Sałatka z kalafiora i kaszy pęczak to pomysł na zdrowe śniadanie, przekąskę czy lunch do pracy. Z powodzeniem możemy serwować ją również na przyjęciach i spotkaniach w gronie najbliższych. Świetnie smakuje podawana w kremowej burracie – połączenie gładkiej konsystencji sosu i chrupiących warzyw korzennych to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza jeśli zależy nam na przygotowaniu oryginalnej przystawki dla swoich gości. Sałatkę z kalafiora i kaszy pęczak rekomendujemy serwować również z samodzielnie przygotowanymi grzankami. Poniżej podajemy prosty przepis na sałatkę z kalafiora.
Fot. i stylizacja: Olimpia Davies/artisanfoodphotography.com
(średnia 4.53 z 201 głosów)
Przygotowujemy warzywa: seler i korzeń pietruszki obieramy, myjemy razem z kalafiorem. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Gotowanie kaszy: Pęczak płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie (pół łyżeczki), aż będzie miękki, ale jędrny i sypki. Odcedzamy, przepłukujemy na sicie pod lodowatą wodą, zostawiamy do odsączenia.
Gotowanie kalafiora: Mleko zagotowujemy, wrzucamy kalafiora na 2 min, dodajemy starty seler i pietruszkę, gotujemy razem minutę, odcedzamy.
Mieszanie sałatki: Mieszamy z pęczakiem. Natkę siekamy, a z cytryny ścieramy 1 łyżeczkę skórki i wyciskamy 2 łyżki soku. Całość mieszamy razem z octem, solą (pół łyżeczki) i pieprzem do smaku.
Podanie sałatki: Burratę miksujemy ze śmietaną i z solą do smaku, wylewamy na półmisek, skrapiamy oliwą, przysypuje - my pęczakiem z warzywami. Na wierzch można sypnąć drobnych grzanek. Nabieramy od dna.
Porady
- do czasu przygotowania sałatki doliczyć należy czas przygotowania domowych grzanek
- w tym przepisie może przydać się wyciskacz do cytrusów - ręczny, ale dużo bardziej poręczny i wydajny niż tradycyjny; owoce wyciskamy skrętnym ruchem
- sałatka z kalafiora świetnie smakuje z małymi grzankami lub porządnie zgrillowaną kromką chleba
- nadmiar ugotowanego kalafiora można z powodzeniem zamrozić na później, wystarczy odsączyć dokładnie ugotowany kalafior i włożyć go do w szczelnym pojemniku do zamrażarki
Sałatka z kalafiora to świetny pomysł na lekką i pożywną przystawkę. Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym niezwykle uniwersalnym: możemy serwować go na wiele różnych sposobów. Świetnie odnajduje się w różnego rodzaju sałatkach warzywnych: Dużą popularnością cieszy się sałatka z kalafiora z dodatkiem brokuła, jajka i kukurydzy. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo – najpierw należy ugotować kalafiora i brokuła, pozostawić do ostudzenia, a następnie zmieszać z ugotowanym wcześniej i pokrojonym w kostce jajkiem oraz kukurydzą. Na końcu wystarczy dodać majonez i całość ponownie wymieszać. Dobrym pomysłem jest zmieszanie ze sobą majonezu i jogurtu naturalnego – dzięki temu nasza sałatka z kalafiora będzie nieco lżejsza.
Do sałatki kalafiorowej można dodać również ser żółty (np. goudę), szynkę konserwową oraz pomidorki koktajlowe – to znakomita propozycja na śniadanie. Całość możemy wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem lub skropić odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Komentarze