Sałatka z kalafiora to pomysł na zdrową przekąskę, lunch do pracy lub pożywną kolację. Z powodzeniem można ją serwować również na przyjęciach i spotkaniach w gronie najbliższych. Popularne warzywo kapustne ma mnóstwo smaku, ponieważ zostało upieczone razem z marchewką w aromatycznych przyprawach. Dressing na bazie pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny sprawia, że ta sałatka z kalafiorem nie ma sobie równych.
Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 201 głosów)
Pieczone warzywa: kalafior opłukujemy w zimnej wodzie. Odcinamy z niego różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Warzywa posypujemy kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Pozostałe składniki: natkę pietruszki obrywamy z łodygi, płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Siekamy. Czerwoną cebulą obieramy i kroimy w piórka.
Dressing: łączymy w miseczce pastę tahini i sok z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z sosem sezamowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy zimną, przegotowaną wodę i mieszamy dressing do uzyskania odpowiedniej, płynnej konsystencji.
Sałatka z kalafiora: umieszczamy pieczone warzywa na talerzu. Posypujemy je piórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Polewamy dressingiem sezamowo-czosnkowym.
Porady
- Sałatka z kalafiora świetnie smakuje z ziołowymi grzankami lub porządnie zgrillowaną kromką chleba. Dobrze komponują się z nią także paluchy drożdżowe lub kromki bagietki zapieczone z serem.
- Do sałatki potrzebne są jedynie różyczki kalafiora, ale nie wyrzucajmy trzonków. Możemy je wykorzystać do zrobienia zupy krem, purée warzywnego lub risotto.
- Nie musimy koniecznie piec warzyw. Innym, ciekawym pomysłem jest sałatka z surowym kalafiorem. Ponieważ w tej wersji nie poddajemy go obróbce termicznej, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, a do tego przyjemnie chrupie. Żeby powstała pyszna, lekka i pożywna surówka z kalafiora, wystarczy zetrzeć go na tarce i połączyć z marchewką, cebulą i dressingiem z majonezem.
- Dobrą opcją dla osób, które chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, dbają o wątrobę lub kontrolują poziom cholesterolu, jest sałatka z kalafiora gotowanego. Nie będzie nam wtedy potrzebna oliwa ani olej, a przyprawy możemy dodać do dressingu. Pamiętajmy, żeby wkładać warzywo do gorącej wody. Uważajmy, żeby go nie rozgotować. Najlepiej przelać go zimną wodą po wyciągnięciu z wrzątku.
Szybka sałatka z kalafiorem to świetny pomysł na lekką i pożywną przystawkę. Warzywo kapustne, które króluje na naszych stołach zwłaszcza latem i jesienią, jest niskokaloryczne, a przy tym niezwykle uniwersalne. Możemy serwować je na wiele różnych sposobów. Świetnie odnajduje się w różnego rodzaju sałatkach. Dużą popularnością cieszy się na przykład:
W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie sosu czosnkowego na bazie gęstej pasty z orzechowym posmakiem. Najlepsza sałatka z kalafiora i marchewki powstanie, jeśli za główny składnik dressingu posłuży nam domowa pasta sezamowa tahini. Zrobienie jej jest bardzo łatwe, potrzebne są tylko dwa składniki, dzięki którym główny element hummusu zyskuje swój głęboki, orzechowy aromat, a mianowicie nasiona i olej z sezamu. Treściwą pastę przełamuje świeży sok z cytryny. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkawym smakiem tahini, możemy przygotować na przykład:
Pożywną sałatkę, w której główną rolę odgrywa popularne, chrupiące warzywo kapustne, warto posypać posiekanymi pistacjami lub migdałami. Doskonale podkreślają one lekko orzechowy posmak kalafiora, a na dodatek zapewniają dodatkową porcję błonnika i białka.
Komentarze