy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zajmie to około 60 minut. Gołąbki z kaszą i grzybami możemy też umieścić w garnku i gotować na małym ogniu.
Podanie: serwujemy danie na gorąco, z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się na przykład kremowy sos grzybowy, koperkowy beszamel lub palone masło. Dobrze smakują też w towarzystwie lekkiej surówki z marchewki i pora lub zielonej sałatki. Wigilijne gołąbki z grzybami można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.
Komentarze