Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami to pyszne danie, które zwykle kojarzy nam się tylko ze świętami Bożego Narodzenia. Tymczasem możemy przecież przyrządzić je bez okazji – nie musimy czekać do świąt, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem grzybów, zamkniętych w delikatnym cieście. Co ważne, pierogi z grzybami można zrobić zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych, Sprawdźcie przepis na pierogi z grzybami!

Pierogi

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 147 głosów)

Kroki wykonania:

  • pierogi-z-grzybami21.Cebulę i por kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do cebuli, mieszamy. Smażymy przez ok. 15 minut, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Przygotowany farsz odstawiamy do przestudzenia.
  • pierog-z-grzybami12.Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wlewamy łyżkę oliwy oraz stopniowo gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, powinno bez problemu odchodzić od dłoni i stolnicy. Nakryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
  • pierogi-z-grzybami13.Stolnicę oprószamy mąką, energicznymi ruchami rozwałkowujemy cieniutkie ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, obracam do góry nogami (łatwiej nam będzie sklejać wilgotny spód niż suchy wierzch). Nakładamy farsz na środek, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. W dużym garze zagotowujemy wodę, solimy. Na wrzącą wodę ostrożnie wkładamy pierogi; delikatnie mieszamy aby nie przykleiły się do siebie lub dna. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i polewamy masłem; możemy je również lekko podsmażyć z cebulą na rozgrzanej oliwie.

Porady

W przepisie na pierogi z grzybami wykorzystujemy:

  • grzyby: borowiki, podgrzybki, koźlarze
  • wodę - gorącą
  • por - tylko białą część, kawałek 4-5 cm

Przygotowywanie pierogów z suszonych grzybów: Około 150 g grzybów opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć, pokroić, podsmażyć z cebulą, porem na oliwie jak w przepisie powyżej. Wywar od moczenia grzybów możemy zachować i wykorzystać do sosu lub zupy grzybowej.

Notka redakcyjna

Pierogi z grzybami – przepis 

Jak zrobić pierogi z grzybami? Najpierw musimy przygotować delikatne, ale elastyczne ciasto, a następnie odpowiednio doprawiony farsz. Pierogi z grzybami są stosunkowo proste do zrobienia, wystarczy tylko nieco wprawy. W naszym przepisie na ciasto na pierogi z grzybami nie używamy jajka. Jajko sprawia, że ciasto jest twardsze. Jeśli jednak nie macie wprawy w lepieniu pierogów lub po prostu lubicie je w nieco twardszej wersji, możecie dodać jajko. 

Farsz do pierogów z grzybami może być zrobiony zarówno ze świeżych, jak i mrożonych czy suszonych grzybów. W przypadku grzybów suszonych musimy wcześniej je namoczyć i potem postępować zgodnie z przepisem. Z kolei grzyby mrożone rozmrażamy w lodówce. Jakich grzybów użyć? Najlepsze będą podgrzybki, borowiki czy po prostu mix różnych grzybów. Pierogi z podgrzybkami czy borowikami to prawdziwy przysmak. 

Pierożki z grzybami

Możecie także przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Grzyby wymieszajcie z drobno posiekaną, ugotowaną kapustą kiszoną. Pamiętajcie, że kapustę warto dobrze odcisnąć przed dodaniem do grzybów – w przeciwnym razie ciasto może namoknąć. 

Nie macie wprawy w lepieniu pierogów? Sprawcie sobie zestaw form o różnych wielkościach, które zajmą się tym za was. Jak to działa? Krążek ciasta kładziecie na formę, smarujecie brzeg odrobiną wody i zaciskacie formę. Pierogi z grzybami z piękną falbanką gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy