
Proziaki - Przepis na Proziaki
Proziaki to specjał pochodzący z Podkarpacia. Proziaki to po prostu placki przygotowywane na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Najczęściej przygotowuje się proziaki na patelni, bez dodatku tłuszczu. Proziaki to doskonała przegryzka do dipów lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, która nazywana była kiedyś prozą. Przepis na proziaki jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet nowicjusze w kuchni. Dobry przepis na proziaki powinien powstać z delikatnie wymieszanej masy. Proziaki na sodzie to tania przekąska, która przyda się na imprezę w gronie znajomych albo na rodzinne śniadanie, gdy zabraknie pieczywa. Jeżeli chcecie oszczędzić czas, to warto zrobić proziaki z piekarnika. Oto przepis na pyszne proziaki.