REKLAMA

Bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Aby był aromatyczny i pełen smaku, powinien zawierać przyprawy takie jak: kminek, majeranek, często używany jest także koncentrat pomidorowy. Zobaczcie, jak zrobić bigos na obiad i zachwyćcie domowników!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne bigos

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 241 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Bigos z białej kapusty 1.

    Bigos z białej kapusty to danie łatwe w przygotowaniu. Umyj kapustę w zimnej wodzie, poszatkuj i przełóż do dużego garnka. Zalej kapustę zimną wodą, dodaj sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj kapustę, bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż zmięknie. Po tym czasie odcedź kapustę. 

  • Bigos z kapusty białej 2.

    Mięso umyj w zimnej wodzie, oczyść z ewentualnych, błonek i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pierzem. W taką samą kostkę pokrój kiełbasę i boczek.  Rozgrzej patelnię, dodaj olej i pokrojone mięso. Smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj kiełbasę i boczek. Smaż przez 5-7 minut i dodaj drobno posiekaną cebulę. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż cebula się zeszkli.  

  • Koncentrat pomidorowy - bigos z białej kapusty 3.

    Odcedzoną kapustę przełóż do garnka. Dodaj podsmażone mięso, majeranek, kminek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Bigos z białej kapusty możesz podawać z drobno posiekanym koperkiem jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i różnych mącznych klusek. 

Porady

  • Przepis na bigos z białej kapusty możesz wzbogacić dodając do niego dużą ilość zielonego koperku. Możesz także wymieszać kapustę świeżą z kapustą kiszoną. Najlepiej w propozycji 3 do 1. Polecamy przepis na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. 
  • Do przygotowania bigosu z białej kapusty możesz wybrać inne, niż proponowane, mięso np. możesz zastąpić karkówkę mniej tłustą szynką lub pominąć tę pozycję i użyć więcej wędzonek, kiełbas czy boczku. 
  • Bigos z białej kapusty po ugotowaniu najlepiej odstawić na około 2 godziny, tak aby poszczególne składniki przeszły swoim smakiem. Bigos z kapusty białej należy podawać na gorąco. Najlepszymi dodatkami do bigosu są tłuczone ziemniaki, kopytka, kluski śląskie i chrupiącym pieczywem. 
  • Do gotowania bigosów warto wybrać duży garnek z grubym dnem. Bigos wymaga mieszania, więc w dużym garnku łatwiej wymieszać składniki, dodatkowo grube dno garnka uchroni nas od przypalenia dania. 
  • Biała kapusta w obróbce dosyć szybko mięknie. Zadbaj o to, aby jej nie rozgotować w pierwszym etapie pracy nad bigosem, bo w efekcie uzyskasz kapuścianą papkę zamiast bigosu. 
     

Notka redakcyjna

Kapusta biała - wartości odżywcze


Kapusta to niskokaloryczne warzywo regulujące pracę jelit. Kapusta chodź nie jest ciężkostrawna może powodować wzdęcia. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest porządne doprawienie bigosu majerankiem. Kapusta zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dlatego też potrawy przygotowywane z białej kapusty są sycące. Kapusta polecana jest jako składnik diet odchudzających. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. W kapuście znajdziemy również witaminy K, C witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor mangan i potas. Jak widać warto, aby bigos z białej kapusty już na stałe gościł w naszych menu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy