Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym jest przyjemnie chrupiący i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki. Możemy podać go w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Ponadto danie idealnie komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw oraz mięsem. Kalafior w cieście to prosta potrawa, którą przygotujecie w 20 minut.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 208 głosów)

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kalafior: zdejmujemy z niego liście. Kroimy go na pół i usuwamy głąb. Następnie dzielimy warzywo na różyczki. Do garnka wlewamy wodę, tak, żeby sięgała 2/3 wysokości naczynia. Dodajemy sól. Podgrzewamy płyn, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy podzielonego kalafiora oraz gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Ciasto: do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy.

  • 3.

    Smażenie: różyczki kalafiora obtaczamy w cieście. W międzyczasie olej rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na niego warzywa i smażymy z obu stron na złoty kolor.

  • 4.

    Kalafior w cieście: wykładamy go na talerz i podajemy w towarzystwie ulubionego sosu. Gotowe danie pięknie prezentuje się posypane posiekanym koperkiem.

Porady

  • Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub lekkiej kolacji. Warto podać go między posiłkami w towarzystwie swojego ulubionego sosu.
  • Jeśli chcemy, możemy dodać do ciasta szczyptę przypraw takich jak kurkuma, chili, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Dzięki temu w prosty sposób wzbogacimy smak oraz aromat dania.
  • Warzywa smażymy na oleju rzepakowym, słonecznikowym bądź kokosowym. Świetnie sprawdzi się również masło klarowane. Ważne jest, żeby wybrany przez nas tłuszcz był odporny na działanie wysokiej temperatury. 
  • Przed wrzuceniem kalafiora do wrzątku, możemy namoczyć go w wodzie z octem przez ok. 30 minut. W ten sposób oczyścimy warzywo z zamieszkujących go owadów.
  • Do przygotowania potrawy połowę mleka możemy zastąpić wodą mineralną, z kranu, a nawet gazowaną. W przypadku tego ostatniego produktu, danie będzie odznaczało się bardziej puszystą i delikatną panierką. Ponadto niektórzy wlewają do ciasta niewielką ilość jasnego piwa. Płyn ten sprawi, że potrawa będzie wyróżniała się wyjątkowo wyrazistym smakiem.

Notka redakcyjna

Kalafior w cieście naleśnikowym – z czym go podać?

Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla chipsów. Poza tym idealnie komponuje się on z mięsem bądź sałatkami. To pyszne warzywo warto podać z:

  • sosem czosnkowym – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego, czosnku oraz majonezu. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem,
  • sosem musztardowo-miodowym – to świetna propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych smaków. Żeby go zrobić wystarczy połączyć musztardę z miodem, sokiem z cytryny oraz oliwą,
  • mięsem – najlepiej wybrać to smażone, grillowane lub pieczone,
  • warzywami – takimi jak pomidor, ogórek, papryka bądź cebula. Kalafior w cieście rewelacyjnie sprawdzi się jako składnik wielu sałatek,
  • serem – usmażone warzywa warto posypać startym serem żółtym. Dzięki temu nadamy daniu bardziej wyrazistego smaku.

Kalafior w cieście naleśnikowym z piekarnika

Kalafior w cieście z piekarnika to rewelacyjny pomysł dla wszystkich osób, które nie przepadają za smażonymi potrawami. Warto zaznaczyć, że zawiera on również nieco mniej kalorii. Wystarczy, że obtoczymy różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym i ułożymy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na końcu całość wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na ok. 20-25 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło w towarzystwie sosu jogurtowego.

Co można zrobić z kalafiora na obiad?

Kalafior świetnie sprawdzi się do przygotowania wielu pysznych dań obiadowych. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów:

  • placki z kalafiora – wyczarujemy je z kilku ogólnodostępnych składników. Gotowe danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz szczypiorku,
  • curry z kalafiora – to rozgrzewające danie, które oprócz kalafiora skrywa w sobie także imbir, czosnek, kurkumę, kumin, curry, nasiona kolendry oraz pomidory,
  • zapiekanka z kalafiorem i cukinią – jest wyjątkowo zdrowa oraz lekka. Potrawa składa się z warzyw zanurzonych w sosie beszamelowym. Całość posypana jest startym serem żółtym, 
  • burger z kalafiora – to fantastyczna propozycja dla wszystkich osób unikających mięsa. Burger w takim wydaniu idealnie komponuje się z sosem majonezowym lub musztardowo-miodowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy