Kalafior z bułką tartą

Ocena:

4.47 (174)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Kalafior z bułką tartą to klasyczne danie, które można potraktować jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Jest ona zdrowy i niskokaloryczny – zwłaszcza jeśli nie przesadzimy z ilością masła. Jego sekret tkwi w czasie gotowania - powinien być lekko chrupki - oraz dobrej jakości bułce tartej. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na kalafiora z bułką tartą.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • masło  100 g

  • bułka tarta  110 g

  • sól  5 g

  • cukier  10 ml

Kalafior z bułką tartą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: usuwamy liście i twardsze łodygi, dzielimy na różyczki i myjemy pod zimną bieżącą wodą.

  • Krok 2:

    Gotowanie kalafiora: w dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, dodajemy różyczki. Dosypujemy sól i cukier. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 15 minut.

  • Krok 3:

    Bułka tarta do kalafiora:  w rondelku lub na patelni roztapiamy masło i dosypujemy bułkę tartą. Przesmażamy całość, aż nabierze złotego koloru. Mieszamy drewnianą łopatką, żeby nic nie przywarło.

  • Krok 4:

    Podanie: kalafiora odcedzamy i polewamy bułką tartą, opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kalafior z bułką tartą podajemy na gorąco.

Porady

  • Masło można zastąpić innym tłuszczem, ale bułka tarta smażona na oleju lub margarynie nie będzie już klasycznym smakiem z dzieciństwa.
  • Do kalafiora z bułką tartą możemy dodać klasyczną sól lub wybrać sól himalajską bądź praktyczne płatki soli.
  • Natkę pietruszki w przepisie można pominąć lub zamienić ją na inny zielony dodatek, np. kolendrę.
  • Kalafior w bułce tartej może być podany solo lub jako dodatek do obiadu - świetnie pasuje zarówno do kotletów mielonych, kotletów pożarskich, jak i kotletów z soczewicy!
  • Podobny profil smakowy uzyskamy, gdy obtoczymy wstępnie ugotowany kalafior w panierce z bułki tartej i jajka i usmażymy na patelni. Żeby był mniej kaloryczny, warto położyć go na chwilę na ręczniku papierowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ile kalorii ma kalafior z bułką tartą? 

Jego kaloryczność zależy m.in. od ilości wykorzystanego składnika tłuszczowego (masła, oleju bądź oliwy z oliwek). Dla uproszczenia można przyjąć, że kalafior z bułką tartą ma ok. 65 kcal w 100 g. Dla porównania kalafior gotowany bez żadnych dodatków ma ich zaledwie 20 kcal w 100 g. 

Polecamy również inne dania z kalafiora.

Co zamiast bułki tartej do kalafiora? 

Kalafior z bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa - tradycyjny, letni obiad: jajko sadzone serwowane z ziemniakami z wody, kalafiorem oraz kefirem bądź maślanką. Mimo upływu czasu, przepis ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Jeśli szukamy alternatywy dla bułki tartej do kalafiora, to dobrym pomysłem może być dodanie do niego:

  • panko, czyli japońskiej bułki tartej, która powoduje, że nasza zyska on na chrupkości,
  • orzechy, np. zmielone włoskie bądź migdały,
  • sezam,
  • płatków kukurydziane,
  • wiórki kokosowe - to świetny pomysł na dla osób, które nie jedzą glutenu,
  • płatki owsiane
  • ser żółty, który dodajemy do bułki tartej. 

Jak ugotować kalafiora? 

Kalafior można ugotować na dwa podstawowe sposoby: w różyczkach bądź w całości. Bez względu na to, którą metodę wybierzemy, to obowiązkowo należy gotować go we wrzącej i posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Koniecznie bez przykrycia. Dokładny czas jest uzależniony od wielkości kalafiora.

Możemy dolać do niego również mleko – krowie bądź roślinne, np. kokosowe. Dzięki temu będzie miał on charakterystyczny mleczny, lekko słodki posmak i będzie nieco delikatniejszy, a przy tym zachowa swój kolor.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne