Kalafior z bułką tartą to klasyczna przekąska, którą można serwować jako dodatek do obiadu bądź jeść samodzielnie np. na podwieczorek. Jest ona stosunkowo zdrowa i niskokaloryczna – zwłaszcza jeśli nie przesadzimy z ilością masła. Sekret smaku kalafiora z bułką tartą tkwi w dobrze ugotowanym i przyprawionym kalafiorze (powinien być on lekko chrupki) oraz dobrej jakości bułce tartej. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na kalafiora z bułką tartą!
StockFood
(średnia 4.47 z 173 głosów)
Kalafior obieranie: Za kalafiora usuwamy liście i twardsze łodygi, dzielimy na różyczki.
Gotowanie kalafiora: w większym garnku układamy kalafiora i zalewamy wodą z mlekiem tak, aby płyn zakrył całe warzywo. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec soląc ok. pół łyżeczki soli.
Bułka tarta do kalafiora: kiedy kalafior się gotuje, w rondelku roztapiamy masło i dosypujemy bułkę tartą. Przesmażamy całość, aż nabierze złotego koloru, doprawiając bułkę pół łyżeczki soli. Mieszamy drewnianą łopatką, aby nic nie przywarło.
Podanie: kalafiora odcedzamy i polewamy bułką tartą, opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na gorąco!
Porady
- masło można zastąpić innym tłuszczem, ale bułka tarta smażona na oleju czy margarynie nie będzie już klasycznym smakiem z dzieciństwa
- możemy postawić na klasyczną sól lub wybrać sól himalajską czy praktyczne płatki soli
- natkę pietruszki w przepisie można pominąć lub zamienić ją na inny zielony dodatek
- kalafior w bułce tartej może być podany solo lub jako dodatek do obiadu - świetnie pasuje zarówno do kotletów mielonych, kotletów pożarskich, jak i kotletów z soczewicy!
Kalafior z bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa. Wówczas tradycyjnym, letnim obiadem było jajko sadzone serwowane z ziemniakami z wody, kalafiorem oraz kefirem bądź maślanką. Mimo upływu wielu lat ten pomysł na letni obiad nadal się nie zdezaktualizował, chociaż często szukamy sposobu na unowocześnienie tego dania. Jeśli szukamy alternatywy dla bułki tartej do kalafiora, to dobrym pomysłem może być dodanie do niego panko, czyli japońskiej bułki tartej, która powoduje, że nasza przystawka zyska na chrupkości. Oprócz tego jako substytutu do bułki tartej możemy użyć również: orzechów (np. zmielonych orzechów włoskich bądź migdałów), sezamu, płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych (to świetny pomysł na dla osób, które nie jedzą glutenu) czy też płatków owsianych.
Kaloryczność kalafiora z bułką tartą zależy m.in. od ilości wykorzystanego składnika tłuszczowego (masła, oleju bądź oliwy z oliwek). Dla uproszczenia można przyjąć, że kalafior z bułką tartą ma ok. 65 kcal w 100 g. Dla porównania kalafior gotowany bez żadnych dodatków ma ich zaledwie 20 kcal w 100 g.
Kalafiora można ugotować na dwa podstawowe sposoby: w różyczkach bądź w całości. Bez względu na metodę, którą wybierzemy, to obowiązkowo należy gotować go we wrzącej i posolonej wodzie przez ok. 8 minut. Kalafiora możemy ugotować również na mleku – krowim bądź kokosowym. Dzięki temu będzie miał on charakterystyczny „mleczny” posmak i będzie nieco delikatniejszy.
Komentarze