StockFood
4.47 (174)
Kalafior z bułką tartą to klasyczne danie, które można potraktować jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Jest ona zdrowy i niskokaloryczny – zwłaszcza jeśli nie przesadzimy z ilością masła. Jego sekret tkwi w czasie gotowania - powinien być lekko chrupki - oraz dobrej jakości bułce tartej. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na kalafiora z bułką tartą.
kalafior 1 szt.
masło 100 g
bułka tarta 110 g
sól 5 g
cukier 10 ml
Kalafior: usuwamy liście i twardsze łodygi, dzielimy na różyczki i myjemy pod zimną bieżącą wodą.
Gotowanie kalafiora: w dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, dodajemy różyczki. Dosypujemy sól i cukier. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 15 minut.
Bułka tarta do kalafiora: w rondelku lub na patelni roztapiamy masło i dosypujemy bułkę tartą. Przesmażamy całość, aż nabierze złotego koloru. Mieszamy drewnianą łopatką, żeby nic nie przywarło.
Podanie: kalafiora odcedzamy i polewamy bułką tartą, opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kalafior z bułką tartą podajemy na gorąco.
Porady
- Masło można zastąpić innym tłuszczem, ale bułka tarta smażona na oleju lub margarynie nie będzie już klasycznym smakiem z dzieciństwa.
- Do kalafiora z bułką tartą możemy dodać klasyczną sól lub wybrać sól himalajską bądź praktyczne płatki soli.
- Natkę pietruszki w przepisie można pominąć lub zamienić ją na inny zielony dodatek, np. kolendrę.
- Kalafior w bułce tartej może być podany solo lub jako dodatek do obiadu - świetnie pasuje zarówno do kotletów mielonych, kotletów pożarskich, jak i kotletów z soczewicy!
- Podobny profil smakowy uzyskamy, gdy obtoczymy wstępnie ugotowany kalafior w panierce z bułki tartej i jajka i usmażymy na patelni. Żeby był mniej kaloryczny, warto położyć go na chwilę na ręczniku papierowym.
Jego kaloryczność zależy m.in. od ilości wykorzystanego składnika tłuszczowego (masła, oleju bądź oliwy z oliwek). Dla uproszczenia można przyjąć, że kalafior z bułką tartą ma ok. 65 kcal w 100 g. Dla porównania kalafior gotowany bez żadnych dodatków ma ich zaledwie 20 kcal w 100 g.
Polecamy również inne dania z kalafiora.
Kalafior z bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa - tradycyjny, letni obiad: jajko sadzone serwowane z ziemniakami z wody, kalafiorem oraz kefirem bądź maślanką. Mimo upływu czasu, przepis ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Jeśli szukamy alternatywy dla bułki tartej do kalafiora, to dobrym pomysłem może być dodanie do niego:
Kalafior można ugotować na dwa podstawowe sposoby: w różyczkach bądź w całości. Bez względu na to, którą metodę wybierzemy, to obowiązkowo należy gotować go we wrzącej i posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Koniecznie bez przykrycia. Dokładny czas jest uzależniony od wielkości kalafiora.
Możemy dolać do niego również mleko – krowie bądź roślinne, np. kokosowe. Dzięki temu będzie miał on charakterystyczny mleczny, lekko słodki posmak i będzie nieco delikatniejszy, a przy tym zachowa swój kolor.