Flaczki rybne :

Odmiana zupy rybnej .Szybko i bardzo prosto się ją gotuje .

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 filet rybny bez skóry ( panga , dorsz lub inna o białym mięsie )
  • 1 średnia marchew
  • ½ pietruszki
  • 1/16 średniego selera
  • 2 małe cebulki
  • 3 łyki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • majeranek
  • curry
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • mąka
  • 1 kostka bulionowa ( ja używam bulion rybny Knorra , ale może być warzywny )
  • 2 garści makaronu (łazanki lub krajanka )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki .

Przygotowanie

  1. Marchew , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Cebulę pokroić w pół plasterki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju i dusić warzywa przez 5 minut mieszając .Przełożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostkę bulionową .Gotować 20 minut .W tym czasie ugotować do miękkości makaron , odcedzić .Filety pokroić w cienkie paseczki .Posolić , posypać pieprzem , papryką i majerankiem . Obtoczyć w mące .Na patelni rozgrzać resztę masła i oleju . Obsmażyć na rumiano paseczki ryby .Włożyć do wywaru. Doprawić majerankiem , pieprzem, curry .Dodać śmietankę i makaron .Posypać natką pietruszki .
ryby obiad zupa flaczki rybne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy