Purée z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnie podawanych w polskich domach ziemniaków. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się mdłe, charakteru dodają mu starty ser o wyrazistym smaku (na przykład parmezan) oraz masło i śmietana. Pasuje zarówno do pieczonego kurczaka i kotletów schabowych, jak i wegetariańskich potraw, takich jak boczniaki panierowane lub falafel. Przekonajcie się, jak wiele zyska Wasz obiad dzięki purée z kalafiora z serem.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 189 głosów)
Przygotowanie: ser (na przykład parmezan) ścieramy na małych oczkach tarki. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze przez około 10 minut.
Purée z kalafiora: miksujemy ugotowane, ciągle gorące warzywo ze śmietaną i zimnym masłem, aż uzyskamy gładki przecier. Dodajemy starty ser. Mieszamy purée, żeby się całkowicie się rozpuścił.
Podanie: doprawiamy kalafiorowe purée solą i pieprzem do smaku. Przekładamy je do miseczki. Możemy udekorować koperkiem i skropić oliwą. Serwujemy jako dodatek do obiadu.
puree, przystawki, dodatki - zobacz inne inspiracjePorady
- Kalafior najlepiej przyrządzić na parze, ponieważ wtedy nie pochłonie zbyt dużej ilości wody i stworzy perfekcyjne, gęste purée. Warzywo można też włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 30 minut. Innym sposobem jest smażenie go na maśle i duszenie pod przykryciem w niewielkiej ilości mleka.
- Jeśli chcemy uzyskać aksamitne, idealnie gładkie purée kalafiorowe, przetrzyjmy je przez gęste sito. Czynność tę można powtórzyć do uzyskania perfekcyjnej konsystencji.
- Purée z kalafiora z serem jest gęste i ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi parmezanu lub pecorino. Można też wykorzystać inne rodzaje twardych serów. Sprawdzi się na przykład gruyère lub długodojrzewająca gouda.
- Ciekawym pomysłem na oryginalny i zaskakujący dodatek do głównego dania jest purée z karmelizowanego kalafiora. Warzywo trzeba podzielić na drobne różyczki, umieścić na patelni z niewielką ilością wody i oprószyć solą, a następnie cierpliwie podgrzewać, aż zacznie uwalniać naturalnie występujące w nim cukry. Proces ten można nieco przyspieszyć i lekko posłodzić kalafior. Kiedy lekko zbrązowieje, miksujemy go. Tak przygotowane purée będzie miało zaskakująco intensywne orzechowe nuty smakowe. Dla ekskluzywnego wykończenia warto dodać do niego kilka kropel oliwy truflowej.
- Purée z kalafiora możemy przyrządzić także w wersji wegańskiej. Śmietanę należy zamienić na napój roślinny (sojowy, migdałowy lub kokosowy), a masło na oliwę lub olej (na przykład z pestek winogron lub dyni). Twardy ser dojrzewający z powodzeniem zastąpią płatki drożdżowe, które często odpowiadają za smak umami w potrawach wegańskich.
- Osoby planujące sobie dietę z niską zawartością węglowodanów powinny sięgnąć właśnie po przepis na purée z kalafiora. Keto jadłospis dużo zyska na takim pomyśle. Ugotowane warzywo najlepiej zmiksować z jogurtem greckim, który jest dobrym źródłem białka. Natomiast rolę elementu pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych może pełnić masło orzechowe, które zaskakująco dobrze łączy się z kalafiorem.
- Do potrawy z kalafiora pasują takie przyprawy jak gałka muszkatołowa, kurkuma, czosnek, kmin rzymski i słodka papryka. Purée można ozdobić listkami tymianku, bazylią, rozmarynem lub szczypiorkiem.
- Kalafiorowe purée można podawać do przeróżnych dań obiadowych. Pasuje zarówno do tradycyjnych mięsnych potraw, jak i propozycji wegetariańskich. Świetnie spisze się na przykład jako towarzystwo dla kotletów z kani. Jeśli szukacie prostych rozwiązań, genialnym jednogarnkowym daniem jest pożywne purée z kalafiora zapiekane z warzywami i soczewicą.
Komentarze