Koktajl bananowy to idealna propozycja dla osób zabieganych. Wystarczy nam tylko 5 minut, żeby przygotować pożywny i pyszny napój. Idealnie sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie w pracy lub w szkole, ale też jako szybki deser popołudniowy. Zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów i błonnik, dzięki któremu koktajl bananowy syci na długo. Jest aksamitny, aromatyczny, o niebo lepszy od gotowych produktów.
iStock
(średnia 1 z 1 głosów)
Przygotowanie banana: owoc obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do kielicha miksera.
Przygotowanie koktajlu: do kielich blendera dodajemy płatki owsiane, miód oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy na aksamitny koktajl.
Wykończenie dania: koktajl bananowy przelewamy do dwóch szklanek.
koktajl owocowy - zobacz inne inspiracjePorady
- Koktajl możemy wypić od razu w domu lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Najlepiej przelać go do kubka termicznego, dzięki czemu dłużej będzie smaczny i nie straci swoich zdrowotnych właściwości. Jeżeli takiego nie posiadamy to z tradycyjnego bidonu powinniśmy koktajl wypić w ciągu 2-3 godzin.
- Im bardziej dojrzały banan, tym koktajl będzie słodszy. Możemy wtedy pominąć miód.
- W napoju świetnie sprawdzi się masło orzechowe 100% lub masło czekoladowe. Podnoszą one walory smakowe i dodają składników odżywczych.
- Do koktajlu bananowego warto dodać przyprawy, np. cynamon, kardamon lub kurkumę. Sprawdzą się zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ mają właściwości rozgrzewające.
- Dla urozmaicenia możemy dorzucić koktajlu bananowego 2-3 truskawki, maliny, jagody lub borówki. Owoce mogą być mrożone.
- Zamiast mleka krowiego można użyć jego roślinnych odpowiedników. Tu tak naprawdę mamy dowolność, możemy użyć to, które najbardziej nam odpowiada.
Komentarze