Fot. Rua Castilho
(średnia 4.38 z 226 głosów)
Przygotowanie warzyw: obieramy i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, następnie oskrobujemy marchewki i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Kalafior myjemy i dzielimy go na różyczki.
Podsmażanie: roztapiamy masło w garnku i wrzucamy czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę warzywa – ok. 5 min.
Gotowanie zupy kalafiorowej: do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, zagotowujemy, dodajemy wszystkie warzywa (razem z podzielonymi różyczkami kalafiora), liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut.
Zabielanie: dokładamy serek śmietankowy i mieszamy aż się rozpuści.
Blendowanie: lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Podawanie: zupę krem z kalafiora przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy tymiankiem.
Porady
- Zupę kalafiorową możemy przygotować – w zależności od preferencji – na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jeśli postawimy na tę drugą opcję, to będzie bardziej kaloryczna, a przez to również bardziej treściwa i ciężkostrawna. W takim przypadku rekomendujemy zrezygnować z masła, ponieważ całość może okazać się zbyt tłusta. Opcjonalnie możemy przygotować zupę krem z kalafiora na samej wodzie, wtedy jednak dobrze dodać domową kostkę rosołową dla smaku.
- Jeśli nie mamy świeżego kalafiora, to możemy użyć mrożonego. Zasady przygotowania zupy krem są dokładnie takie same, jednak czas gotowania może się nieco wydłużyć.
- Kremową zupę z kalafiora możemy doprawić również śmietaną – najlepiej wysokoprocentową (30 lub 36%) – to zminimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale wpłynie też na słodki smak dania. Jeśli chcemy zrobić wersję mniej kaloryczną i bardziej kwaśną, to koniecznie zahartujmy śmietanę, w kilku łyżkach zupy, dopiero potem dodajemy ją do garnka.
- Zupę krem z kalafiora fit przygotujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub roślinnego.
- Jak przyprawić zupę krem z kalafiora? Możemy dodatkowo doprawić ją gałką muszkatołową, szczyptą curry, a nawet lubczykiem.
- Zupę krem z kalafiora z grzankami to jedna z propozycji podania – wierzch możemy dodatkowo ozdobić świeżym tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest również posypanie jej skwarkami z boczku i pestkami dyni.
- Zupę krem możemy podawać z minipulpecikami – taka propozycja podania jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci.
- W naszym przepisie na zupę krem z kalafiora uwzględniliśmy serek topiony, jednak jeśli unikamy tego typu dodatków, to możemy go zastąpić nieco zdrowszym odpowiednikiem, czyli serkiem mascarpone. Możemy dodatkowo wzmocnić jego smak serem typu cheddar lub lazur.
- W wersji wegańskiej zrobimy zupę krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym, możemy zastąpić je śmietanką roślinną.
Komentarze