Pulpety rybne w pysznej zalewie

rewelacyjne, polecam , kto spróbował często do nich wraca:)

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

Przetwory Przekąski

Czas przygotowania:
336godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 160 głosów)


Składniki:

  • Produkty na pulpety na ok. 34 sztuki:
  • 1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
  • 1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i Vegety, na rozgrzanym oleju.
  • Wystudzić.
  • 2 surowe jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Sok z połowy cytryny
  • Posiekany koperek
  • Pieprz kolorowy i cytrynowy
  • Sól lub Vegeta
  • ZALEWA:
  • 6 szklanek wody
  • ¾ szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru + jeszcze 1 łyżka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 duży listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 cebula pokrojona w półkrążki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • WYKONANIE PULPETÓW
  • W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę i osączoną bułkę.
  • Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę.
  • Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
  • Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano.
  • Dopiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
  • WYKONANIE ZALEWY:
  • Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkiem i zielem.
  • Dodać marchewkę i gotować 10 minut.
  • Potem dodać cebulę i gotować 2-3 minuty.
  • Pulpety włożyć do dużego słoja, zalać je gorącą zalewą.
  • Zakręcić.
  • Wystudzić w temperaturze pokojowej i wynieść w chłodne miejsce
  • Gdy robimy pulpety na swięta , wtedy należy zrobić je 2 tygodnie wczesniej ale dobre są już na drugi dzień, tylko z każdym dniem zyskują na smaku

Porady

Zobacz też: pulpeciki drobiowe z mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy