Katrin Bühler

Kalafior pieczony w całości

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kalafior pieczony w całości to świetna alternatywa dla klasycznej, gotowanej wersji. Niezwykły aromat zyskuje dzięki orientalnej, lekko pikantnej marynacie z czosnku, tymianku, kminku i tahini. A jeśli na blaszce ułożymy ziemniaki pokrojone w nieduże kawałki to zyskamy pełne danie obiadowe, które robi się w tym samym czasie. Do tego warto podać świeży dip jogurtowo-miętowy, który wprowadza orzeźwiającą nutę. Do kalafiora pieczonego w całości można dodatkowo zrobić lekką sałatkę.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • tymianek  3 gałązki

  • olej rzepakowy  60 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • tahini  12 g

  • kminek  2 g

  • nasiona kolendry  1 g

  • papryka wędzona  2 g

  • sól  3 g

  • pieprz  1 g

  • ziemniaki  1.2 kg

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • świeża mięta  0.5 pęczka

  • jogurt naturalny  400 g

Kalafior pieczony w całości - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni w trybie grzania góra-dół.

  • Krok 2:

    Kalafior: myjemy go i obcinamy dolną część łodygi tak, by stał pionowo.

  • Krok 3:

    Marynata do kalafiora: czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Tymianek płuczemy, otrząsamy, oskubujemy listki i siekamy go. Przekładamy do  czosnku, dolewamy 30 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, tahini i pozostałe przyprawy do czosnku, mieszamy. Doprawiamy marynatę solą jodowaną i pieprzem. Smarujemy kalafior marynatą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: kalafior w marynacie przekładamy na środkową półkę na 60 minut, przykrywamy go, np. folią aluminiową. Jeśli użyjemy 2 małych kalafiorów, czas pieczenia będzie krótszy.

  • Krok 5:

    Ziemniaki: w międzyczasie obieramy je, myjemy i dobrze osuszamy. Kroimy w ok. 2 cm kawałki. Mieszamy je pozostałym olejem rzepakowym (30 ml i doprawiamy pieprzem do smaku. Po 20 minutach pieczenia kalafiora, solimy ziemniaki i układamy je wokół niego - zdejmujemy przykrycie. Pieczemy ziemniaki przez 40 minut, obracając je raz w połowie czasu pieczenia.  Po 60 minutach pieczenia sprawdzić nożem czy kalafior jest miękki. Jeśli nie, zostawiamy go w piekarniku na kolejne 5-10 minut.

  • Krok 6:

    Sos do kalafiora: płuczemy natkę pietruszki i miętę, osuszamy. Drobno je siekamy, miętę bez łodyżek. Jogurt mieszamy na gładką masę z solą jodowaną i pieprzem. Natkę zostawiamy na później.

  • Krok 7:

    Podanie: kalafior pieczony w całości wyjmujemy go z piekarnika, posypujemy natką pietruszki. Kroimy go w plastry, podajemy z ziemniakami i dipem jogurtowo-miętowym.

    Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/ganzer-blumenkohl-im-ofen-soo-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne