Kiszka ziemniaczana

Jest to mało znany przepis,mam go ze stron Warmii.Trzeba spróbować jaka pycha.

Przekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 197 głosów)

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 70 dag boczku wędzonego
  • 30 dag kiełbasy (może być nawet zwyczajna )
  • 4 duże cebule
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • jelita (jak na kiełbasę)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ziemniaki,cebulę i czosnek trzemy jak na placki ziemniaczane (mikserem szybciej ) dodajemy sól i pieprze, musi być troszkę pikantne.
  • bocze i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przetapiamy (odstawiamy do ostudzenia )
  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z tłuszczem
  • jelita dokładnie płuczemy nakładamy na lejek do nabijania kiełbasy
  • nakładamy lużno co jakiś czas jelita związujemy (robię to mocną nicią )
  • gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (wody nie solimy )

Porady

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy