REKLAMA

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne to obok pierogów z kapustą i grzybami jedno z najsmaczniejszych wytrawnych, bożenarodzeniowych dań. Wypełnione ryżem i aromatycznymi grzybami leśnymi, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym wprawią w zachwyt wszystkich gości. Choć zwykle serwowane są na wigilijnym stole, z powodzeniem sprawdzą się też jako codzienny, pyszny obiad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne gołąbki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
90 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie farszu: Suszone grzyby namaczamy przez noc w wodzie, następnego dnia gotujemy je do miękkości. Następnie gotujemy ryż, do momentu aż będzie lekko kleisty. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy do na niej cebulę, aż się zezłoci. Grzyby mielimy przy pomocy maszynki. Do dużej miski wsypujemy ryż, zmielone grzyby, usmażoną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, czosnek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Gotowanie kapusty: Z kapusty usuwamy głąb. Wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy kapustę. Odrywamy liście i wycinamy z nich zgrubiałe nerwy. Liście odkładamy.

  • 3.

    Zapiekanie gołąbków wigilijnych: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Odkładamy na bok kilka liści kapusty. Na środek pozostałych liści kładziemy po czubatej łyżce farszu. Zawijamy gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy odłożone wcześniej liście. Na nich ciasno układamy gołąbki. Całość zalewamy śmietaną. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut.

Kalorie: 90

Porady

  • Gołąbki wigilijne polecamy podawać polane sosem pieczarkowym.
  • Choć czas potrzebny do zrobienia wigilijnych gołąbków z suszonymi grzybami wynosi 2 godziny, pamiętajcie by ich przygotowanie zaplanować z wyprzedzeniem. Grzyby muszą się bowiem moczyć przynajmniej kilka godzin.
  • Jeśli planujecie zaserwować danie dzieciom, zamiast podanych w przepisie suszonych grzybów użyjcie pieczarek. Grzyby leśne nie mogą być spożywane przez dzieci do 12 roku życia. Gołąbki z ryżem i pieczarkami to też świetna alternatywa dla zabieganych – pieczarek nie trzeba moczyć, co skraca czas przygotowania potrawy.
  • Farsz do gołąbków na wigilię można zrobić też na bazie kaszy. Szczególnie dobrze smakują wypełnione kaszą gryczaną lub jęczmienną. 
  • By liście kapusty zachowały swój świeży kolor, podczas ich gotowania należy dodać do wody łyżeczkę cukru.

Notka redakcyjna

Jak zawijać gołąbki wigilijne?

Zwijanie gołąbków z ryżem może przysporzyć nieco kłopotu. By zapobiec ich rozlatywaniu, farsz należy nałożyć nieco poniżej środka gołąbka. Następnie trzeba ciasno zawinąć liść w rulonik, a jego brzegi włożyć do środka. Inny sposób sugeruje zawinięcie ich na wzór krokietów. Wtedy trzeba złożyć lewy i prawy bok liścia do środka, a następnie ciasno zawinąć całość w rulonik. Gołąbki wigilijne można też przygotować w wersji bez zwijania. Wówczas kapustę siekamy w kostkę, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do farszu. Ten sposób znacznie skróci czas przygotowania dania. 
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy