Kiszka ziemniaczana to potrawa popularna w kuchni podlaskiej, składająca się ze startych ziemniaków, cebuli i skwarek. Wszystko to nakłada się do jelita wieprzowego i zapieka lub gotuje. Bywa też nazywana kiszką kartoflaną lub kaszanką ziemniaczaną. Masa jest bardzo podobna jak na placki ziemniaczane i na babkę ziemniaczaną - kartoflak. Ten prawdziwy przysmak warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka ziemniaczana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty.
istock
(średnia 4.31 z 217 głosów)
Przygotowanie: ziemniaki, cebulę i czosnek trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane (malakserem będzie szybciej ), dodajemy sól i pieprz, masa musi być troszkę pikantna.
Boczek i kiełbasa: kroimy w drobną kostkę i przetapiamy na patelni (odstawiamy do ostudzenia ). Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem i dokładnie mieszamy.
Jelita: dokładnie je płuczemy, nakładamy luźno na lejek do nabijania kiełbasy, co jakiś związujemy mocną nicią.
Gotowanie: do garnka wlewamy wodę, nie solimy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy surową kiszę ziemniaczaną, gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Gotową kiszkę najlepiej podawać dobrze podsmażoną na na patelni.
Porady
- Podstawowy przepis bazuje na dodatku boczku, koniecznie wędzonego, czasami dodaje się też odrobinę tłuszczu wieprzowego.
- Do masy na kiszę ziemniaczaną można dodać, oprócz boczku i kiełbasy, kawałki mięsa wieprzowego. Często dosypuje się również trochę mąki i wbija jajko.
- Kiszka ziemniaczana będzie jeszcze lepsza i intensywniejsza w smaku, jeśli cebulę pokroimy w kostkę i podsmażymy na patelni razem z boczkiem.
- W czasie nadziewania jelit możemy zdecydować o długości kiełbasek, możemy też zrobić jedną długą kiszkę.
- Zaletą tego dania jest to, że można ją gotować, smażyć na patelni, piec w piekarniku, a nawet grillować. Można też pójść o krok dalej - ugotowaną kiszkę można pokroić w plastry i usmażyć, w ten sposób powstaną przyjemnie chrupiące kąski.
Polecamy też dokładny przepis na: kiszę ziemniaczaną z grilla, podawaną z kapustą kiszoną.
Składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Przepis na kiszkę ziemniaczaną nie jest skomplikowany, a najtrudniejszą jego częścią jest nadziewanie jelit ziemniaczanym farszem tak, żeby nie popękały.
Jak zrobić dobrą kiszkę ziemniaczaną? Należy tylko zetrzeć ziemniaki z cebulką i dodać do nich podsmażone mięso. Taką masę wystarczy już tylko doprawić i można nadziewać nią kiszki. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
Jak upiec kiszkę ziemniaczaną? Wkładamy ją do blachy wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć ją w kilku miejscach widelcem, zapobiegnie to rozerwaniu się kiszki podczas obróbki termicznej. Na wierzchu warto też ułożyć trochę smalcu, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Blachę z kiszką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Ile piec kiszkę w piekarniku? Odpowiedni efekt zrumienia uzyskamy mniej więcej po godzinie. Jeśli jednak zauważymy, że zbyt mocna się przypieka, to możemy po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Sprawę może też uratować przykrycie kiszki ziemniaczanej folią aluminiową.
Na Podlasiu kiszkę ziemniaczaną podaje się z mlekiem. To połączenie, choć może wydawać się nietypowe, doskonale do siebie pasuje. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tego połączenia smakowego, to bez problemu możemy postawić na:
Czy kiszka ziemniaczana to bomba kaloryczna? To danie, choć wydaje się bardzo kaloryczne, samo w sobie ma niewiele kalorii. To dodatek smażonych skwarek i smalcu podbija jej wartość kaloryczną. Sama kiszka ziemniaczana ma około 190 kalorii w 100 gramach.
Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski
Komentarze