Kalafior w cieście naleśnikowym jest przyjemnie chrupiący i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki. Możemy podać go w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Ponadto danie idealnie komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw oraz mięsem. Kalafior w cieście to prosta potrawa, którą przygotujecie w 20 minut.
Adobe Stock
(średnia 4.43 z 208 głosów)
Kalafior: zdejmujemy z niego liście. Kroimy go na pół i usuwamy głąb. Następnie dzielimy warzywo na różyczki. Do garnka wlewamy wodę, tak, żeby sięgała 2/3 wysokości naczynia. Dodajemy sól. Podgrzewamy płyn, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy podzielonego kalafiora oraz gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy.
Smażenie: różyczki kalafiora obtaczamy w cieście. W międzyczasie olej rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na niego warzywa i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kalafior w cieście: wykładamy go na talerz i podajemy w towarzystwie ulubionego sosu. Gotowe danie pięknie prezentuje się posypane posiekanym koperkiem.
Porady
- Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub lekkiej kolacji. Warto podać go między posiłkami w towarzystwie swojego ulubionego sosu.
- Jeśli chcemy, możemy dodać do ciasta szczyptę przypraw takich jak kurkuma, chili, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Dzięki temu w prosty sposób wzbogacimy smak oraz aromat dania.
- Warzywa smażymy na oleju rzepakowym, słonecznikowym bądź kokosowym. Świetnie sprawdzi się również masło klarowane. Ważne jest, żeby wybrany przez nas tłuszcz był odporny na działanie wysokiej temperatury.
- Przed wrzuceniem kalafiora do wrzątku, możemy namoczyć go w wodzie z octem przez ok. 30 minut. W ten sposób oczyścimy warzywo z zamieszkujących go owadów.
- Do przygotowania potrawy połowę mleka możemy zastąpić wodą mineralną, z kranu, a nawet gazowaną. W przypadku tego ostatniego produktu, danie będzie odznaczało się bardziej puszystą i delikatną panierką. Ponadto niektórzy wlewają do ciasta niewielką ilość jasnego piwa. Płyn ten sprawi, że potrawa będzie wyróżniała się wyjątkowo wyrazistym smakiem.
Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla chipsów. Poza tym idealnie komponuje się on z mięsem bądź sałatkami. To pyszne warzywo warto podać z:
Kalafior w cieście z piekarnika to rewelacyjny pomysł dla wszystkich osób, które nie przepadają za smażonymi potrawami. Warto zaznaczyć, że zawiera on również nieco mniej kalorii. Wystarczy, że obtoczymy różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym i ułożymy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na końcu całość wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na ok. 20-25 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło w towarzystwie sosu jogurtowego.
Kalafior świetnie sprawdzi się do przygotowania wielu pysznych dań obiadowych. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów:
Komentarze