Kalafior zapiekany z serem

Smakowity i prosty kalafior zapiekany z serem jest idealny na obiad bez mięsa - nie tylko na piątek! Ser pysznie się rozpuści, a kalafior nie będzie rozmiękły czy mdły.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.26 z 253 głosów)

Składniki:

  • duży kalafior
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć , gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy