Anna Galuhn

Kalafior zapiekany

Ocena:

4.22 (263)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kalafior zapiekany z jajkiem, serem i bułką tartą to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną ciepłą przekąskę. Blanszowane różyczki potrzebują dosłownie krótkiej chwili w piekarniku, aby zamieniły się w złociste i chrupiące kąski. Opcjonalnie dodajemy przyprawy – słodką paprykę i czosnek, które podkręcają delikatny smak kalafiora z piekarnika.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • sól  7 g

  • parmezan  100 g

  • bułka tarta  150 g

  • jajka  2 szt.

  • słodka papryka  5 g

  • czosnek granulowany  5 g

  • olej  15 ml

Kalafior zapiekany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: obieramy z liści, myjemy i dzielimy na różyczki.

  • Krok 2:

    Blanszowanie: w garnku wstawiamy wodę do zagotowania, solimy, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej różyczki kalafiora. Gotujemy przez 5 min i wyjmujemy na durszlak, aby odsączyć z wody.

  • Krok 3:

    Panierka: ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy go z bułką tartą, a opcjonalnie z papryką i czosnkiem.

  • Krok 4:

    Jajka: rozkłócamy trzepaczką w osobnej misce. Mieszamy ze szczyptą soli (2 g) i 30 ml zimnej wody.

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.

  • Krok 6:

    Pieczenie: różyczki kalafiora maczamy w jajku, a następnie w panierce. Układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.

  • Krok 7:

    Podawanie: kalafior zapiekany podajemy z ulubionymi dodatkami, np. purée ziemniaczanym i jajkiem sadzonym.

Porady

  • W podobny sposób możemy zrobić kalafior zapiekany w całości. Wystarczy tylko wyciąć liście i twardą część głąba. Całość smarujemy jajkiem lub olejem i posypujemy panierką. Kalafior w całości zapiekamy przez 40 min.
  • W myśl idei zero waste bułkę tartą do kalafiora możemy przygotować samodzielnie w domu z resztek suchego pieczywa. Bułki lub chleb ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy na kawałki i rozdrabniamy przy pomocy malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
  • Zamiast klasycznej bułki tartej możemy użyć rozdrobnionych płatków kukurydzianych lub panierki panko, jak w przepisie na kalafior pieczony w panierce. Japońską bułkę tartą możemy kupić lub przygotować w domu, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule na temat panierki panko.
  • Zamiast czosnku i papryki możemy dodać inne przyprawy, np. kurkumę, czarnuszkę czy czarny pieprz.
  • Do kalafiora z piekarnika idealny będzie parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano, gruyère lub cheddar.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kalafior zapiekany w plastrach

Podobny przepis, ale w innej formie? Kalafior to wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów. Możemy z niego przygotować pyszne wegetariańskie steki à la schabowe – na patelni lub w piekarniku. Kalafior kroimy w grube plastry, nacieramy oliwą i przyprawami lub obtaczamy w panierce – zgodnie z podstawowym przepisem.

Steki z kalafiora możemy także zarumienić na grillu obok innych warzyw – papryki, cukinii lub bakłażana. Grillowane warzywa świetnie smakują polane argentyńskim sosem chimichurri.

Z czym można zapiec kalafior? Warianty przepisu

Zapiekany kalafior wzbogacony o kilka prostych dodatków może z powodzeniem stać się samodzielną potrawą na obiad. Poniżej kilka prostych pomysłów na dania z kalafiora z piekarnika:

  • kalafior zapiekany z serem i śmietaną – wystarczy dodać do rozkłóconych jajek śmietanę 30%, aby powstał pyszny sos do kalafiora. Polewamy nim warzywa w różyczkach, posypujemy panierką i zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym,
  • kalafior zapiekany pod beszamelem – blanszowane różyczki możemy ułożyć także pod kremowym sosem beszamelowym. Opcjonalnie dodajemy ser i przyprawy – czosnek, paprykę czy gałkę muszkatołową,
  • zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem – blanszowane warzywa kroimy w plasterki, zalewamy sosem na bazie śmietany, jajek i sera i wstawiamy do piekarnika,
  • zapiekanka z kalafiorem i cukinią – warzywa doskonale smakują zapiekane pod chmurką beszamelu,
  • zapiekanka makaronowa z kalafiorem – w tej wersji świetnie sprawdzi się sos śmietanowy z dodatkiem twardego sera i płatków migdałów.

Do czego pasuje kalafior z piekarnika?

Zapiekany kalafior idealnie pasuje do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe, mielone lub fileciki z kurczaka. Do tego możemy podać gotowane młode ziemniaki, purée z masłem lub śmietaną lub ziemniaczane łódeczki z piekarnika.

Chrupiące różyczki w panierce sprawdzą się także jako samodzielna przekąska na ciepło. Doskonale smakują maczane w zimnym sosie jogurtowym lub sosie czosnkowym. Do dipu z jogurtem warto dodać świeży koperek, natkę pietruszki lub kilka listków mięty, które wzbogacą aromat i smak potrawy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne