Bakaliowa kutia

Bakaliowa kutia najlepiej smakuje na deser, z kieliszkiem słodkiej domowej nalewki.

Desery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • 30 dag oczyszczonych ziaren pszenicy
  • masło
  • sól
  • 20 dag maku
  • 3–4 łyżki płynnego miodu
  • 3 pomarańcze
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • owoc granatu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pszenicę namaczamy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem czubatej łyżki masła, dopiero pod sam koniec wsypujemy łyżeczkę soli.
  • Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godz. lub gotujemy chwilę, odcedzamy i ciepły mieszamy z pszenicą. Dodajemy miód, sok z 1 pomarańczy i łyżeczkę otartej z pomarańczy skórki. Morele kroimy w cieniutkie plasterki, przelewamy wrzątkiem, suszymy i razem z orzechami dodajemy do pszenicy. Mieszamy.
  • Pozostałe 2 pomarańcze filetujemy, z granatu wyjmujemy nasiona. Tuż przed podaniem mieszamy wszystko razem. Podajemy na deser, z kieliszkiem słodkiej domowej nalewki.

Porady

Rzadko jadamy ziarna takich zbóż jak pszenica. Ta kutia to rodzaj zabawy z bakaliami. Najważniejsze jest ugotowanie pszenicy do miękkości i z wyraźną nutą słoności. Resztę składników można dowolnie zmieniać – polecam dodatek solonych, obranych pistacji i gęstego naturalnego jogurtu. W sprzedaży są gorzkawe i malutkie pestki moreli. Lekko je podprażam i dodaję zamiast orzechów. Zamiast moreli można użyć suszonych śliwek lub podgotowanej w słodkim soku lub nalewce suszonej żurawiny.

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy