Pstrąg z knelkami

Knelki to małe kuleczki, w naszym przypadku z ryby, które gotujemy w gorącym wywarze. Przypadną do gustu zwłaszcza dzieciom!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
2godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)


Składniki:

  • 1 kg pstrąga
  • 10–15 małych marchewek
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • sól, pieprz
  • Knelki:
  • 20 dag filetów z białej ryby
  • 10 dag tartej bułki
  • białko jajka
  • 100 ml śmietany
  • sól, biały pieprz
  • Dodatki:
  • marchewka
  • zielony groszek
  • zielona fasolka
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pstrąga sprawiamy, płuczemy, usuwamy ości i oprószamy solą. Do płaskiego garnka wlewamy 1l wody, wkładamy obrane warzywa, cebulę i liść. Solimy. Gotujemy 10 min. Wlewamy wino, wkładamy rybę i 2/3 pęczka natki. Gotujemy na bardzo małym ogniu 15 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wywarze.
  • Na knelki: składniki masy łączymy, przecieramy przez sito, dodajemy resztę drobno posiekanej natki pietruszki. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem. Na natłuszczony papier wyciskamy knelki wielkości dużego orzecha włoskiego. Zsuwamy je do rondla, zalewamy gorącym wywarem i gotujemy 5–8 min od zagotowania
  • gdy wypłyną, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pstrąga wyjmujemy i osączamy a wywar przecedzamy i odparowujemy do objętości 500 ml.
  • Na garnirunek obrane warzywa gotujemy oddzielnie. Papryki obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a gdy się rozpuści, mieszamy z wywarem, klarujemy, raz zagotowujemy i przecedzamy. Wywar z żelatyną studzimy. Na półmisku, po bokach, układamy warzywa, knelki i zalewamy częścią stygnącej galarety. Na warzywach, na środku kładziemy cały filet pstrąga, zalewamy pozostałą galaretą i wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aby całkowicie stężało. Tak samo możemy przygotować łososia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: pstrąg z grilla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy