Ryba zapiekana w slodkiej smietance, z pieczarkami i cebula. Wszystko pod serowa skorupka.
Składniki:
500g filetów rybnych,
2-3 duze cebule,
500g pieczarek,
300ml slodkiej smietanki (30%),
2 jaja,
oliwa do smazenia,
200g sera zóltego,
cytryna, vegeta, sól, pieprz.
Zapiekanka z ryba i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety rybne oplukac, pokroic na mniejsze kawalki, skropic sokiem z cytryny, po czym posypac vegeta. Cebule i pieczarki obrac. Cebule pokroic w dosc cienkie piórka, pieczarki w paski. Rybe maczamy w roztrzepanych jajach i smazymy na rozgrzanym tluszczu. Ponownie rozgrzewamy oliwe na patelni, wrzucamy cebule, chwile smazymy i po kilku minutach, dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem smazymy dalej, do zeszklenia cebuli. W zaroodpornnym naczyniu ukladamy rybe, nastepnie odsaczone z nadmiaru wody i tluszczu pieczarki z cebula, zalewamy wszystko smietanka. Smietanke mozna wymieszac z zoltym serem, ja jednak, ser ulozylam na koniec, na wierzchu. Piec, w zaleznosci od piekarnika przez ok 30-35 minut w 190 stopniach, a na 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, polozyc (lub posypac strakowany) zolty ser.