Koktajl malinowy

Koktajl malinowy, zdrowy, nie za słodki, orzeźwiający, a w dodatku błyskawiczny w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić koktajl malinowy na bazie maślanki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery napoje koktajl smoothie

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 180 głosów)

Koktajl malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Maliny przebieramy i delikatnie myjemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko i czekamy kilka minut tak, aby nadmiar wody miał szanse odpłynąć.

  • 2.

    Owoce blendujemy z maślanką i dodatkiem cukru. Gotowy koktajl rozlewamy do szklanek.

Porady

  • Koktajl malinowy możemy zrobić na bazie maślanki, ale równie pyszny będzie z jogurtem naturalnym czy kefirem.
  • Wśród dodatków, aby koktajl malinowy był bardziej pożywny, mogą znaleźć się: płatki owsiane, banan czy orzechy.
  • W upalne dni polecamy dodać sok z cytryny i świeżą miętę (miętę nie tylko do dekoracji, ale także do blendowanej masy).
  • Chcesz  podkręcić smak koktajlu? Dorzuć wiórki kokosowe, migdały albo jagody goji. 
  • Koktajlem malinowym możesz cieszyć się także zimą, wykorzystując mrożone owoce. 
  • Jak długo przechowywać koktajl z malin? Koktajl z malin możesz przechować w lodówce w zamkniętym naczyniu maksymalnie przez 24h. 
  • Do przechowywania najlepiej sprawdzają się plastikowe oraz szklane naczynia ze szczelnym zamknięciem. Przed wlaniem koktajlu do pojemnika sprawdź, czy dane naczynie posiada odpowiednie atesty do przechowywani żywności (taki pojemnik musi być wykonany z tworzywa BPA free). 
     

Notka redakcyjna

Dlaczego warto jeść maliny?


Na świecie istnieje wiele ponad 200 odmian malin - od czerwonych przez czarne, żółte, fioletowe i różowe. Maliny w zależności od odmiany i koloru różnią się smakiem. W Polsce najbardziej znane są maliny różowe, które rosną w ogrodach i lasach. Najzdrowsze są maliny dzikorosnące. Maliny to doskonałe źródło witamin C, E, K oraz B6.  W składzie owoców znajdziemy także żelazo, tiaminy, potas, niacynę, kwas foliowy, ryboflawiny, wapń, magnez, fosfor, cynk, mangan, kwas pantotenowy oraz miedź. Maliny zawierają alfa i beta - karoten, luteinę, zeaksantynę i cholinę, dlatego też uznaje się je za cenne przeciwutleniacze. Maliny wspomagają leczenie przeziębienia. Ze względy na fakt, że zawierają błonnik, maliny mają pozytywny wpływ na przemianę materii, a co za tym idzie odchudzanie. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy