REKLAMA

Pizza z kalafiora - wegańska bezglutenowa pizza bez sera

Pizza z kalafiora bez sera to jedno z dań wegańskich, które podbija kuchnie Polaków. Z tej wersji każdy łakomczuch i każda osoba dbająca o dietę będą zadowolone, bo pizza z kalafiora w 100% zasługuje na miano comfort food! Warzywny spód, sporo zielonych dodatków i brak glutenu - to najważniejsze jej zalety. Wegańska pizza z kalafiora zasmakuje rodzinie!

dodany przez: marlenas

Pizza Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • platki-owsiane-fot.iStock 1.

    Kalafiora myjemy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Do gorącej wody dodajemy len i dokładnie mieszamy. Do zmielonego siemienia lnianego dodajemy płatki owsiane, mieszamy a następnie dodajemy mieszankę do kalafiora i zagniatamy ciasto. Ciasto rozkładamy w natłuszczonej formie i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. To baza, żeby powstała pizza z kalafiora.

  • iStock-szparagi- 2.

    Następnie smarujemy podpieczone ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Ogórka kroimy w cienkie plasterki i układamy na pizzy. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeżeli są grube - przekrawamy je wzdłuż na pół i również układamy na pizzy. Pieczemy pizzę z kalafiora przez kolejne 20 minut. Na koniec polewamy ją pesto i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

  • W przepisie na wegańską, bezglutenową pizzę z kalafiora można stosować pesto z bazylii - warto jednak sprawdzić jego skład, bo częstym dodatkiem do tego sosu jest ser granda padano.
  • Pizzę warto piec na blasze, w okrągłej foremce lub kamieniu do pizzy.
  • Pizza z kalafiora smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu - jest sycąca, w pełni roślinna i bardzo smaczna.

 

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić pizzę na spodzie z kalafiora? 

Pizza na spodzie z kalafiora tej lekkim i dietetycznym daniem. Jej przygotowanie jednak nie przypomina tradycyjnego procesu pieczenia pizzy. Jej bazę stanowi starty, surowy kalafior. Pizza kalafiorowa jest bezglutenowa – do jej upieczenia nie użyto ani grama mąki. Starty kalafior mieszany jest z siemieniem lnianym, wodą i płatkami owsianymi. Zapewnia to plackowi odpowiednią konsystencję, idealną do uformowania spodu do pizzy i podpieczenia. Pizza z kalafiora jest pieczona dwukrotnie – najpierw podpiekany jest sam spód, a następnie cała pizza, razem z dodatkami. Taka wegetariańska pizza, a nawet wegańska (bo bez sera pochodzenia zwierzęcego) to alternatywa dla mięsnych specjałów, które albo mogą się znudzić, albo nie są zgodne z naszym jadłospisem.

Pizza na spodzie z brokuła

Pizza na spodzie z kalafiora już od jakiegoś czasu jest popularna na zagranicznych blogach kulinarnych. Do Polski dotarła stosunkowo niedawno. Można pokusić się o wykonanie alternatywnej wersji warzywnego spodu - pizzę z brokuła. Podobnie, jak w przepisie z kalafiorem, należy zetrzeć różyczki brokuła na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, aby miał on konsystencję kaszy. Warto także odparować wodę z warzywa podsmażając je na patelni przez kilka minut, często mieszając.

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy