MNIAMAM

Ryba po węgiersku

Ocena:

4 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ryba po węgiersku to warzywa korzeniowe, czerwona papryka i sos pomidorowy. W smaku przypomina dobrze nam znaną rybę po grecku. Ważne jest, żeby kupić filety białej ryby, np. dorsza, mintaja albo morszczuka. Sprawdzi się na kolację wigilijną, ale można ją robić na co dzień. Jeśli rybę po węgiersku podamy na ciepło z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty może być pełnym daniem obiadowym.

Składniki:

  • filety rybne  500 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka  80 g

  • olej  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • słodka papryka  8 g

  • papryka ostra  3 g

  • majeranek  5 g

  • kminek  3 g

  • bulion warzywny  250 ml

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • passata pomidorowa  220 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Ryba po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryba: filety płuczemy krótko pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki, o podobnej wielkości. Przyprawiamy je solą i pieprzem. W jednej misce rozkłócamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę.

    ryba po węgiersku - przygotowanie
  • Krok 2:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, rybę obtaczamy w jajku, a potem w mące i ostrożnie kładziemy na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż panierka będzie złocista. Następnie rybę przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    ryba po węgiersku - smażenie
  • Krok 3:

    Warzywa: cebulę obieramy z łupinki i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.

    ryba po węgiersku - warzywa
  • Krok 4:

    Smażenie warzyw: na głębszej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę - przesmażamy tylko przez chwilę. Dokładamy paprykę na 3-4 minuty. Pod koniec doprawiamy (liść laurowy i ziarenka angielskie zostawiamy na później).

    ryba po węgiersku - smażenie warzyw
  • Krok 5:

    Duszenie: podsmażone warzywa zalewamy bulionem (najlepszy będzie wegetariański, ale inne również będą odpowiednie). Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut (pod przykryciem). Dolewamy passatę, mieszamy drewnianą łyżką i dusimy jeszcze przez 5-7 minut.

    ryba po węgiersku - duszenie warzyw
  • Krok 6:

    Ryba po węgiersku: w naczyniu, w którym będziemy chcieli ją podać, na dno wykładamy sos, na nim usmażone kawałki białej ryby, które przykrywamy porcją sosu. Możemy ułożyć więcej warstw, pamiętając, by sos był na wierzchu. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, dekorujemy listkami. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    ryba po węgiersku
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne