Agnieszka Pietroń

Pieczony kalafior

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pieczony kalafior odznacza się chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Z powodzeniem możemy podać go w towarzystwie sosu jogurtowego na spotkaniu ze znajomymi, a nawet na rodzinnych uroczystościach. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do smażonego mięsa. Kalafior pieczony w piekarniku zachwyci wszystkich fanów szybkiej kuchni.

Składniki:

  • kalafior  1 kg

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • kurkuma  4 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

Pieczony kalafior - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Kalafior: odcinamy zielone liście oraz głąb. Następnie rozdzielamy warzywo na różyczki, które przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą.

  • Krok 3:

    Oliwa: wlewamy ją do niewielkiego naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Pieczony kalafior: różyczki układamy na blasze. Polewamy je oliwą z przyprawami, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.

  • Krok 5:

    Podanie: warzywa wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami.

Porady

  • Pieczony kalafior rewelacyjnie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowego, tahini, ziołowego, czosnkowego, a nawet pomidorowego. Warto posypać go świeżą, posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Niektórzy skrapiają warzywa niewielką ilością soku z cytryny. 
  • Kalafior powinien być świeży, o neutralnym zapachu. Kwiaty takiego warzywa cechują się jednolitym, białym kolorem, bez przebarwień oraz czarnych plamek. Ponadto jego liście są zielone i sztywne.
  • Różyczki kalafiora możemy połączyć z dowolnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany, curry. Fani pikantnych smaków mogą sięgnąć dodatkowo po chili lub pastę harrisa. Warzywa przed wstawieniem do piekarnika możemy także posypać rozdrobnionymi migdałami. Dzięki temu nadamy potrawie wspaniałej orzechowej nuty.
  • Upieczone różyczki kalafiora polecamy wykorzystać do wykonania pysznej pasty, którą posmarujemy pieczywo lub krakersy. Wystarczy, że zblendujemy warzywa. Jeśli mamy taką ochotę, możemy połączyć je z suszonymi pomidorami, startym żółtym serem bądź pokruszoną fetą. Tak przygotowane smarowidło przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
  • Kawałki kalafiora możemy zapiekać z innymi, pokrojonymi warzywami, np. cukinią, marchewką, bakłażanem, ziemniakami. Całość warto także posypać parmezanem. W ten sposób wzbogacimy smak i wartość odżywczą potrawy.
  • Oliwę bez problemu zastąpimy olejem słonecznikowym, rzepakowym bądź kokosowym.
  • Pieczony kalafior świetnie sprawdzi się w roli dodatku do pieczonego lub grillowanego mięsa oraz ryb. Z powodzeniem możemy połączyć go również ze świeżymi pomidorami i przygotować pyszną sałatkę. Wymieszany z ugotowaną ciecierzycą, sałatą oraz miętą stanowi idealną propozycję na lekki, zdrowy obiad.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne