Kalafior zapiekany z jajkiem, serem i bułką tartą to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną ciepłą przekąskę. Blanszowane różyczki potrzebują dosłownie krótkiej chwili w piekarniku, aby zamieniły się w złociste i chrupiące kąski. Opcjonalnie dodajemy przyprawy – słodką paprykę i czosnek, które podkręcają delikatny smak kalafiora z piekarnika.
Stockfood
(średnia 4.22 z 263 głosów)
Kalafior: obieramy z liści, myjemy i dzielimy na różyczki.
Blanszowanie: w garnku wstawiamy wodę do zagotowania, solimy, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej różyczki kalafiora. Gotujemy przez 5 min i wyjmujemy na durszlak, aby odsączyć z wody.
Panierka: ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy go z bułką tartą, a opcjonalnie z papryką i czosnkiem.
Jajka: rozkłócamy trzepaczką w osobnej misce. Mieszamy ze szczyptą soli (2 g) i 30 ml zimnej wody.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
Pieczenie: różyczki kalafiora maczamy w jajku, a następnie w panierce. Układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
Podawanie: kalafior zapiekany podajemy z ulubionymi dodatkami, np. purée ziemniaczanym i jajkiem sadzonym.
Porady
- W podobny sposób możemy zrobić kalafior zapiekany w całości. Wystarczy tylko wyciąć liście i twardą część głąba. Całość smarujemy jajkiem lub olejem i posypujemy panierką. Kalafior w całości zapiekamy przez 40 min.
- W myśl idei zero waste bułkę tartą do kalafiora możemy przygotować samodzielnie w domu z resztek suchego pieczywa. Bułki lub chleb ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy na kawałki i rozdrabniamy przy pomocy malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
- Zamiast klasycznej bułki tartej możemy użyć rozdrobnionych płatków kukurydzianych lub panierki panko, jak w przepisie na kalafior pieczony w panierce. Japońską bułkę tartą możemy kupić lub przygotować w domu, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule na temat panierki panko.
- Zamiast czosnku i papryki możemy dodać inne przyprawy, np. kurkumę, czarnuszkę czy czarny pieprz.
- Do kalafiora z piekarnika idealny będzie parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano, gruyère lub cheddar.
Podobny przepis, ale w innej formie? Kalafior to wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów. Możemy z niego przygotować pyszne wegetariańskie steki à la schabowe – na patelni lub w piekarniku. Kalafior kroimy w grube plastry, nacieramy oliwą i przyprawami lub obtaczamy w panierce – zgodnie z podstawowym przepisem.
Steki z kalafiora możemy także zarumienić na grillu obok innych warzyw – papryki, cukinii lub bakłażana. Grillowane warzywa świetnie smakują polane argentyńskim sosem chimichurri.
Zapiekany kalafior wzbogacony o kilka prostych dodatków może z powodzeniem stać się samodzielną potrawą na obiad. Poniżej kilka prostych pomysłów na dania z kalafiora z piekarnika:
Zapiekany kalafior idealnie pasuje do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe, mielone lub fileciki z kurczaka. Do tego możemy podać gotowane młode ziemniaki, purée z masłem lub śmietaną lub ziemniaczane łódeczki z piekarnika.
Chrupiące różyczki w panierce sprawdzą się także jako samodzielna przekąska na ciepło. Doskonale smakują maczane w zimnym sosie jogurtowym lub sosie czosnkowym. Do dipu z jogurtem warto dodać świeży koperek, natkę pietruszki lub kilka listków mięty, które wzbogacą aromat i smak potrawy.
Komentarze