Gołąbki wigilijne to obok pierogów z kapustą i grzybami jedno z najsmaczniejszych wytrawnych, bożenarodzeniowych dań. Wypełnione ryżem i aromatycznymi grzybami leśnymi, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym wprawią w zachwyt wszystkich gości. Choć zwykle serwowane są na wigilijnym stole, z powodzeniem sprawdzą się też jako codzienny, pyszny obiad.
iStock
(średnia 4.36 z 187 głosów)
Przygotowanie farszu: Suszone grzyby namaczamy przez noc w wodzie, następnego dnia gotujemy je do miękkości. Następnie gotujemy ryż, do momentu aż będzie lekko kleisty. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy do na niej cebulę, aż się zezłoci. Grzyby mielimy przy pomocy maszynki. Do dużej miski wsypujemy ryż, zmielone grzyby, usmażoną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, czosnek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowanie kapusty: Z kapusty usuwamy głąb. Wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy kapustę. Odrywamy liście i wycinamy z nich zgrubiałe nerwy. Liście odkładamy.
Zapiekanie gołąbków wigilijnych: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Odkładamy na bok kilka liści kapusty. Na środek pozostałych liści kładziemy po czubatej łyżce farszu. Zawijamy gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy odłożone wcześniej liście. Na nich ciasno układamy gołąbki. Całość zalewamy śmietaną. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut.
Kalorie: 90
Porady
Jak zawijać gołąbki wigilijne?
Zwijanie gołąbków z ryżem może przysporzyć nieco kłopotu. By zapobiec ich rozlatywaniu, farsz należy nałożyć nieco poniżej środka gołąbka. Następnie trzeba ciasno zawinąć liść w rulonik, a jego brzegi włożyć do środka. Inny sposób sugeruje zawinięcie ich na wzór krokietów. Wtedy trzeba złożyć lewy i prawy bok liścia do środka, a następnie ciasno zawinąć całość w rulonik. Gołąbki wigilijne można też przygotować w wersji bez zwijania. Wówczas kapustę siekamy w kostkę, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do farszu. Ten sposób znacznie skróci czas przygotowania dania.
Zwijanie gołąbków z ryżem może przysporzyć nieco kłopotu. By zapobiec ich rozlatywaniu, farsz należy nałożyć nieco poniżej środka gołąbka. Następnie trzeba ciasno zawinąć liść w rulonik, a jego brzegi włożyć do środka. Inny sposób sugeruje zawinięcie ich na wzór krokietów. Wtedy trzeba złożyć lewy i prawy bok liścia do środka, a następnie ciasno zawinąć całość w rulonik. Gołąbki wigilijne można też przygotować w wersji bez zwijania. Wówczas kapustę siekamy w kostkę, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do farszu. Ten sposób znacznie skróci czas przygotowania dania.
Komentarze