Wegańska bezglutenowa pizza z kalafiora bez sera

Pizza z kalafiora to jedno z dań wegańskich, które podbija kuchnie Polaków. Warzywny spód, sporo zielonych dodatków i brak glutenu - to najważniejsze jej zalety. Pizza z kalafiora zasmakuje rodzinie!

Pizza

Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Składniki:

  • Ciasto
    300 g kalafiora
    1/2 szklanki gorącej wody
    3 łyżki mielonego lnu
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól

    Dodatki
    200 ml passaty pomidorowej lub domowego sosu pomidorowego
    oregano
    1 świeży ogórek
    pęczek szparagów
    3 łyżki bazyliowego lub pietruszkowego pesto
    kilka liści bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kalafiora myjemy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Do gorącej wody dodajemy len i dokładnie mieszamy. Do lnu dodajemy płatki owsiane, mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę do kalafiora i zagniatamy ciasto. Ciasto rozkładamy w natłuszczonej formie i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. To baza, żeby powstała pizza z kalafiora.

    Następnie smarujemy podpieczone ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Ogórka kroimy w cienkie plasterki i układamy na pizzy. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeżeli są grube - przekrawamy je wzdłóż na pół i również układamy na pizzy. Pieczemy pizzę z kalafiora przez kolejne 20 minut. Na koniec polewamy ją pesto i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Notka redakcyjna

Pizza z kalafiora smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu - jest sycąca, w pełni roślinna i bardzo smaczna.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy