Puree z Kalafiora

Kalafior smakuje nie tylko panierowany - puree jest świetnym dodatkiem do mięs i ziemniaków.

Dania główne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 189 głosów)

Składniki:

  • 2 Średnie kalafiory
  • 2 Łyżki quarku
  • 1 Łyżka słotkiej śmietany
  • 1 Łyżka kwaśnej śmietany 30%
  • Gałka muszkatołowa
  • Koperek ( posiekany )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Kalafior podzielić na różyczki, oczyścić, opłukać i umieścić w garnku, zalać wodą, po zagotowaniu posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.
  • ► Miękki kalafior wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić, ugniesć, dodać quark, kwaśną i słotką, śmietanę, ( nie za dużo, żeby puree nie było za rzadkie ) przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i na sam koniec domieszać trochę drobno posiekanego umytego koperku.
  • ► Kalafior puree można podać jako dodatek do obiadu lub zamiast ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy