Strucla z makiem

Klasyczny sposób na makowiec zawijany. Prawie klasyczny, bo tym razem struclę z makiem przyrządzamy prościej - z ciasta francuskiego.

dodany przez: mojegotowanie

makowiec roladki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)


Składniki:

  • 45 dag ciasta francuskiego mrożonego
  • 25 dag maku
  • 10 dag masła
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • 15 dag miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów bez skórki
  • 5 dag orzechów włoskich

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto rozmrażamy powoli
  • w lodówce.
  • Mak zalewamy wrzątkiem
  • raz doprowadzamy do wrzenia
  • osączamy i 2 razy przepuszczamy przez maszynkę.
  • Dodajemy łyżkę masła i przesmażamy
  • mieszając. Wlewamy śmietankę
  • mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i ucieramy.
  • Rodzynki przelewamy wrzątkiem
  • osączamy. Migdały i orzechy siekamy i wszystkie bakalie mieszamy z makiem.
  • Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym pozostałym masłem i masą makową. Zwijamy struclę
  • wierzch smarujemy roztopionym masłem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 30–35 min.
  • Ostudzoną struclę posypujemy cukrem pudrem i pokrojoną skórką pomarańczową.

Porady

Możemy również przygotować strudel: z 25 dag mąki, jajka, soku z cytryny, szczypty soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 min. Rozwałkowujemy je jak najcieniej na posypanym mąką płótnie. Smarujemy roztopionym masłem i rozprowadzamy masę makową. Unosząc brzegi płótna, zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy żółtkiem i pieczemy 30–40 min w temp.190°C.

Zobacz też: strucla wiśniowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy