Pasztet z chleba razowego i orzechów

Pasztet z chleba razowego i orzechów to zupełnie inny pomysł na popularne danie. Znamy pasztety mięsne, znamy też pasztety warzywne, ale pasztet z chleba? Otóż taki pasztet może być naprawdę smaczny! Zwłaszcza, kiedy jego smak podkręcimy orzechami, pestkami słonecznika i miodem. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Agata Wojda

Pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pasztet z chleba (2) 1. Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 min. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, po 2 min dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po kolejnej minucie – starte na dużych oczkach jabłka. Dusimy przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • pasztet z chleba (1) 2. Dokładamy pestki, orzechy i mocno odsączony chleb, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyrabiamy z mąką, miodem i jajkami na gładką masę, doprawiamy do smaku. Przekładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175°C. Podajemy na gorąco, z surówkami.

Porady

W przepisie na pasztet z chleba razowego i orzechów wykorzystujemy:

  • chleb razowy
  • miód - płynny
  • kminek - mielony
  • orzechy - można dodać trochę laskowych

Notka redakcyjna

Pasztet to dobry sposób na zagospodarowanie resztek razowego pieczywa. Skład pasztetu można wzbogacać: świetnie pasują tutaj podduszone pieczarki lub pory usmażone na maśle. Orzechy włoskie możemy dowolnie zamienić na inne. Do masy można też dołączyć ugotowane warzywa korzeniowe lub strączkowe. Smak warto wzmocnić poprzez dodanie dużej ilości uprażonej na chrupiąco i złoto cebuli lub kawałków boczku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy