Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany z serem to pomysł na szybką i sycącą przekąskę, która dobrze sprawdzi się w formie lekkiego dania obiadowego czy też dodatku do mięsa zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków. W naszym przepisie podajemy go w towarzystwie kremowego sosu beszamelowego. Zobaczcie nasz prosty przepis na zapiekankę z kalafiora.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 263 głosów)

Kalafior zapiekany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kalafior 1.

    Przepis na kalafiora zapiekanego w piekarniku zaczynamy od przygotowania warzyw. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. W tym czasie obieramy i siekamy cebulkę,  a następnie podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy cebulkę i na tej samej patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Odcedzamy kalafior, zostawiając na później szklankę wywaru z gotowania.

  • ser tarty 2.

    Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. W garnku podgrzewamy śmietanę, wcześniej przygotowaną zasmażkę, połowę startego sera i szklankę wywaru z gotowania kalafiora. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. 

  • zapiekanka 3.

    W formie lub naczyniu żaroodpornym układamy ugotowanego kalafiora i zalewamy go sosem, a na wierzchu posypujemy resztą startego sera. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Kalafior zapiekany podajemy do obiadu lub spożywamy samodzielnie jako przekąskę. 

Porady

  • Chcąc zwiększyć poziom sytości zapiekanki z kalafiora, możemy z powodzeniem wzbogacić ją o ziemniaki (wcześniej należy je obgotować i pokroić na talarki) lub nawet o składnik mięsny np. pierś z kurczaka, kiełbasę czy też boczek. 

 

  • Zamiast śmietany 18% do kalafiora zapiekanego w piekarniku z powodzeniem możemy wykorzystać słodką śmietankę. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sosu beszamelowego. 

 

  • W naszym przepisie na zapiekankę z kalafiora rekomendujemy wykorzystać ser, który powinien odgrywać rolę pierzynki. Dużą popularnością cieszy się kalafior zapiekany z mozzarellą, opcjonalnie możemy zastąpić ją parmezanem lub serem grana padano

 

  • Jeśli nie przepadamy za smakiem kalafiora, a sama koncepcja dania przypadła nam do gustu, do kalafiora możemy zastąpić np. brokułami. 
     

Notka redakcyjna

Kalafior zapiekany z jajkiem i serem 


Świetną alternatywą dla naszej propozycji zapiekanki z kalafiora z mozzarellą jest kalafior zapiekany z jajkiem. Jak go przygotować? Wystarczy podzielić kalafiora na różyczki, a następnie obgotować go w osolonej i wrzącej wodzie (przez ok. 5 minut). Następnie przygotowujemy panierkę do kalafiora – w tym celu mieszamy ze sobą ser, bułkę tartą, a także opcjonalnie – słodką paprykę i czosnek granulowany. Dalej różyczki kalafiora maczamy w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 13 minut. Tak przygotowany kalafior z jajkiem jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można również serwować go w formie pysznej przekąski. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy