Śląska moczka piernikowa na piwie

Regionalne zupy na wigilię to m.in. śląska moczka piernikowa na piwie. Aromatyczna propozycja, którą zaczynamy od zalania ciemnym piwem dobrej jakości (najlepiej domowego) piernika. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami: bakaliami, kompotem z suszu i czekoladą. Sok z cytryny zrównoważy słodycz, a całość będzie smakować wyśmienicie. Śląska moczka piernikowa na piwie z pewnością zasmakuje rodzinie przy wigilijny stole.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 195 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Kroimy na mniejsze kawałki morele, śliwki, orzechy, czekoladę daktyle. Piwo przelewamy do garnka, dodajemy piernik, anyż i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do garnka z moczką dodajemy morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle razem z rodzynkami (kilka odkładamy do dekoracji).
  • 2. Dodajemy masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z zupą. Na tym etapie dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy. Wlewamy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny. Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy migdałami w płatkach.

Porady

Zupa moczka piernikowa na piwie będzie najsmaczniejsza, gdy przygotujemy ją na piwie korzennym lub miodowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy