Maria Panzer
0 (0)
Kalafior pieczony w całości to świetna alternatywa dla klasycznej, gotowanej wersji. Niezwykły aromat zyskuje dzięki orientalnej, lekko pikantnej marynacie z czosnku, tymianku, kminku i tahini. A jeśli na blaszce ułożymy ziemniaki pokrojone w nieduże kawałki to zyskamy pełne danie obiadowe, które robi się w tym samym czasie. Do tego warto podać świeży dip jogurtowo-miętowy, który wprowadza orzeźwiającą nutę. Do kalafiora pieczonego w całości można dodatkowo zrobić lekką sałatkę.
kalafior 1 szt.
czosnek 3 ząbki
tymianek 3 gałązki
olej rzepakowy 60 ml
sok z cytryny 15 ml
tahini 12 g
kminek 2 g
nasiona kolendry 1 g
papryka wędzona 2 g
sól 3 g
pieprz 1 g
ziemniaki 1.2 kg
natka pietruszki 0.5 pęczka
świeża mięta 0.5 pęczka
jogurt naturalny 400 g
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni w trybie grzania góra-dół.
Kalafior: myjemy go i obcinamy dolną część łodygi tak, by stał pionowo.
Marynata do kalafiora: czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Tymianek płuczemy, otrząsamy, oskubujemy listki i siekamy go. Przekładamy do czosnku, dolewamy 30 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, tahini i pozostałe przyprawy do czosnku, mieszamy. Doprawiamy marynatę solą jodowaną i pieprzem. Smarujemy kalafior marynatą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie: kalafior w marynacie przekładamy na środkową półkę na 60 minut, przykrywamy go, np. folią aluminiową. Jeśli użyjemy 2 małych kalafiorów, czas pieczenia będzie krótszy.
Ziemniaki: w międzyczasie obieramy je, myjemy i dobrze osuszamy. Kroimy w ok. 2 cm kawałki. Mieszamy je pozostałym olejem rzepakowym (30 ml i doprawiamy pieprzem do smaku. Po 20 minutach pieczenia kalafiora, solimy ziemniaki i układamy je wokół niego - zdejmujemy przykrycie. Pieczemy ziemniaki przez 40 minut, obracając je raz w połowie czasu pieczenia. Po 60 minutach pieczenia sprawdzić nożem czy kalafior jest miękki. Jeśli nie, zostawiamy go w piekarniku na kolejne 5-10 minut.
Sos do kalafiora: płuczemy natkę pietruszki i miętę, osuszamy. Drobno je siekamy, miętę bez łodyżek. Jogurt mieszamy na gładką masę z solą jodowaną i pieprzem. Natkę zostawiamy na później.
Podanie: kalafior pieczony w całości wyjmujemy go z piekarnika, posypujemy natką pietruszki. Kroimy go w plastry, podajemy z ziemniakami i dipem jogurtowo-miętowym.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/ganzer-blumenkohl-im-ofen-soo-lecker