Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Kusi kolorem i konsystencją. W sezonie zupa kosztować nas będzie niewielkie pieniądze, a jej przygotowanie nie zabierze dużo czasu. Zupa krem z kalafiora to dobry pomysł na rodzinny obiad.

krem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 217 głosów)

Składniki:

  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 marchewek
  • 4 kartofle
  • kalafior, podzielony na różyczki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • trójkącik topionego sera śmietankowego
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, chwilę dusimy.
  • Dokładamy kalafiora, zalewamy 1 i 1/2 l gorącej wody, dajemy liść laurowy i ziele, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • Odławiamy ok. 2 chochelek warzyw, do tego co pozostało w garnku wrzucamy ser, mieszamy aż się rozpuści, następnie miksujemy blenderem.
  • Mieszamy z odłożonymi warzywami, przyprawiamy, posypujemy tymiankiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy