Bigos z białej kapusty

Ocena:

4.14 (261)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Bigos z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Żeby był aromatyczny i pełen smaku, powinien zawierać przyprawy takie jak kminek i majeranek. Często używany jest także koncentrat pomidorowy. Słodkie warzywo dusi się na początku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. To sycący, pożywny, jednogarnkowy posiłek. Zobaczcie, jak zrobić bigos na obiad i zachwyćcie domowników.

Składniki:

  • kapusta biała  1 szt.

  • kiełbasa wiejska  200 g

  • karkówka wieprzowa  500 g

  • boczek wędzony  200 g

  • cebula  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  3 g

  • kminek  3 g

  • ziele angielskie  2 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • koncentrat pomidorowy  30 g

  • olej  30 ml

Bigos z białej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: myjemy głąb w zimnej wodzie, szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy kapustę bez przykrycia na małym ogniu, aż zmięknie. Po tym czasie ją odcedzamy. 

    Bigos z białej kapusty
  • Krok 2:

    Smażenie mięsa i cebuli: karkówkę myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pierzem. Na kawałki o podobnej wielkości dzielimy pozostałe mięsne składniki. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Wrzucamy karkówkę. Smażymy przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy kiełbasę i boczek. Czekamy 5–7 minut i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Szklimy ją. Wszystko mieszamy i podgrzewamy.

    Bigos z kapusty białej
  • Krok 3:

    Gotowanie: odcedzoną kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy podsmażone mięso, majeranek, kminek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Bigos z białej kapusty możemy podawać z drobno posiekanym koperkiem jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i różnych mącznych klusek. 

    Koncentrat pomidorowy - bigos z białej kapusty

Porady

  • Przepis na bigos z białej kapusty możemy wzbogacić, dodając do niego dużą ilość zielonego koperku. Możemy także wymieszać kapustę świeżą z kapustą kiszoną. Najlepiej w proporcji 3 do 1. Polecamy przepis na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
  • Do przygotowania bigosu z białej kapusty możemy wybrać inne niż proponowane mięso, np. zastąpić karkówkę mniej tłustą szynką lub pominąć tę pozycję i użyć więcej wędzonek, kiełbas lub boczku. 
  • Bigos z białej kapusty po ugotowaniu najlepiej odstawić na około 2 godziny, tak żeby poszczególne składniki przeszły swoim smakiem. Należy podawać go na gorąco. Najlepszymi dodatkami do bigosu są tłuczone ziemniaki, kopytka, kluski śląskie i chrupiące pieczywo. 
  • Do gotowania bigosu warto wybrać spory garnek z grubym dnem. Potrawa wymaga mieszania i łatwiej to robić, jeśli składniki znajdują się w dużym naczyniu. Dodatkowo jego solidna podstawa uchroni danie przed przypaleniem. 
  • Biała kapusta w obróbce dosyć szybko mięknie. Zadbajmy o to, żeby jej nie rozgotować w pierwszym etapie pracy nad bigosem, bo w efekcie uzyskamy kapuścianą papkę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co dodać do bigosu z białej kapusty? 

Bigos ze słodkiej kapusty jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku dzięki zawartości różnego rodzaju wędzonek oraz przypraw korzennych. Gotowe danie pięknie pachnie kminkiem i majerankiem, a poszatkowane warzywo warto wstępnie dusić z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Bigos z kapusty białej można wzbogacić także takimi składnikami jak: 

  • czosnek – dzięki niemu bigos zyska wyrazisty aromat. Możemy wykorzystać sproszkowaną przyprawę, suszone płatki lub świeże ząbki przeciśnięte przez praskę.   
  • wędzona papryka – podkreśli smak mięsa, kiełbasy i boczku. 
  • suszone grzyby – tradycyjnie dodaje się je do bigosu staropolskiego lub myśliwskiego wraz ze śliwkami i czerwonym winem. Dobrze zagrają także w przepisie z białej kapusty. Należy je wcześniej namoczyć, żeby wydobyć z nich pełnię aromatu. 
  • jabłka – w przeciwieństwie do tradycyjnej receptury z kiszoną kapustą, proponowany przez nas bigos nie jest kwaśny i nie trzeba balansować jego smaku słodyczą owoców. Można natomiast wybrać twardą antonówkę, która doda daniu świeżości. Jabłko należy zetrzeć na grubej tarce i wrzucić do bigosu pod koniec gotowania.

Kapusta biała – wartości odżywcze

Kapusta to niskokaloryczne warzywo regulujące pracę jelit. Choć nie jest ciężkostrawna, może powodować wzdęcia. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest porządne doprawienie bigosu majerankiem. Kapusta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dlatego też potrawy przygotowywane na jej bazie są bardzo sycące. Polecana jest jako składnik diet odchudzających. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. W kapuście znajdziemy również witaminy K i C, z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor mangan i potas. Jak widać, warto, żeby bigos z białej kapusty już na stałe zagościł w naszym menu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne