Filety rybne

33 przepisów

filet

Filety rybne są bardzo lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Chętnie wykorzystują je w kuchni początkujący kucharze oraz osoby, którym zależy na błyskawicznym przygotowaniu smacznego obiadu. Filet rybny smażony to pomysł na to, by w kilka chwil przyrządzić smaczny i zdrowy posiłek, a to dopiero początek możliwości. Nie brakuje przepisów na wersje pieczone, gotowane lub duszone z różnymi dodatkami. Inspiracje płyną zewsząd: począwszy od klasycznego brytyjskiego dania, jakim jest fish and chips, czyli ryba z frytkami, po orientalne potrawy.
 

Jak przyrządzić filety rybne?

Jak zrobić filety rybne, by były smaczne? Jedną z najpopularniejszych postaci jest wariant smażony, który pasuje do gotowanych i pieczonych ziemniaków, ryżu, surówek oraz wielu sosów na zimno. Aby mięso nie rozpadało się, a panierka nie odchodziła i nie przywierała do patelni, przestrzegać trzeba kilku zasad. Przede wszystkim rybę kładzie się na rozgrzany tłuszcz, przed smażeniem dokładnie odsączając. Jeśli kupujemy filet mrożony, zwracajmy uwagę, aby nie był to produkt glazurowany. Najłatwiej usmażyć kawałki, na których znajduje się jeszcze skórka - to ona trzyma mięso w ryzach.

Możemy także przygotować pieczone płaty rybne - przepisy podpowiadają bardzo wiele dodatków, które można dorzucić do żaroodpornego naczynia. Świetnie sprawdzają się warzywa korzeniowe, pieczone kartofle, ale także puree z ziemniaków, selera lub kalafiora. Aby ryba nie przesuszyła się, dobrze jest zawinąć ją w folię aluminiową. Miłośnicy zdrowej kuchni chętnie sięgają po filety rybne gotowane na parze lub duszone w warzywach.

Filety rybne: jak przyprawić?

Są osoby, dla których najlepszy przepis na filet oznacza połączenie wyłącznie kawałka ryby, odrobiny pieprzu, cytryny i gałązki koperku lub natki pietruszki. Mimo że takie dodatki znakomicie współgrają z delikatnym mięsem ryb, zdecydowanie warte wypróbowania są także inne smaki oraz przyprawy.

Godny polecenia jest powszechnie wykorzystywany w kuchni francuskiej estragon. Pasuje do każdego rodzaju ryby oraz do większości owoców morza. Majeranek w Polsce dodawany jest przeważnie do dań z wieprzowiny, ale sprawdzi się również przy filetach z tłustych ryb, takich jak łosoś czy śledź. W tej roli odnajdzie się także rozmaryn, który świetnie przełamuje dodatek cytryny lub pieprzu cytrynowego. Ryba na ostro to płatki chili oraz oregano, które ze względu na swoją intensywność podkreśla smak delikatnego i chudego mięsa. Można wykorzystać także liście i nasiona kolendry. Filety z ryby to częsty składnik dań orientalnych. Aby nadać potrawie taki charakter, niezbędne jest curry, kruszona papryczka chili, kurkuma oraz biały pieprz.

Przepisy na filety rybne

Filety rybne przygotowywać można na dziesiątki sposobów. Poza klasyczną rybą w panierce z jajka i bułki tartej warto wypróbować również lubiany przez dzieci wariant, jakim jest ryba w cieście naleśnikowym. Najmłodsi pokochają także paluszki rybne w wydaniu domowym. Z ryb powstają również smakowite potrawy jednogarnkowe, curry czy zapiekanki. Dla osób na diecie lekkostrawnej idealnym wyborem będzie ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Filety z ryb to również dobra baza do kotletów. Wystarczy przepuścić je przez maszynkę lub malakser, dodać jajko i bułkę tartą oraz ulubione zioła, a następnie smażyć, by powstały doskonałe kotlety rybne z dorsza. Podawać je można na ciepło w ramach dania obiadowego lub na zimno: z sosami i dipami lub jako element zdrowych burgerów. Z kolei pulpety rybne w pysznej zalewie to znana przekąska imprezowa. 

Z czym podawać filety rybne?

Klasycznym dodatkiem do dań z filetów rybnych są ziemniaki oraz frytki, jednak na tym możliwości się nie kończą. Równie dobrym wyborem będzie ryż albo pieczone warzywa. Pulpety rybne znakomicie komponują się z sosami śmietanowymi, na przykład koperkowym. Niezastąpione są także sałaty oraz surówki, szczególnie z kapusty. Do zimnych kotletów z kolei często serwowane są majonezowe i jogurtowe dipy, na przykład sos tysiąca wysp czy tzatziki. Ciekawym wyborem jest także sos barbecue.