Roladki z kurczaka z kokosem

Orientalny obiad w sprawdzonym przepisie. Choć jest kilka oryginalnych produktów m.in. mąka ryżowa, to wszystkie składniki bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych. Po prostu pycha!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Roladki z kurczaka z kokosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Dosypujemy ziarna czarnuszki. Zalewamy osoloną wodą, 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ok. 20 min, na małym ogniu. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy przykryty w cieple przez kolejne 20 min.

  • 2.

    Filety nacinamy na pół, jednak tak, żeby ich nie przeciąć do końca. Oprószamy solą. W środek wkładamy daktyle i zwijamy mięso, oprószamy solą.

  • 3.

    Roladki obsmażamy na patelni. Delikatnie je wyjmujemy i robimy sos: wlewamy mleko kokosowe na patelnię, dodajemy utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy duże wiórki kokosowe zestrugane obieraczką do warzyw z kopry świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęszczamy rozwodnioną mąką ryżową.

  • 4.

    Gorące roladki polewamy sosem i dekorujemy świeżo ustruganymi płatkami kokosa. Podajemy z ryżem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Delikatne płatki kopry podnoszą smak ryżu i drobiu. Powstająca z miąższu i gorącej wody śmietanka jest często dodawana do zup, curry, krewetek, ryb i mięs, nadając im wyrafinowany smak.

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy