Roladki z kurczaka z kokosem

Orientalny obiad w sprawdzonym przepisie. Choć jest kilka oryginalnych produktów m.in. mąka ryżowa, to wszystkie składniki bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych. Po prostu pycha!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 200 g ryżu
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • sól
  • 2 filety piersi kurczaka
  • 6 daktyli
  • puszka mleka kokosowego
  • 2–3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • świeży kokos
  • łyżka mąki ryżowej

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Dosypujemy ziarna czarnuszki. Zalewamy osoloną wodą, 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ok. 20 min, na małym ogniu. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy przykryty w cieple przez kolejne 20 min.
  2. Filety nacinamy na pół, jednak tak, żeby ich nie przeciąć do końca. Oprószamy solą. W środek wkładamy daktyle i zwijamy mięso, oprószamy solą.
  3. Roladki obsmażamy na patelni. Delikatnie je wyjmujemy i robimy sos: wlewamy mleko kokosowe na patelnię, dodajemy utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy duże wiórki kokosowe zestrugane obieraczką do warzyw z kopry świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęszczamy rozwodnioną mąką ryżową.
  4. Gorące roladki polewamy sosem i dekorujemy świeżo ustruganymi płatkami kokosa. Podajemy z ryżem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/20187

Wskazówki

Delikatne płatki kopry podnoszą smak ryżu i drobiu. Powstająca z miąższu i gorącej wody śmietanka jest często dodawana do zup, curry, krewetek, ryb i mięs, nadając im wyrafinowany smak.

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

kokos roladki z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy