Ryż z kalafiora

Ocena:

4.52 (201)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ryż z kalafiora jest lekki, smaczny i banalnie prosty w wykonaniu. Okazuje się, że możemy podać go w wielu różnych odsłonach. Wspaniale komponuje się zarówno z mięsem, gulaszem, jak i sosami orientalnymi, np. curry. A połączony z warzywami stanowi ciekawą propozycją na danie główne. Ryż z kalafiora to także wyśmienity pomysł na pyszną przystawkę.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • masło  60 g

  • natka pietruszki  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Ryż z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pietruszka: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • Krok 2:

    Kalafior: usuwamy zewnętrzne liście, a następnie myjemy go i dzielimy na mniejsze części. Kawałki warzywa wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Kalafior powinien przypominać w konsystencji drobny ryż.

  • Krok 3:

    Duszenie: masło rozgrzewamy lekko na patelni. Wrzucamy kalafior, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.

  • Krok 4:

    Podanie: ryż z kalafiora podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Ryż z kalafiora możemy podać również posypany posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą. 
  • Jeśli zależy nam na wyjątkowym aromacie, warto wzbogacić danie w startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy jednak, żeby przedtem dokładnie umyć owoc i polać go wrzątkiem.
  • Rozdrobniony, surowy ryż możemy przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Wcześniej należy zamknąć go w szczelnym woreczku lub pojemniku. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. To wydłuży jego czas przydatności do spożycia o 6 miesięcy.
  • Przed rozpoczęciem krojenia kalafiora, warto zanurzyć go na 20–30 minut w chłodnej, osolonej wodzie. Dzięki temu usuniemy wszystkie zamieszkujące warzywo robaki. 
  • Ryż z kalafiora fantastycznie smakuje z dodatkiem aromatycznych przypraw. Warto połączyć go z oregano, bazylią, rozmarynem bądź szałwią.
  • Kalafior powinien być świeży. Taki produkt odznacza się neutralnym zapachem, białym kolorem, a jego liście są zielone i zachowują swój kształt.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ryż z kalafiora – z czym podawać?

Ryż z kalafiora najczęściej podajemy w towarzystwie mięsa bądź ulubionego sosu. Niektórzy używają go nawet do nadziewania gołąbków. Ponadto może on pełnić rolę głównego dania. W takiej sytuacji warto wzbogacić go o:

  • warzywa – przed połączeniem z ryżem, smażymy je do miękkości. Najlepiej sprawdzi się tutaj papryka, seler naciowy, szpinak, marchewka lub cebula. Danie warto dodatkowo posypać swoimi ulubionymi ziołami,
  • kurczaka – przed dodaniem kroimy go i smażymy. To ciekawe uzupełnienie ryżu z kalafiora z dodatkiem warzyw,
  • jajko – danie w takim wydaniu stanowi świetny pomysł na śniadanie. Jajko sadzone układamy na wierzchu naszej potrawy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i startym żółtym serem.
  • pieczarki – umyte, pokrojone oraz lekko podsmażone łączymy z rozdrobnionym ryżem. Takie połączenie dobrze sprawdzi się w również z warzywami,
  • parmezan – rewelacyjnie podkręci smak i aromat dania. Wystarczy posypać nim gotowy ryż z kalafiora,
  • bulion – wlewamy go tuż po wrzuceniu ryżu na patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Bulion sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca i esencjonalna.

Pieczony ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora możemy również upiec. To bardzo dobry pomysł, jeśli planujemy przygotować wyjątkowo dużą porcję tej potrawy. W takiej sytuacji wysypujemy rozdrobnione warzywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy je solą, pieprzem. Możemy również dosypać ulubione przyprawy. Na końcu polewamy całość olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190–200°C. Po 10–15 minutach nasz ryż z kalafiora będzie gotowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne