Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Zupa krem z kalafiora to pomysł na lekkostrawny posiłek na obiad lub lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się jako, pełnowartościowe i bogate w wartości odżywcze, danie dla dzieci. Zupa krem z kalafiora prezentuje się bardzo elegancko, dlatego też z powodzeniem można serwować ją na przyjęciach czy spotkaniach w gronie rodzinnym. Przepis na zupę krem z kalafiora jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zupę kalafiorową można przygotować w dwóch odsłonach – na bulionie mięsnym lub warzywnym. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa kalafiorowa krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 217 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kalafior 1.

    Przepis na zupę krem z kalafiora zaczynamy od przygotowania warzyw – najpierw obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, następnie obieramy marchewkę i ziemniaki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Dalej roztapiamy masło w garnku, a następnie podsmażamy na nim przez chwilę wszystkie wyżej wymienione warzywa. 

  • blender zupa 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu zupy kalafiorowej jest dokładne umycie kalafiora, a następnie dzielimy go na różyczki. Dalej dodajemy go do naszych warzyw, zalewamy 1,5 l gorącego bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Potem wrzucamy serek śmietankowy i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy tymiankiem. 

Porady

  • Zupę kalafiorową możemy przygotować – w zależności od preferencji -  na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jeśli postawimy na tę drugą opcję, to nasza zupa będzie bardziej kaloryczna, a przez to również bardziej treściwa. W takim przypadku rekomendujemy zrezygnować z masła, ponieważ może ona okazać się zbyt tłusta. Opcjonalnie możemy przygotować zupę krem z kalafiora na samej wodzie, wówczas jednak dobrze dodać domową kostkę rosołową dla smaku. 
  • Jeśli nie mamy świeżego kalafiora, to możemy użyć mrożonego. Wówczas zasady przygotowania zupy krem są dokładnie takie same, przy czym kalafior może potrzebować nieco więcej czasu. 
  • Zupę krem z kalafiora możemy doprawić również śmietaną – najlepiej wysokoprocentową (30 lub 36%). Wówczas minimalizujemy ryzyko zaważenia zupy. 
  • Zupę kalafiorową możemy dodatkowo doprawić również gałką muszkatołową.  
  • Zupę krem z kalafiora możemy serwować z domowymi grzankami, a jej wierzch posypać świeżym tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest również posypanie jej skwarkami z boczku i pestkami dyni. 
  • Zupę krem możemy podawać z mini pulpecikami – taka propozycja podania jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci. 
  • W naszym przepisie na zupę krem z kalafiora uwzględniliśmy serek topiony, jednak jeśli unikamy tego typu dodatków, to możemy go zastąpić nieco zdrowszym odpowiednikiem, czyli serkiem mascarpone. Możemy dodatkowo wzmocnić jego smak Cheddarem lub Lazurem. 
     

Notka redakcyjna

Kalafior jest bogatym źródłem wielu drogocennych źródeł odżywczych i należy do rodziny warzyw kapustowatych. Charakteryzuje się on lekko ostrym smakiem i aromatem, a do tego jest niestety dość ciężkostrawny, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. W nadmiarze spożywany może wywołać rewolucje żołądkowe. Niemniej jednak jest on niskokaloryczny, zawiera sporą dawkę witaminy C oraz wapnia. 


Kalafior można serwować na wiele różnych sposobów – najczęściej spożywany jest on jako dodatek do dań mięsnych, gdzie obgotowuje się go, a następnie przysmaża na maśle z dodatkiem bułki tartej. Popularnym daniem jest również zupa kalafiorowa, którą w zależności od preferencji, możemy serwować w sposób tradycyjny lub w postaci kremu. Z kalafiora można przygotowywać również ciekawe sałatki, a także zapiekać go w piekarniku razem z serem i boczkiem. Inna propozycja podania tego warzywa to np. kalafior w sosie pomidorowym lub w sosie winnym. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się kotlety z kalafiora, które przygotowuje się z ugotowanego i rozdrobionego kalafiora z dodatkiem szczypiorku, czosnku i przypraw. Następnie formuje się kotleciki i obtacza w jajku i bułce tartej i smaży jak tradycyjne kotlety z mięsa na oleju lub maśle. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy