Schab z borowikami i kluskami z kaszy manny

Schab z borowikami i kluskami z kaszy manny to eleganckie danie na wyjątkowe okazje. To wyborny posiłek, który podkreśli odświętny charakter każdego spotkania. 

Dania główne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, wkładamy cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, posypujemy mąką i mieszamy. Po chwili smażenia wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy anyżem, rozgniecionymi w moździerzu goździkami i rozmarynem. Z powrotem wkładamy mięso i pieczemy przez 45 min.
  • 2.Na kluski: mleko zagotowujemy razem z 30 g masła, świeżo startą gałką muszkatołową i łyżeczką soli. Kaszę mannę zalewamy zimną wodą i mieszamy. Gdy kasza opadnie na spód naczynia, odlewamy wodę i dodajemy mannę do gotującego się mleka, energicznie mieszając trzepaczką. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3–4 min. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie dodajemy jajko oraz starty parmezan, mieszamy i całkowicie studzimy. Na patelni spieniamy 5 dag masła, dodajemy bułkę tartą i smażymy przez 1 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3.W garnku zagotowujemy wodę z solą. Z masy powstałej z kaszy manny formujemy wilgotnymi dłońmi 8 klusek. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez 1–2 min, od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy podsmażoną bułeczką z posiekanym szczypiorkiem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Cały powstały z pieczenia sos wraz z warzywami miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oczyszczone, przecięte na połowy borowiki, podgrzewamy, aż wytworzony sos odparuje, dodajemy masło i obsmażamy grzyby z obu stron na złoty kolor. Obkładamy nimi pieczeń, dekorujemy natką pietruszki i podajemy z kluskami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy