BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY **

doskonały na zimowe dni

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.24 z 38 głosów)

Składniki

  • -1 średnia główka kapusy białej
  • -2 pędka kiełbasy
  • -0.5 kg wieprzowiny(może być np.karczek)
  • -40dag boczku wędzonego
  • -1 średnia cebula
  • -PRYPRAWY : sól,pieprz, przyprawa do bigosu, koperek suszony ,papryka czerwona ziele angielskie liśc laurowy
  • -1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka smalcu

Przygotowanie

  1. Kapuste szatkujemy , wrzucamy do garnka z trzema ziarnkami ziela angielskiego i dwoma listkami laurowymi ,zalewając wodą aż przykryje kapuste .Garnek postawic na ogniu nie przykrywając pokrywka .Gotowac kapuste do miękkości.Gdy kapusta bedzie sie gotowac pokroic boczek mięso,i kiełabse w kostke .Do drugiego garczka dodać smalec rozgrzac i wrzucic pokrojone produkty. Podsmażyc ok 10 min i dodac pokrojoną w kostke cebule .i jeszcze potrzymac na ogniu ok 5 wyłączyć gaz.Gdy kapusta bedzie juz miekka odcedzic , i dodac podsmazone produkty, wymieszać.Dusic ok 15 min. dodac przyprawy ,poddusic jeszcze chwilke dodac koncentrat pomidorowy ,wymieszać .Odstawic aż bigos dojdzie do siebie .Podawać z pieczywem .Ja preferuje taki bigosik podać z frytkami :D
  2. Smacznego !!
obiad mięso wieprzowe kapusta biała
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy