Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora, przygotowana bez dodatku sera to jedno z dań wegańskich, które podbija kuchnie Polaków. Z tej wersji będą zadowolone wszystkie osoby, dbające o dietę, ale mięsożercy również nią nie pogardzą. Warzywny spód, sporo zielonych dodatków i brak glutenu – to najważniejsze jej zalety. Podajemy niezawodny przepis na tę wyjątkową potrawę.

dodany przez: marlenas

pizza

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Pizza z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • platki-owsiane-fot.iStock 1.

    Ciasto: kalafior myjemy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Do gorącej wody dodajemy len i dokładnie mieszamy. Do zmielonego siemienia lnianego dodajemy płatki owsiane, mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę do kalafiora i zagniatamy ciasto. Rozkładamy je w natłuszczonej formie i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. To baza, żeby powstała pizza z kalafiora.

  • iStock-szparagi- 2.

    Przygotowanie warzyw i pieczenie: następnie smarujemy podpieczone ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Ogórek kroimy w cienkie plasterki i układamy na pizzy. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeżeli są grube – przekrawamy je wzdłuż na pół i również układamy na pizzy. Pieczemy pizzę z kalafiora przez kolejne 20 minut. Na koniec polewamy ją pesto i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

  • W przepisie na wegańską, bezglutenową pizzę z kalafiora można zastosować gotowe pesto z bazylii – warto jednak sprawdzić jego skład, bo częstym dodatkiem do tego sosu jest ser granda padano.
  • Pizzę warto piec na blasze, w okrągłej foremce lub kamieniu do pizzy.
  • Fit pizza z kalafiora smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu – jest sycąca, w pełni roślinna i bardzo smaczna.
  • Podpieczone ciasto na pizzę można przesmarować również białym sosem, np. czosnkowym lub ziołowym.
  • Jeśli lubimy pikantne smaki warto dodać do pizzy kalafiorowej chili pokrojone w plasterki lub obsypać warzywa pieprzem kajeńskim.
  • Wegańską pizzę możemy zrobić z serem roślinnym, w sklepach dostępne są zamienniki mozzarelli, cheddara i parmezanu.
  • Warzywa w tej pizzy możemy zamienić na swoje ulubione lub inne sezonowe. Sprawdzi się tu np. cukinia, papryka, świeży pomidor.

Notka redakcyjna

Jak zrobić pizzę na spodzie z kalafiora?

Pizza na spodzie z kalafiora jest lekkim i dietetycznym daniem. Jej przygotowanie jednak nie przypomina tradycyjnego procesu pieczenia pizzy. Bazę tutaj stanowi starty, surowy kalafior. Pizza kalafiorowa jest bezglutenowa – do jej upieczenia nie użyto ani grama mąki. Starty kalafior mieszany jest z siemieniem lnianym, wodą i płatkami owsianymi. Zapewnia to plackowi odpowiednią konsystencję, idealną do uformowania spodu do pizzy i podpieczenia.


Pizza z kalafiora jest pieczona dwukrotnie – najpierw podpiekany jest sam spód, a następnie cała pizza, razem z dodatkami. Taka wegetariańska pizza, a nawet wegańska (bo bez sera pochodzenia zwierzęcego) to alternatywa dla mięsnych specjałów, które albo mogą się znudzić, albo nie są zgodne z naszym jadłospisem.


Pizza na spodzie z brokuła

Pizza na spodzie z kalafiora już od jakiegoś czasu jest popularna na zagranicznych blogach kulinarnych. Do Polski dotarła stosunkowo niedawno. Można pokusić się o wykonanie alternatywnej wersji warzywnego spodu – pizzę z brokuła. Podobnie, jak w przepisie z kalafiorem, należy zetrzeć różyczki brokuła na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, tak by miał on konsystencję kaszy. Warto także odparować wodę z warzywa, podsmażając je na patelni przez kilka minut, często mieszając.

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy