Kalafior w cieście naleśnikowym

Ocena:

4.43 (209)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdza się w roli eleganckiej przystawki. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno w towarzystwie ulubionych sosów. Dobrze komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw, a także daniami mięsnymi z grilla lub piekarnika. Kalafior smażony w cieście naleśnikowym to prosta i szybka potrawa z kilku podstawowych składników.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • mąka  170 g

  • jajka  1 szt.

  • mleko  200 ml

  • sól  7 g

  • pieprz  2 g

  • olej  200 ml

Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: zdejmujemy z niego liście i kroimy na pół. Usuwamy głąb, a następnie dzielimy na różyczki.

  • Krok 2:

    Gotowanie: w dużym garnku podgrzewamy wodę, solimy (5 g) i wrzucamy różyczki z kalafiora. Gotujemy je przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Ciasto naleśnikowe: do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy rózgi.

  • Krok 4:

    Smażenie: różyczki obtaczamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kalafior z każdej strony na złoty kolor.

  • Krok 5:

    Podawanie: kalafior w cieście naleśnikowym wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie ulubionego sosu. Opcjonalnie posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

  • Do ciasta naleśnikowego możemy dodać przyprawy, takie jak kurkuma, chili, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Dzięki temu w prosty sposób wzbogacimy smak oraz aromat dania.
  • Warzywa smażymy na oleju rzepakowym, słonecznikowym bądź kokosowym. Świetnie sprawdzi się również masło klarowane. Ważne jest, żeby wybrany przez nas tłuszcz był odporny na działanie wysokiej temperatury.
  • Przed wrzuceniem kalafiora do wrzątku, możemy namoczyć go w wodzie z octem przez ok. 30 minut. W ten sposób oczyścimy warzywo z zanieczyszczeń i ewentualnych owadów.
  • Mleko możemy w połowie zastąpić zwykłą wodą z kranu lub wodą gazowaną. Panierka będzie wtedy bardziej puszysta i delikatna.
  • Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie smakuje także z dodatkiem jasnego piwa lub cydru. Mieszamy je pół na pół z mlekiem, dodajemy jajko, mąkę i mamy gotową masę do zanurzania warzywnych różyczek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym jeść kalafior w cieście naleśnikowym?

Kalafior w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Poza tym idealnie komponuje się z mięsem lub sałatkami. Poniżej kilka propozycji na dodatki, które możemy do niego podać:

  • sos czosnkowy – przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i majonezu idealnie sprawdzi się do maczania złotych i chrupiących różyczek,
  • sos musztardowo-miodowy – to świetna propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych smaków. Żeby go zrobić wystarczy połączyć musztardę z miodem, sokiem z cytryny i oliwą,
  • pieczone lub grillowane mięsa – do kalafiora w cieście naleśnikowym świetnie pasują pieczone udka z kurczaka lub skrzydełka buffalo,
  • świeże warzywa – takie jak pomidor, ogórek, papryka lub cebula. Możemy podać go np. w towarzystwie letniej sałatki z pomidora i ogórka,
  • ser żółty – usmażone różyczki kalafiora warto posypać startym serem żółtym. Dzięki temu nadamy daniu bardziej wyrazisty smak.

Kalafior w cieście naleśnikowym z piekarnika

Kalafior w cieście z piekarnika to rewelacyjny pomysł dla wszystkich osób, które nie przepadają za smażonymi potrawami. Warto zaznaczyć, że zawiera on również nieco mniej kalorii. Kroki przygotowania są takie same, jak na smażone różyczki kalafiora, z tym że układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika.

Pyszną panierkę przygotujemy także z bułki tartej i parmezanu, jak w przepisie na zapiekany kalafior.

Co można zrobić z kalafiora na obiad?

Kalafior świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na dania z kalafiora bez mięsa:

  • placki z kalafiora – są łatwe do zrobienia i nie wymagają skomplikowanych składników. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz szczypiorku,
  • curry z kalafiora – to rozgrzewające danie, które oprócz kalafiora skrywa w sobie także imbir, czosnek, kurkumę, kumin, nasiona kolendry i pomidory,
  • zapiekanka z kalafiorem i cukinią – jest wyjątkowo zdrowa i lekka. Warzywa przykryte są kremowym sosem beszamelowym i posypane żółtym serem,
  • burger z kalafiora – to fantastyczna propozycja dla osób niejedzących mięsa. Burger w takim wydaniu idealnie komponuje się z sosem bbq lub na bazie majonezu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne