Koktajl z dyni nie tylko świetnie wygląda – jest także pełen witamin i wielu innych wartościowych składników. Beta-karoten, zawarty w dyni, pomaga w zwalczaniu chorób nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje trawienie. To wdzięczne warzywo można przygotować na tysiąc różnych sposobów, a sam napój będzie pyszny zarówno w wersji słodkiej, jak i na ostro. Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić koktajl z pieczonej dyni, jogurtu i banana.
Stockfood
(średnia 4.53 z 142 głosów)
Purée z dyni na koktajl: dynię obieramy, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 30 min. Po upieczeniu przekładamy dynię do ostygnięcia, a następnie blendujemy na purée.
Blendowanie: do wysokiego naczynia lub kielicha blendera wlewamy jogurt, dodajemy dyniowe purée, cynamon i masło orzechowe. Obieramy banana, łamiemy na pół i również wrzucamy do koktajlu. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Koktajl z dyni jest gotowy: możecie ozdobić go listkiem świeżej mięty.
Porady
- Do koktajlu z pieczonej dyni najlepsza będzie dynia hokkaido. To wygodna odmiana w kuchni – posiada tak delikatną skórkę, że nie trzeba jej obierać.
- Możecie od razu przygotować purée z całej dyni, chociaż z pewnością wyjdzie wam go więcej niż potrzebujecie na jeden koktajl. Jednak na pewno przyda się na później, a przetwory w zawekowanych słoikach lub w zamrażalniku możecie przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
- Koktajl z dyni zrobiony według naszego przepisu będzie miał konsystencję gęstego smoothie. Jeśli lubicie rzadsze, odpowiednie do picia przez słomkę, jogurt możecie zastąpić mlekiem – zwykłym lub roślinnym. Można także dodać mleko i jogurt w proporcji pół na pół.
- Jeśli macie zamrożone purée, nie musicie go rozmrażać, żeby zrobić koktajl z dyni. Zimny mus będzie idealny do przygotowania orzeźwiającego napoju na lato.
- Koktajl z dyni i banana możecie zrobić również w wersji bezmlecznej – na bazie soku jabłkowego lub pomarańczowego bądź z mlekiem roślinnym.
Aby zrobić koktajl z surowej dyni, należy sięgnąć po bardziej soczyste odmiany tego warzywa, takie jak dynia piżmowa. Duża zawartość wody w miąższu jest w tym przypadku mocno na plus, ponieważ łatwiej będzie zmiksować całość. Co więcej, mocno pomarańczowy kolor dyni świadczy o wysokiej zawartości karotenu i witamin z grupy B.
Koktajl z pieczonej dyni również jest zdrowy. Jednak w surowych warzywach jest o wiele więcej witamin, które giną pod wpływem obróbki termicznej. Jeśli więc chcecie wygrać z jesiennym przeziębieniem, warto zrobić koktajl z dyni surowej lub innych świeżych warzyw. Taka mikstura to także sprawdzona recepta na jesienny spadek energii.
Koktajl z dyni jest odpowiedni dla osób na diecie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jaką rolę odgrywa błonnik?
Inne produkty bogate w błonnik to: gruszki, truskawki, jagody, brukselka, karczoch, cebula, groch, fasola, soczewica oraz pełnoziarniste pieczywo czy płatki zbożowe.
Do koktajlu z dyni pasują także następujące dodatki:
Komentarze