4 (2)
Ryba po węgiersku to warzywa korzeniowe, czerwona papryka i sos pomidorowy. W smaku przypomina dobrze nam znaną rybę po grecku. Ważne jest, żeby kupić filety białej ryby, np. dorsza, mintaja albo morszczuka. Sprawdzi się na kolację wigilijną, ale można ją robić na co dzień. Jeśli rybę po węgiersku podamy na ciepło z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty może być pełnym daniem obiadowym.
filety rybne 500 g
jajka 1 szt.
mąka 80 g
olej 30 ml
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
czerwona papryka 2 szt.
słodka papryka 8 g
papryka ostra 3 g
majeranek 5 g
kminek 3 g
bulion warzywny 250 ml
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
passata pomidorowa 220 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
sól 3 g
pieprz 3 g
Ryba: filety płuczemy krótko pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki, o podobnej wielkości. Przyprawiamy je solą i pieprzem. W jednej misce rozkłócamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę.
MNIAMAM
Smażenie: na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, rybę obtaczamy w jajku, a potem w mące i ostrożnie kładziemy na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż panierka będzie złocista. Następnie rybę przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
MNIAMAM
Warzywa: cebulę obieramy z łupinki i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
MNIAMAM
Smażenie warzyw: na głębszej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę - przesmażamy tylko przez chwilę. Dokładamy paprykę na 3-4 minuty. Pod koniec doprawiamy (liść laurowy i ziarenka angielskie zostawiamy na później).
MNIAMAM
Duszenie: podsmażone warzywa zalewamy bulionem (najlepszy będzie wegetariański, ale inne również będą odpowiednie). Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut (pod przykryciem). Dolewamy passatę, mieszamy drewnianą łyżką i dusimy jeszcze przez 5-7 minut.
MNIAMAM
Ryba po węgiersku: w naczyniu, w którym będziemy chcieli ją podać, na dno wykładamy sos, na nim usmażone kawałki białej ryby, które przykrywamy porcją sosu. Możemy ułożyć więcej warstw, pamiętając, by sos był na wierzchu. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, dekorujemy listkami. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
MNIAMAM