Pstrąg z knelkami

Knelki to małe kuleczki, w naszym przypadku z ryby, które gotujemy w gorącym wywarze. Przypadną do gustu zwłaszcza dzieciom!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg pstrąga
  • 10–15 małych marchewek
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • sól, pieprz
  • Knelki:
  • 20 dag filetów z białej ryby
  • 10 dag tartej bułki
  • białko jajka
  • 100 ml śmietany
  • sól, biały pieprz
  • Dodatki:
  • marchewka
  • zielony groszek
  • zielona fasolka
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki

Przygotowanie

  1. Pstrąga sprawiamy, płuczemy, usuwamy ości i oprószamy solą. Do płaskiego garnka wlewamy 1l wody, wkładamy obrane warzywa, cebulę i liść. Solimy. Gotujemy 10 min. Wlewamy wino, wkładamy rybę i 2/3 pęczka natki. Gotujemy na bardzo małym ogniu 15 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wywarze.
  2. Na knelki: składniki masy łączymy, przecieramy przez sito, dodajemy resztę drobno posiekanej natki pietruszki. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem. Na natłuszczony papier wyciskamy knelki wielkości dużego orzecha włoskiego. Zsuwamy je do rondla, zalewamy gorącym wywarem i gotujemy 5–8 min od zagotowania; gdy wypłyną, ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pstrąga wyjmujemy i osączamy a wywar przecedzamy i odparowujemy do objętości 500 ml.
  3. Na garnirunek obrane warzywa gotujemy oddzielnie. Papryki obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a gdy się rozpuści, mieszamy z wywarem, klarujemy, raz zagotowujemy i przecedzamy. Wywar z żelatyną studzimy. Na półmisku, po bokach, układamy warzywa, knelki i zalewamy częścią stygnącej galarety. Na warzywach, na środku kładziemy cały filet pstrąga, zalewamy pozostałą galaretą i wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aby całkowicie stężało. Tak samo możemy przygotować łososia.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: pstrąg z grilla

obiad ryba pstrąg knelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze