Lubicie paellę? To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle przyrządzane jest na dużej patelni, tak żeby wszystkie składniki się na niej zmieściły i ładnie usmażyły. W tradycyjnej paelli do ryżu dodaje się owoce morza lub ostrą kiełbasą chorizo. My postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. W naszej paelli wykorzystaliśmy kaszę typu pęczak, mięso z kurczaka i warzywa. Sprawdźcie, jak wyszło!
Paella po polsku z pęczakiem / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.58 z 162 głosów)
Porady
W przepisie na paellę po polsku z pęczakiem wykorzystujemy:
- kiełbasę - może być jałowcowa lub myśliwska
- pomidory w puszce - całe bez skórki
- filety rybne - najlepiej z dorsza (lub innej morskiej ryby) – jeśli używamy mrożonych, trzeba je rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć
- do smaku można dodać koncentrat pomidorowy
Paella po polsku, tak samo jak tradycyjna hiszpańska, zawiera owoce morza. Możemy wybrać najłatwiejszą opcję i kupić miks mrożonych owoców morza - zwykle znajdziemy w nim krewetki, małże, ośmiorniczki. Możemy też sami skomponować mieszankę. Jeśli wybieramy krewetki, pamiętajmy, żeby obrać je z pancerzyków i usunąć jelito. W przypadku małży również powinniśmy pozbyć się muszli - dzięki temu danie będzie się lepiej jadło.
Komentarze