Ewa Niepytalska

Slushy – napój z owoców i kruszonego lodu

Ocena:

5 (1)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Slushy to niezwykle orzeźwiający napój z owoców i kruszonego lodu, doskonały na upalne dni. Jest podobny do granity, ale bardziej płynny – można go pić przez szeroką słomkę. To sezonowy hit, który warto wypróbować w zaciszu własnego podwórka lub podczas imprez na świeżym powietrzu. Sprawdźcie, jak w prosty sposób przyrządzić slushy z truskawek.

Składniki:

  • truskawki  200 g

  • sok pomarańczowy  100 ml

  • sok z cytryny  50 ml

  • cukier  40 g

  • lód  300 g

Slushy – napój z owoców i kruszonego lodu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: myjemy i usuwamy z nich szypułki. Przekrajamy owoce na pół i wkładamy do zamrażarki na 2–3 godziny (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). 

  • Krok 2:

    Lód: wkładamy do blendera z funkcją kruszenia lodu lub zawijamy w czystą ściereczkę i rozdrabniamy za pomocą tłuczka.

  • Krok 3:

    Slushy: umieszczamy zmrożone truskawki, sok pomarańczowy, sok z cytryny i cukier w kielichu blendera. Miksujemy je przez około 20 sekund na najwyższych obrotach. Dodajemy pokruszony lód. 

  • Krok 4:

    Podanie: przelewamy napój do szklanek. Serwujemy od razu po przyrządzeniu, ze słomką o dużej średnicy. Możemy udekorować kawałkami truskawek i skórką z cytryny lub limonki. 

Porady

  • Slushy z truskawek możemy zrobić z mrożonych owoców. Warto wtedy wystawić je wcześniej na blat kuchenny, żeby trochę odtajały. Dzięki temu puszczą sok i będziemy mieli pewność, że nie uszkodzimy ostrzy blendera.   
  • Do popularnych napojów i deserów na lato należą także slurpee i snow cone. Jak odróżnić je od naszej propozycji? Slurpee to nazwa handlowa gazowanego napoju na bazie zmrożonego soku, a snow cone to pokruszony lód polany syropem owocowym. Powszechnie znany jest także przepis na granitę. Jest to deser podobny do sorbetu, ale o bardziej ziarnistej strukturze, którą zawdzięcza kryształkom lodu. Nie można też zapomnieć o smoothie, czyli zimnym koktajlu na bazie owoców. Wszystkie te propozycje są równie smaczne i orzeźwiające, warto z nimi eksperymentować i wybrać najciekawszą dla siebie opcję.  
  • Napój z owoców i kruszonego lodu, który przywędrował do nas z Ameryki, możemy podać w wysokiej szklance, słoiku do lemoniady lub kieliszku do margarity. Jeśli chcemy zabrać go ze sobą na spacer, przelejmy go do plastikowego kubka z wypukłą przykrywką z otworem na słomkę.
  • Z czego można zrobić slushy? Opcji jest całe mnóstwo. Użyjmy ulubionych świeżych owoców lub soków. Ten orzeźwiający napój na lato świetnie smakuje z dodatkiem arbuza, limonki, kiwi, ananasa, melona, wiśni lub brzoskwiń. Technikę, którą podajemy w naszym przepisie, można także wykorzystać do zrobienia kawy mrożonej.    
  • Jeśli używamy słodkich owoców i soków, nie musimy dodawać cukru. Osoby, które liczą kalorie, mogą użyć ksylitolu lub stewii. 
  • Obecnie da się kupić specjalny kubek do robienia slushy lub granity, którego ścianki wypełnione są substancją chłodzącą. Należy go dobrze zmrozić, a potem wlać do niego ulubiony sok lub przecier owocowy. Następnie naczynie trzeba energicznie ściskać, żeby powstał upragniony napój lub deser.   
  • Szklankę lub słoik z koktajlem owocowym na bazie kruszonego lodu możemy przyozdobić kawałkami truskawek, świeżą miętą lub skórką pomarańczy.  
  • Jeśli chcemy stworzyć orzeźwiający napój alkoholowy, do podanych w przepisie składników dodajmy prosecco lub szampana. Jeśli zdecydujemy się na użycie białego rumu, powstanie pyszne strawberry daiquiri.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne