Ryba pod ziołową pierzynką dla mojej Mamy

Ocena:

4.47 (156)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 240 kcal
Składniki na 2 porcje

Składniki:

  • po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
  • łyżka orzeszków pini
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • żółtko
  • gruba kromka białego pieczywa
  • łyżka pokruszonego sera owczego (np. peccorino)
  • 2 grube filety rybne (dorsz, okoń morski)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka rukoli

Ryba pod ziołową pierzynką dla mojej mamy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zioła płuczę i osuszam. Listki bazylii odrywam od łodyżek, rwę lub siekam mezzaluną. Natkę  pietruszki drobno siekam. Zioła mieszam z posiekanymi piniolami. Dodaje miękkie masło, żółtko, pokruszony chleb (bez skórki) oraz ser peccorino. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  • Filety rybne podsmażam na maśle około 2 minut. Zdejmuję z ognia, oprószam solą i pieprzem, pokrywam masą ziołową. Wkładam na 15 minut do pieca rozgrzanego do temp. 180 C, aż posypka zbrązowieje. Podaje na lisciach rukoli.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne