Tortellini z sosem to danie kuchni włoskiej. Składa się z malutkich pierożków nadziewanych serowym lub mięsnym farszem, a także aksamitnego – pomidorowego lub śmietanowego sosu. Jest szybką i prostą w wykonaniu potrawą. O ile nie robimy jej od podstaw. Jeśli zamierzamy własnoręcznie lepić pierożki, potrzebujemy odrobinę więcej czasu i masę cierpliwości. W końcu tortellini powinno być wielkości orzecha laskowego, a jego brzegi ładnie karbowane. A to już prawdziwe wyzwanie, dlatego polecamy tortellini z sosem w szybkiej wersji.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Sos: obieramy ze skórek pomidory, wykrawamy środek i kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Kiełbasę pepperoni kroimy w plasterki i dorzucamy do miękkich pomidorów. Dodajemy trochę soli (2g), pieprzu oraz łyżkę serka. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy szpinak. Trzymamy jeszcze wszystkie składniki na patelni przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Tortellini: w garnku wstawiamy wodę, solimy ją (płaska łyżeczka - 6 g), a gdy się zagotuje, wrzucamy do niej 250 g gotowego tortellini z mięsem. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle jest to około 15 minut. Wyławiamy na talerz.
Podanie: ciepłe tortellini polewamy gorącym sosem. Ścieramy na talerz żółty ser np. parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.
Podobne przepisy: uszkaPorady
- Jak głoszą kucharze z Bolonii: ciasto na tortellini ma być tak cienkie, by było można przez nie zobaczyć sanktuarium San Luca mieszczące się na wzgórzu miasta. Jeśli więc decydujemy się własnoręcznie wykonać tortellini z sosem, musimy pamiętać o tej wskazówce.
- Zamiast surowych pomidorów możemy użyć gotowego sosu. Warto jednak wybrać taki bez dodatkowych przypraw, bo zakłóci nam to smak dania.
- Tortellini z sosem będzie dobre nie tylko z parmezanem. Do tego dania pasuje również ser grana padano. Ważne, by był ścierany tuż przed podaniem potrawy, bo obeschnięty nie smakuje zbyt dobrze.
- Zamiennikiem serka śmietankowego w sosie może być śmietana kremówka. Należy jednak uważać, żeby się nie zważyła. Dlatego dodajemy ją na samym końcu. Do tego, w momencie dołożenia na patelnię, ogień zmniejszamy maksymalnie i delikatnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.
- Tortellini w sosie śmietanowym to równie dobra opcja dla mięsnego farszu. Dlatego, jeśli chcemy urozmaicić sobie obiad i nie podawać włoskich pierożków w towarzystwie pomidorów, możemy pokusić się o podgrzanie w rondelku śmietany, doprawienie jej oregano i bazylią, dorzucenie topionego serka i polanie tym cudem tortellini.
- Tortellini w sosie pomidorowym można wykonać w wersji na ostro: wtedy do pomidorów dorzucamy takie przyprawy jak czosnek, pokrojone na plasterki papryczki chili, ostrą sproszkowaną paprykę oraz pieprz.
- Zapiekanka z tortellini i sosem pomidorowym pozwoli nam odświeżyć danie z dnia poprzedniego. Wystarczy, że przełożymy pierożki zanurzone w sosie do naczynia żaroodpornego, zalejemy dwoma rozbełtanymi posypanymi solą i pieprzem jajkami oraz zetrzemy na wierzch żółtego sera. A potem będziemy zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Komentarze