Kalafior zapiekany z serem to pomysł na szybką i sycącą przekąskę, która dobrze sprawdzi się w formie lekkiego dania obiadowego czy też dodatku do mięsa zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków. W naszym przepisie podajemy go w towarzystwie kremowego sosu beszamelowego. Zobaczcie nasz prosty przepis na zapiekankę z kalafiora.
stockfood
(średnia 4.22 z 263 głosów)
Przepis na kalafiora zapiekanego w piekarniku zaczynamy od przygotowania warzyw. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. W tym czasie obieramy i siekamy cebulkę, a następnie podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy cebulkę i na tej samej patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Odcedzamy kalafior, zostawiając na później szklankę wywaru z gotowania.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. W garnku podgrzewamy śmietanę, wcześniej przygotowaną zasmażkę, połowę startego sera i szklankę wywaru z gotowania kalafiora. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
W formie lub naczyniu żaroodpornym układamy ugotowanego kalafiora i zalewamy go sosem, a na wierzchu posypujemy resztą startego sera. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Kalafior zapiekany podajemy do obiadu lub spożywamy samodzielnie jako przekąskę.
Porady
- Chcąc zwiększyć poziom sytości zapiekanki z kalafiora, możemy z powodzeniem wzbogacić ją o ziemniaki (wcześniej należy je obgotować i pokroić na talarki) lub nawet o składnik mięsny np. pierś z kurczaka, kiełbasę czy też boczek.
- Zamiast śmietany 18% do kalafiora zapiekanego w piekarniku z powodzeniem możemy wykorzystać słodką śmietankę. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sosu beszamelowego.
- W naszym przepisie na zapiekankę z kalafiora rekomendujemy wykorzystać ser, który powinien odgrywać rolę pierzynki. Dużą popularnością cieszy się kalafior zapiekany z mozzarellą, opcjonalnie możemy zastąpić ją parmezanem lub serem grana padano.
- Jeśli nie przepadamy za smakiem kalafiora, a sama koncepcja dania przypadła nam do gustu, do kalafiora możemy zastąpić np. brokułami.
Świetną alternatywą dla naszej propozycji zapiekanki z kalafiora z mozzarellą jest kalafior zapiekany z jajkiem. Jak go przygotować? Wystarczy podzielić kalafiora na różyczki, a następnie obgotować go w osolonej i wrzącej wodzie (przez ok. 5 minut). Następnie przygotowujemy panierkę do kalafiora – w tym celu mieszamy ze sobą ser, bułkę tartą, a także opcjonalnie – słodką paprykę i czosnek granulowany. Dalej różyczki kalafiora maczamy w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 13 minut. Tak przygotowany kalafior z jajkiem jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można również serwować go w formie pysznej przekąski.
Komentarze