Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w naleśnikowym odzieniu:):)

ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 202 głosów)

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1,5 szkl mleka
  • mąka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z jajek, mleka i mąki przygotować ciasto. Mąki dodajemy tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko rumienimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do ciasta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Kalafior płuczemy w wodzie z dodatkiem octu. Dzielimy na różyczki i gotujemy ok 10 minut. Osączamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy do zrumienienia.
  • Jeśli ktoś nie lubi cebulki, może dodać do ciasta zioła lub paprykę w proszku.
  • Podajemy z dowolnym sosem, sałatką bądź ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy