Schab z borowikami i kluskami z kaszy manny

Ocena:

4.51 (169)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Schab z borowikami i kluskami z kaszy manny to eleganckie danie na wyjątkowe okazje. To wyborny posiłek, który podkreśli odświętny charakter każdego spotkania. 

Składniki:

  • schab środkowy  800 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • olej rzepakowy  2 łyżki stołowe

  • włoszczyzna  1 pęczek

  • cebula  1 pęczek

  • mąka pszenna  1 łyżeczka

  • ciemne piwo  500 ml

  • anyż  1 szczypta

  • goździki  2 szt.

  • rozmaryn  2 gałązki

  • masło klarowane  1 łyżka stołowa

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • mleko  500 ml

  • masło  80 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • kasza manna  200 g

  • jajka  1 szt.

  • parmezan  40 g

  • bułka tarta  2 łyżki stołowe

  • szczypiorek  1 pęczek

  • pieprz  1 szczypta

Schab z borowikami i kluskami z kaszy manny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, wkładamy cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, posypujemy mąką i mieszamy. Po chwili smażenia wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy anyżem, rozgniecionymi w moździerzu goździkami i rozmarynem. Z powrotem wkładamy mięso i pieczemy przez 45 min.
  • Krok 2: Na kluski: mleko zagotowujemy razem z 30 g masła, świeżo startą gałką muszkatołową i łyżeczką soli. Kaszę mannę zalewamy zimną wodą i mieszamy. Gdy kasza opadnie na spód naczynia, odlewamy wodę i dodajemy mannę do gotującego się mleka, energicznie mieszając trzepaczką. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3–4 min. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie dodajemy jajko oraz starty parmezan, mieszamy i całkowicie studzimy. Na patelni spieniamy 5 dag masła, dodajemy bułkę tartą i smażymy przez 1 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3: W garnku zagotowujemy wodę z solą. Z masy powstałej z kaszy manny formujemy wilgotnymi dłońmi 8 klusek. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez 1–2 min, od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy podsmażoną bułeczką z posiekanym szczypiorkiem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Cały powstały z pieczenia sos wraz z warzywami miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oczyszczone, przecięte na połowy borowiki, podgrzewamy, aż wytworzony sos odparuje, dodajemy masło i obsmażamy grzyby z obu stron na złoty kolor. Obkładamy nimi pieczeń, dekorujemy natką pietruszki i podajemy z kluskami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne