Ryż z kalafiora jest lekki, smaczny i banalnie prosty w wykonaniu. Okazuje się, że możemy podać go w wielu różnych odsłonach. Wspaniale komponuje się zarówno z mięsem, gulaszem, jak i sosami orientalnymi, np. curry. A połączony z warzywami stanowi ciekawą propozycją na danie główne. Ryż z kalafiora to także wyśmienity pomysł na pyszną przystawkę.
Adobe Stock
(średnia 4.52 z 201 głosów)
Pietruszka: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Kalafior: usuwamy zewnętrzne liście, a następnie myjemy go i dzielimy na mniejsze części. Kawałki warzywa wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Kalafior powinien przypominać w konsystencji drobny ryż.
Duszenie: masło rozgrzewamy lekko na patelni. Wrzucamy kalafior, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Podanie: ryż z kalafiora podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Ryż z kalafiora możemy podać również posypany posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą.
- Jeśli zależy nam na wyjątkowym aromacie, warto wzbogacić danie w startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy jednak, żeby przedtem dokładnie umyć owoc i polać go wrzątkiem.
- Rozdrobniony, surowy ryż możemy przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Wcześniej należy zamknąć go w szczelnym woreczku lub pojemniku. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. To wydłuży jego czas przydatności do spożycia o 6 miesięcy.
- Przed rozpoczęciem krojenia kalafiora, warto zanurzyć go na 20–30 minut w chłodnej, osolonej wodzie. Dzięki temu usuniemy wszystkie zamieszkujące warzywo robaki.
- Ryż z kalafiora fantastycznie smakuje z dodatkiem aromatycznych przypraw. Warto połączyć go z oregano, bazylią, rozmarynem bądź szałwią.
- Kalafior powinien być świeży. Taki produkt odznacza się neutralnym zapachem, białym kolorem, a jego liście są zielone i zachowują swój kształt.
Ryż z kalafiora najczęściej podajemy w towarzystwie mięsa bądź ulubionego sosu. Niektórzy używają go nawet do nadziewania gołąbków. Ponadto może on pełnić rolę głównego dania. W takiej sytuacji warto wzbogacić go o:
Ryż z kalafiora możemy również upiec. To bardzo dobry pomysł, jeśli planujemy przygotować wyjątkowo dużą porcję tej potrawy. W takiej sytuacji wysypujemy rozdrobnione warzywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy je solą, pieprzem. Możemy również dosypać ulubione przyprawy. Na końcu polewamy całość olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190–200°C. Po 10–15 minutach nasz ryż z kalafiora będzie gotowy.
Komentarze