Placki z kalafiora to smaczne, a zarazem nieskomplikowane danie wegetariańskie. Przygotujemy je z tylko kilku podstawowych składników, które prawie każdy z nas ma w swoim domu. Gotowa potrawa świetnie prezentuje się udekorowana kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Placki z kalafiora to ciekawa propozycja na lekki obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.
Adobe Stock
(średnia 4.54 z 184 głosów)
Przygotowanie: cebulę obieramy, kroimy na pół. Do wykonania potrawy będziemy potrzebować tylko połówki warzywa, które następnie ścieramy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy drobno.
Kalafior: zdejmujemy z niego liście, usuwamy głąb. Następnie myjemy go oraz osuszamy. Warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masa: jajko wbijamy do dużej miski. Dodajemy warzywa, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Łączymy składniki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Placki z kalafiora: rozgrzewamy olej na patelni. Nakładamy po 1-2 łyżki surowego ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie: gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy je szczypiorkiem i dekorujemy kwaśną śmietaną.
Porady
- Placki z kalafiora najlepiej smakują na ciepło, w dniu, w którym zostały przygotowane. Niezjedzone danie zakrywamy folią do żywności oraz przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
- Jeśli nie przepadamy za cebulą, możemy ją pominąć. Niektórzy zamieniają ten składnik na czosnek lub szczypiorek.
- Gotowa potrawa świetnie smakuje polana kwaśną śmietaną. Najlepiej sprawdzi się ta o 12% lub 18% zawartości tłuszczu.
- Zamiast szczypiorku możemy użyć natki pietruszki, koperku, a nawet rzeżuchy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie je umyć i posiekać.
- Placki z powodzeniem usmażymy na oleju słonecznikowym, rzepakowym, a nawet kokosowym. Niektórzy używają w tym celu również smalcu. Jednak należy zaznaczyć, że może on nadać naszym plackom charakterystycznego aromatu tłuszczu wieprzowego.
- Osoby, które unikają glutenu, powinny zamienić mąkę pszenną na jaglaną, lnianą, a nawet owsianą. Świetnie sprawdzą się tutaj również specjalne mieszanki, które z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
Placki z kalafiora to lekkie, proste danie, które przygotujemy w 20 minut. Zazwyczaj serwujemy je na obiad. Jednak równie dobrze sprawdzą się w roli lekkiej kolacji. Warto podać je z:
Jeśli mamy ochotę urozmaicić nasze danie, wystarczy, że do surowego ciasta na placki dodamy:
Te wyjątkowe placki fantastycznie smakują również w wersji wegańskiej. Z łatwością przygotujemy je na bazie kalafiora, niewielkiej ilości wody, mąki z ciecierzycy oraz płatków owsianych. Ponadto, jeśli chcemy, możemy wzbogacić je także o swoje ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tutaj tymianek, rozmaryn, a nawet kumin. Placki smażymy na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Na końcu posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy roślinną śmietanką.
Komentarze